Ivan Tomečak

Nekadašnji trofejni igrač Rijeke i novi igrač Gorice: “Trijumf na Poljudu Bijelima je dao snažan vjetar u leđa”

Davor Petrović

Ivan Tomečak/Foto PIXSELL

Ivan Tomečak/Foto PIXSELL

Na Rujevici će nam biti jako teško jer Rijeka je uhvatila zalet, a mi smo sa svakim novim posrtajem u sve većem grču - kaže Tomečak



VELIKA GORICA U ovom trenutku postoji barem jedanaest razloga zbog kojih sutrašnje gostovanje kod Rijeke za Goricu predstavlja ogroman izazov. Toliki je, naime, bodovni razmak između nedjeljnih suparnika. Naravno, to nije sve. Preciznije, Gorica je zadnju prvenstvenu pobjedu uknjižila prije dva godišnja doba. Bilo je to 13. kolovoza prošle godine, kada je usred Turopolja savladana Lokomotiva. Preostalih sedam tjedana do kraja ljeta Gorica nije nikoga pobijedila, a isti epilog donijela je kalendarska jesen i prvih mjesec i pol dana zime.


– Mi smo u takvoj situaciji da nam je svaka utakmica do kraja prvenstva kao finale Svjetskog prvenstva, a Rijeka se probudila iz ljetno-zimskog sna. Dugo im je trebalo da se pronađu i uhvate pravi ritam, ali sada su definitivno na pravoj razini – kaže Ivan Tomečak, nekadašnji igrač Rijeke, koji je tijekom ovog zimskog prijelaznog roka Lokomotivu zamijenio Goricom.


Težak zadatak


Prema njegovim riječima, Rijeka je u nedjelju apsolutni favorit.




– Prošlog vikenda sam gledao prijenos s Poljuda i mogu reći da mi je Rijeka izgledala fantastično. Po meni, bila je bolja od Hajduka i zasluženo je pobijedila. Bio sam u Rijeci i zato sto posto znam da joj je trijumf na Poljudu sigurno dao snažan vjetar u leđa. Na Rujevici će nam biti jako teško jer Rijeka je uhvatila zalet, a mi smo sa svakim novim posrtajem u sve većem grču – dodaje novopečeni desni bek Gorice.


U nogometnom srcu Turopolja postoji dugačak popis objektivnih problema koji itekako utječu na posrnulu momčad. A prije sedam i pol mjeseci Velika Gorica je djelovala kao rasadnik optimizma.


– Ni sam ne znam koliko dugo nismo zabili gol u prvenstvu. Budimo realni, očekuje nas jako težak zadatak na Rujevici. Tamo se možemo nadati samo ako svaki od nas bude na maksimumu, a odgovaralo bi nam i da barem dio igrača Rijeke nema svoj dan. Na treninzima sam se uvjerio da Gorica ima igračku kvalitetu, ali samopouzdanje se spustilo debelo ispod crte. Uoči početka sezone ovdje se razmišljalo o Europi, a sada je realnost borba za goli život – kaže Tomečak.


Neosvojiva tvrđava


Ključnu stvar, po njegovom mišljenju, predstavlja voljni moment.


– Bez toga nema ničega, to je ključni preduvjet za ovu utakmicu. Kada sam igrao za Rijeku, Rujevica je bila neosvojiva tvrđava. Jedino nam je Gorica znala napakostiti, ali to su bila neka druga vremena. Sada je situacija potpuno drukčija. Nadam se da možemo do boda, ali jasno mi je da za takav ishod moramo biti na vrlo visokoj razini – tumači ovaj 33-godišnjak.


Osim toga, tu je psihološko stanje nedjeljnih suparnika.


– Nema šanse da se nakon pobjede na Poljudu Rijeka opusti i podcijeni nas. S druge strane, jasno je da kod nas postoji grč, koji ne odlazi. Recimo, lopta nam šeće po crti, a mi ju ne možemo gurnuti u gol. Kao da smo se nekome zamjerili… Ipak, pun sam elana i vjere da se možemo izvući. Inače ne bih ni dolazio ovdje. Mislim da je sve moguće ako u iduća dva kola osvojimo neki bod za podizanje samopouzdanja – zaključuje Tomečak.