Miroslav Iličić

Napadač Orijenta uoči današnje utakmice na Kantridi: Znamo da možemo, ali to treba potvrditi na travnjaku

Ivan Volarić

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Istra 1961 je dugogodišnji prvoligaš. Prirodno je očekivati da će se oni nametnuti, da će napasti od prve minute i željeti pokazati tko je prvoligaš, a tko drugoligaš - smatra Iličić



RIJEKA – Pod krilaticom »Ne moramo, ali možemo u Prvu HNL«, nogometaši Orijenta 1919 večeras će od 20 sati na Kantridi odraditi prvo poluvrijeme kvalifikacijskog sudara protiv pretposljednje momčadi Prve HNL, Istre 1961. Prošlo je točno 148 dana otkad su Krimejčani drugi put u sezoni svladali Šibenik, prvaka Druge HNL i novoga prvoligaša.


Nakon toga uslijedila je stanka uspijed pandemije koronavirusa te prekid drugoligaškoga prvenstva. S jedne strane to je bila dobra vijest za momčad trenera Fausta Budicina, koja je u tom trenutku dijelila drugo mjesto na ljestvici, a s druge strane gotovo pa pogubna jer će njegova momčad danas odigrati prvu službenu utakmicu nakon četiri mjeseca i 25 dana!


Njihovi suparnici su u tom periodu odigrali završnicu Prve HNL, stekli uvid u vlastite mogućnosti i pritom uspjeli očistiti momčad od kartona koji se prenose u kvalifikacije. Iako su sve ovo otegotne okolnosti, u redovima Orijenta 1919 ipak prevladava trpljivi primorski mentalitet, mlada, željna i skromna momčad »crvenih« posljednjih je godina upravo zahvaljujući tom poniznom pristupu napravila velike stvari. I tu ne misli stati, neovisno o ishodima dvaju ogleda sa »zeleno-žutima« s Drosine.




– Sigurno da je iza nas malo teži period jer smo igrali prijateljske utakmice, ali svi znamo da to nije podražaj kao kada se igraju utakmice za bodove – govori Miroslav Iličić, Orijentov napadač i prezimenjak slavnog slovenskog topnika Atalante, svojedobno velika nada Rijeke, koja je svoju igračku afirmaciju stekla na Krimeji. – Međutim, što je, tu je, ne možemo iz ove kože. Treneri su s nama dosta razgovarali u posljednje vrijeme, nadam se da ćemo poslušati njihove savjete i da ćemo iskoristiti svoje šanse.


Puljani će napasti


I Iličić će gostima dodijeliti ulogu favorita uz neizbježno – »ali«…


– Istra 1961 je u ove dvije utakmice favorit i tu nema priče. Međutim, mi smo mlada ekipa koja zna igrati. Naša momčad uglavnom je sastavljena od igrača koji su željni i ambiciozni, kojima je cilj postići nešto više u nogometu. Nama je ovo na neki način utakmica života. Znamo kako Istra 1961 igra, analizirali smo ih. Znamo koje su njihove jače strane, ali i koje su im mane. Vidjet ćemo se kako će sve to izgledati na terenu, kako će se utakmica odvijati. Ne bih volio nikoga izdvajati u njihovom redovima. To je prvoligaška ekipa s mnogo kvalitetnih igrača.


Travaglia i Vidas otpali

Kristijana Fućka nema od ranije zbog operativnog zahvata čeljusti. S tim gubitkom se trener Krimejčana Fausto Budicin odavno pomirio. Puno teže past će mu dva svježa izostanka na bočnim pozicijama u zadnjoj liniji. Neće biti Matije Vidasa na desnoj i Enija Travaglije na lijevoj strani obrane. Tinjala je nada će Travaglia biti osposobljen, međutim, na kraju je ipak donesena odluka da će ga se pokušati sačuvati za uzvratni ogled.
Budicin oko tih pozicija nema previše dvojbi i izbora, vjerojatno će desno zaigrati Benjamin Ivančević, a lijevo Ivan Smolčić, brat blizanac prvotimca Rijeke, Hrvoja. Sve ostale pozicije u momčadi se manje-više znaju. Osim ako Budicin ne sprema svojem kolegi na klupi Puljana neko veliko iznenađenje… Napadač Robert Brdar posljednjih tjedana trenira s Krimejčanima, potpisao je ugovor, čak je i registriran, ali tek za oglede u idućoj sezoni.

Sigurno da je teret očekivanja, pa i prvoligaški rejting koji uživaju Puljani, svojevrsna prednost Krimejčana.


– Realno, to je nešto na čemu možemo graditi svoje nade. Istra 1961 je dugogodišnji prvoligaš, imaju iskusnije igrače, profesionalce koji su već igrali kvalifikacije, odnosno ovakve utakmice u borbi za ostanak. Prirodno je očekivati da će se oni nametnuti, da će napasti od prve minute i željeti pokazati tko je prvoligaš, a tko drugoligaš. Oni bi nas po svemu tome trebali napasti visoko, a svi znamo da mi volimo kada nas suparničke momčadi tako napadnu jer onda ima dosta prostora za naše brza krila.


Velik ulog


Spomenuo je 22-godišnji napadač Orijenta 1919 da je za njega i dobar dio njegovih suigrača ovo utakmice života. Valjda »crveni« neće u toj želji izgorjeti…


– Mislim da nećemo. Na te utakmice pokušavamo gledati kao na svake druge. Istina, ovo su utakmice koje donose puno veći ulog nego obične prvenstvene utakmice, ali nastojimo se s time ne zamarati. Nakon uzvrata podvući ćemo crtu i vidjeti što smo napravili.


Prazne tribine definitivno ne idu u prilog mladoj momčadi Orijenta 1919 koja pobrala puno simpatija u gradu i okolici.


– Baš šteta što neće biti navijača. Sigurno da bi dobro popunjene tribine bile naš veliki saveznik.


Miroslav Iličić je svojedobno bio na meti Istre 1961, čak je odradio nekoliko probnih treninga na Drosini.


– Dvaput sam bio blizu transfera, jednom me Orijent nije pustio, drugi put, prije godinu dana, procijenio sam da je pametnije vratiti se na Krimeju…


Iličić je zabio četiri gola u 15 nastupa ove sezone. Dosta je pritom radio za momčad, no napadači žive od i za golove i sigurno da mu nedostaje pokoji pogodak.


– Ne treba zaboraviti da je iza mene i ozljeda ramena. Mislim da sam se ove sezone dosta podredio ekipi, igrao sam i krilo pa polušpicu. Međutim, naravno da mi je najdraže igrati prvu špicu. Ne žalim se jer rezultati su tu, a povrh svega ne treba zaboraviti da sam prije dvije godine igrao Četvrtu ligu.​


Atmosfera u momčadi je tvrdi – na visini!


– Znamo i uvjereni smo da možemo, ali kao i uvijek to treba potvrditi na terenu… Kakav rezultat priželjkujem nakon prve utakmice? Svaki pozitivan rezultat koji će odluku produžiti do uzvratne utakmice smatrat ćemo dobrim. Međutim, teško se unaprijed time zamarati jer nikada ne znaš u kojem smjeru utakmica može otići. Idemo korako po korak dalje, kao što smo došli iz Četvrte na prag Prve HNL – poručio je Iličić.