Benfica vs. Dinamo

NAVIJAČKA PODRŠKA Više od 1.500 navijača Dinama došlo je u Lisabon po prolaz u četvrtfinale

Hina

Modri će uživati veliku navijačku podršku/ M. LUKUNIĆ/PIXSELL

Modri će uživati veliku navijačku podršku/ M. LUKUNIĆ/PIXSELL

Lisabon je predivan grad, ali nažalost Dinamo i reprezentacija ovdje nikako da pronađu sreću. Mislim da je stigao trenutak da se i mi ovdje veselimo nakon jedne utakmice,« kazao nam je Igor, koji je s prijateljima stigao još u utorak.

LISABON Stigao je i dan ‘d’ za igrače Dinama. Večeras će ‘modri’ uz pomoć više od 1.500 navijača na stadionu Luz protiv Benfice tražiti kartu za plasman u četvrtfinale Europske lige. Dinamo je u prvom susretu pobijedio Benficu sa 1-0 otvorivši vrata prolaza, no sada ga očekuje neugodno i ‘vruće’ gostovanje na jednom od najljepših europskih stadiona.

Lisabon je dan utakmice dočekao tipično južnjački. Mirno i uspavano, bez imalo stresa. Utakmica je tek u 20 sati po lokalnom vremenu i ima dovoljno vremena za ‘buđenje’.


Beskrajno šarmantan Lisabon nudi tradicionalni dojam južnjačke nezainteresiranosti i opuštenosti uz brojne kafiće i restorane u kojima se lako ‘izgubiti’. Najviše navijala Dinama je ‘zapelo’ u Bairro Altu, dio grada u kojem se može zabaviti dugo u noć.


»Lisabon je predivan grad, ali nažalost Dinamo i reprezentacija ovdje nikako da pronađu sreću. Mislim da je stigao trenutak da se i mi ovdje veselimo nakon jedne utakmice,« kazao nam je Igor, koji je s prijateljima stigao još u utorak.
Dinamo je u Lisabonu gostovao tri puta i upisao tri poraza rezultatom 0-2. Dva puta je gubio od Benifice, a jednom od gradskog suparnika Sportinga. U Lisabonu je igrala i hrvatska vrsta na EURO-u 2004. izgubivši od Engleske 2-4.


»Bitno je da dečki daju sve od sebe i odigraju pravu mušku utakmicu. Nemaju što izgubiti, već je plasman u osminu finala veliki uspjeh,« dodao je Mihael koji je na utakmicu stigao iz Njemačke.


Navijači Dinama za sada se šeću gradom u manjim grupama bez obilježja i navijačkih pjesama.


»Nije ovo cirkus koji ide uz reprezentaciju,« dodao je Neven sa smiješkom.


Iz Dinama su izdali priopćenje navijačima s uputama kako bi im olakšali snalaženje u gradu, ali i dolazak na stadion.


U gradu je za sada sve mirno, čak nema previše niti policije. Domaći navijači s kojima smo razgovarali smatraju kako Dinamo nema nikakve izglede. Za njih je ova utakmice već riješena i prije početka.


Nitko se previše ne uzrujava oko večerašnjeg dvoboja. Dojma smo kako ih Europska liga niti ne zanima previše.


To je priznao predsjednik kluba Luis Filipe Vieira kazavši kako je prvenstvo prioritet. Za njih je važnija borba s Portom za ‘jedinicu’. Trenutačno su bodovno izjednačeni, a Benfica ima bolju razliku pogodaka.


»Premda ste pobijedili u prvoj utakmici, nemate izgleda. Nema šanse da izdržite naš pritisak,« kazao nam je Jorge, dodavši: »Mene više brine hoćemo li u nedjelju pobijediti Moreirense. Oni su baš nezgodni.«


Muči ih i naš Luka Moddrić. Nije im jasno kako je on mogao biti izabran za najboljeg nogometaša svijeta Cristiana Ronalda. Nikakva uvjeravanja, argumenti i podaci nisu pomogli kako bi promjenili mišlenje.


»Ronaldo je portugalski kralj, ako osvoji Ligu prvaka i s Juventusom stavit ćemo njego spomenik u Lisabonu umjesto spomenika kralju Josipu I. na Praca do Comercio,« dodao je Jorge.