Poražavajući podatak

Nedjeljni dvoboj na Rujevici nije baš beznačajan za Dinamo, makar zbog dojma. Puna tri mjeseca nisu slavili van Zagreba

Davor Petrović

Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Jedina gostujuća pobjeda izvan Zagreba ostvarena je 19. veljače kod Varaždina (3:1). Za klub Dinamova kalibra to je poražavajući podatak



ZAGREB – Nedjeljno sučeljavanje s Rijekom na Rujevici za Dinamo predstavlja posljednju priliku za popravljanje dojma na gostujućim utakmicama u drugome dijelu sezone. Modri u tom razdoblju imaju vrlo loš učinak u toj kategoriji, pogotovo izvan Zagreba, za klub čija svlačionica čini skoro četrdeset posto vrijednosti SuperSport HNL-a.


Konkretnije, nakon Svjetskoga prvenstva u Kataru, odnosno tijekom ove kalendarske godine, Dinamo je odradio jedanaest gostovanja, od čega ih je devet bilo u prvenstvu te dva u SuperSport Hrvatskom nogometnom kupu. Pritom je uknjiženo pet neriješenih rezultata te po tri pobjede i remija. Svakako je važno naglasiti da je jedna od pobjeda ostvarena u osmini finala Kupa, na gostovanju kod Splita (3:1), koji u ovome trenutku drži predzadnje mjesto u Trećoj NL Jug, odnosno u četvrtom stupnju natjecanja.


ZET-ova linija


Povrh toga, brojke jasno pokazuju da modri ansambl nije bio niti malo uvjerljiv, čime bi se maknuo iz domašaja redovnih linija ZET-a. Zadnju pobjedu izvan svog stadiona Maksimir Dinamo je uknjižio prije više od mjesec dana, kod Lokomotive u Kranjčevićevoj (2:1). Bio je debitantski nastup Igora Bišćana na modroj klupi, s time da se radilo o putovanju dugom oko šest kilometara, ovisno o izboru rute po zagrebačkim ulicama.




Jednostavno, utakmica s gradskim rivalom, koji nema tako jaku navijačku bazu, teško se može okarakterizirati kao gostovanje u punom smislu riječi. Zatim, izuzme li se ta utakmica, Dinamo je posljednji gol na gostovanju postigao 1. travnja u Velikoj Gorici (1:1), koja je udaljena pola sata vožnje od stadiona Maksimir.


Naravno, taj grad sa Zagrebom spaja ZET-ova autobusna linija, s time da je ipak riječ o drugoj tarifnoj zoni javnoga gradskoga prijevoza. Opet, to je samo petnaestak kilometara distance. Osim toga, Velika Gorica je prepuna dinamovih navijača. Prema tome, ni to se baš ne može nazvati klasičnim gostovanjem.


Izvan mjesta do kojih voze linije ZET-a Dinamo je u ovome dijelu sezone bilježio rezultate koji definitivno nisu na razini ugleda najtrofejnijeg hrvatskoga kluba. Stavi li se, pored toga, na stranu utakmica protiv Splita, ostvareni rezultati su ispod prosjeka. Naime, tada u obzir dolazi osam utakmica, na kojima je ostvarena jedna pobjeda, tri poraza i četiri neriješena rezultata.


Učinak napadača


Ta jedina gostujuća pobjeda izvan Zagreba stigla je 19. veljače kod Varaždina (3:1). To pak znači da će u trenutku utakmice na Rujevici modri ansambl biti tri mjeseca bez pobjede na gostovanjima izvan svojega grada. Za klub Dinamova kalibra to je poražavajući podatak.


Uz sve navedeno, ovdje važan čimbenik predstavlja i učinak napadača na prvenstvenim gostovanjima. Dinamo je u drugome dijelu sezone postigao osam golova na devet utakmica izvan svog terena u HNL-u. Izuzmu li se pobjede nad Varaždinom i Lokomotivom, dolazi se do brojke od tri gola u sedam utakmica.


Međutim, ni to nije sve. Na zadnja tri gostovanja, kod Istre 1961, Hajduka i Osijeka, modri ansambl nije postigao gol. Doduše, nije ga ni primio. Modri su, k tome, na te tri utakmice uputili tek sedam udaraca u okvir gola suparnika, odnosno u prosjeku po jedan svakih 38 i pol minuta.