Europska liga

Napoli se iskupio u San Sebastianu, a Gennaro Gattuso trlja ruke uoči dolaska na Rujevicu

Davor Petrović

Gennaro Gattuso/Foto REUTERS

Gennaro Gattuso/Foto REUTERS

Mislim da sada imamo više od pedeset posto izgleda za plasman u iduću fazu natjecanja - tvrdi trener Napolija



ZAGREB Minimalna pobjeda Napolija u San Sebastianu definitivno je vratila boju u lice Gennara Gattusa, koji je jedini pravi poraz u ovoj sezoni doživio prošlog tjedna, kada je AZ pokorio San Paolo. Naime, onih 0:3 u derbiju s Juventusom registrirano je službenim rezultatom jer se Napolitanci nisu ni pojavili u Torinu. No, to je već druga priča.


Na travnjaku stadiona sponzorskog imena Reale Arena, kojeg navijači zovu Anoeta, Real Sociedad bio je bolja momčad u svim statističkim kategorijama. Međutim, ona ključna otišla je na stranu Napolija, zahvaljujući udarcu Matea Politana u 56. minuti. Loptu je na putu do gola glavom dirao Modibo Sagnan, ta promjena putanje je prevarila golmana Alexa Remira.


– Mislim da sada imamo više od pedeset posto izgleda za plasman u iduću fazu natjecanja. To je dobro jer smo si sami zakomplicirali život kada nas je AZ pobijedio – rekao je Gatusso za Sky Sport Italia.


Lavovska borba




No, i njemu je jasno da je Napoli opasno živio u San Sebastianu. Uostalom, dovoljno je spomenuti da je Real Sociedad 65 posto vremena imao loptu u svojim nogama, uz četrnaest udaraca na gol, od čega su tri išla u okvir. Napoli je, pak, samo jednom poslao loptu tamo gdje treba.


– Ova utakmica nije bila lagana. Real Sociedad inače igra ultranapadački nogomet, ali to su sada malo modificirali. Bili su nešto defenzivniji, a to nas je frustriralo. Moram pohvaliti svoje igrače za lavovsku borbu. Taktički smo bili vrlo dobri i stalno smo držali koncentraciju. Sada na sve to moramo dodati još nešto. Intenzitet i odlučnost su predivni, ali ovo je momčad koja ima kvalitetu, a ne pokazuje je u dovoljnoj mjeri – dodao je Gattuso.


Prema njegovim riječima, taktički plan je mijenjan u hodu.


– Nakon 25. minute smo prestali igrati presing i počeli smo ih čekati. Real Sociedad je momčad koja nastoji otvoriti suparnika i igrati između linija. Zato je to bila dobra odluka. Do tada su nam složili nekoliko jako opasnih kontri – objasnio je trener Napolija.


Razlog za brigu donijela je ozljeda bedra Lorenza Insignea, koji je napustio teren u 22. minuti.


– Nadam se da će sve biti u redu s njim. Lorenzo mi je rekao da se zaustavio na vrijeme te da bol nije imala intenzitet kao zadnji put. Zato vjerujem da ozljeda nije ozbiljna – istaknuo je Gattuso.


Lozano


Razlog za zadovoljstvo je, pak, donijela izvedba Hirvinga Lozana koji je zamijenio Insignea. Naime, talijanski mediji kažu da je Meksikanac neprekidno trčao, uklizavao i radio sve ono čega nije bilo u njegovim izvedbama prošle sezone.


– Sjećam ga se dok je igrao za PSV. Nije da smo mi u Napoliju toliko ludi da dajemo 40 milijuna eura za igrača koji nije dobar. Lozano je imao problem, kada bi udario loptu pao bi jer nije bilo dovoljno snage. Njega treba trenirati na specifičan način. No, ne mogu uzeti zasluge za Lozanovu preobrazbu. Sve je napravio sam – rekao je 42-godišnji stručnjak.


Uz napomenu da ne zna može li se Napoli uključiti u bitku za Scudetto, Gatusso je istaknuo da prvi cilj Napolija predstavlja povratak u Ligu prvaka, a zatim se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa.


– U San Sebastianu smo bili dobri, ali velika momčad možemo postati samo ako zadržimo takav stav kada promijenimo pet-šest igrača. Ovo je komplicirana sezona za sve u nogometu. Svakog jutra se nadam da ću tog dana izgubiti samo jednog ili dvojicu igrača – zaključio je Gattuso.