Antonio Mirko Čolak

Napadač Rijeke tijekom svojih prvih priprema s hrvatskom reprezentacijom: “Portugal nije samo Cristiano Ronaldo”

Davor Petrović

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Nadam se da bih mogao dobiti koju minutu. Tu sam, među reprezentativcima sam, najbliže što mogu biti debitantskom nastupu za Hrvatsku - kaže Čolak



ZAGREB Prije točno tjedan dana Simon Rožman je saznao da za vrijeme repezentativne stanke na raspolaganju neće imati Antonija Mirka Čolaka. Bolje rečeno, Zlatko Dalić je prošlog četvrtka odlučio aktivirati pretpoziv za najboljeg strijelca Prve HNL u prošloj sezoni.


Čolakovo ime dosta puta se spominjalo u kontekstu reprezentacije, ali ta priča do sada nikada nije otišla dalje od pretpoziva.


– Iskreno, u trenutku kada sam saznao da idem na pripreme reprezentacije, nisam mogao vjerovati da se to događa. U sekundi su me preplavili radost i sreća – objašnjava Čolak.


Tko vam je prvi javio da ste pozvani pod zastavu?




– Nazvala me Iva Olivari, »team managerica« reprezentacije. Kada je mobitel zazvonio, prvo sam se pitao tko bi me mogao zvati s broja koji nemam memoriran u mobitelu. To mi je bilo malo čudno. Kada mi se predstavila i rekla zbog čega zove, mojoj sreći nije bilo kraja.


Jeste li, možda, u nekom trenutku pomislili da se netko šali s vama?


– Ne. Odmah mi je bilo jasno da taj poziv nije zafrkancija. Saznanje da ću biti dio hrvatske reprezentacije u meni je izazvalo neopisivo dobar osjećaj.


Kakve su bile reakcije vaše obitelji, kada ste javili da idete na svoje prve pripreme reprezentacije?


– Svi su bili presretni i ponosni zbog mene. Čini mi se da nisu mogli vjerovati da se to događa. Mislim da im je sve sjelo tek kada sam im poslao fotografije s prvog treninga koji sam odradio s reprezentacijom.


Uzbuđenje


Sada ste tu već nekoliko dana. Kakve dojmove ste stekli?


– Na putu prema Zagrebu sam bio vrlo uzbuđen i jedva sam čekao trenutak upoznavanja s izbornikom, stručnim stožerom, reprezentativcima i cijelim timom koji brine za reprezentaciju. Mislim da je to normalno. Dečki su me fenomenalno primili i pomogli da se osjećam kao da se svi znamo sto godina. Prilagodio sam se u najkraćem mogućem roku i sada se stvarno osjećam kao da sam u ekipi s kojom igram jako dugo.


Je li izbornik već razgovarao s vama?


– Naravno. Poželio mi je svu sreću i rekao mi je da pokažem sve kvalitete zbog kojih sam dobio poziv u reprezentaciju. Stvarno sam presretan što sam ušao u krug reprezentativaca i sigurno ću dati sve od sebe za naš grb ako mi izbornik ukaže povjerenje.


Je li vam, možda, natuknuo da biste mogli dobiti priliku?


– Rekao je da će biti teško da svi igramo. Naravno, kao i svi igrači, nadam se da bih mogao dobiti koju minutu. Tu sam, među reprezentativcima sam, najbliže što mogu biti debitantskom nastupu za Hrvatsku. Izbornik odlučuje o sastavu, a moje je da se dokažem na treninzima reprezentacije. U svakom slučaju, uživam u svakoj minuti ovih priprema.


Za utakmice s Portugalom i Francuskom vjerojatno se pripremate kao da ćete igrati?


– To je sigurno. Moram biti maksimalno pripremljen ako mi izbornik odluči dati minutažu. Uvijek želim imati što više informacija o svakom suparniku. Tako sam se ponašao u svakom klubu za koji sam igrao.


Slaba točka


Je li taj dio sada nešto lakši jer se radi o europskom i svjetskom prvaku, odnosno o momčadima punim vrhunskih igrača, koje ste vjerojatno dosta puta gledali?


– Na neki način. Međutim, i oni, kao i svi ostali igrači, imaju neku svoju slabiju točku. Uvijek se može naći nešto što bi našoj momčadi moglo pružiti priliku da dođe u situaciju za postizanje gola. Ne sumnjam da će naš stručni stožer napraviti temeljitu analizu koja će pokazati gdje su suparnici ranjivi.


Kakva su vaša razmišljanja o prvoj utakmici, onoj s Portugalom?


– To je reprezentacija koja ima odlične igrače na svim pozicijama. Portugal nije samo Cristiano Ronaldo. Tu su i Bruno Fernandes, Bernardo Silva i drugi super igrači. Igramo na njihovom terenu i sigurno nam neće biti lako.


Zatim je na redu gostovanje kod Francuza?


– Oni su aktualni svjetski prvaci. Mislim da sam time sve rekao. Očekuju nas dva vrhunska suparnika i utakmice zbog kojih se bavimo nogometom. To je veliki izazov za svakog igrača. Obje utakmice će biti jako teške i morat ćemo dati svoj maksimum za pozitivan rezultat. Kada sam gledao utakmice hrvatske reprezentacije, primijetio sam da igrači uvijek ostavljaju srce na terenu za svoju domovinu. Siguran sam da će i sada biti tako.


Kada igram za Rijeku, uvijek sam pun motiva

Vjerojatno ste pratili i ždrijeb kvalifikacija Europske lige. Kako je, po vašem mišljenju, prošla Rijeka, koju očekuje pobjednik utakmice Arisa i Kolosa?
– Rekao bih da je sve u našim rukama. Budemo li na svojoj uobičajenoj razini, imamo dovoljno kvalitete da izborimo prolaz u toj utakmici.
Za pretpostaviti je da ćete biti puni motiva nakon povratka iz reprezentacije?
– Kada igram za Rijeku, uvijek sam pun motiva. Poziv u reprezentaciju to će samo dignuti na jednu višu razinu jer predstavlja potvrdu svega što sam napravio u prošlim sezonama – kaže Čolak.