Dražen Pilčić

Napadač Grobničana ušao je povijesnice hrvatskog nogometa: “Ne služi baš na čast zabiti deset golova ljudima od 40 i više godina”

Ivan Volarić

Dražen Pilčić/Foto S. DRECHSLER

Dražen Pilčić/Foto S. DRECHSLER

Opet, kada smo već došli do Orahovice, morali smo odraditi ono što se od nas očekuje - rekao je Pilčić



RIJEKA   Dražen Pilčić javio se iz autobusa koji je nogometaše Grobničana greškom vratio na stadion Papuka i poprište utakmice koja je donijela dva nova rekorda u hrvatskom nogometu.


– Tajnik nas je slučajno malo proveo ovim krajem i vratio na feštu u Orahovicu. Kada su nas vidjeli, tamburaši su odmah pojačali muziku – započeo je golgeter Grobničana koji je zabio 10 od 29 golova u mreži Papuka iz Orahovice, što je njegovoj momčadi donijelo plasman u završnicu Kupa Hrvatske, a njemu – rekord. Nikada niti jedna momčad u Kupu Hrvatske nije dobila utakmicu 29:1, a nitko nikada u povijesti hrvatskog nogometa do iskusnog napadača Grobničana nije zabio čak deset golova u jednoj službenoj utakmici Kupa ili HNL-a.


Do sada je taj rekord držao Andrej Kramarić koji je u dresu Rijeke zabio osam golova Zmaju iz Blata na Korčuli. Bilo je to prije 10 godina na Kantridi, u susretu šesnaestine finala Kupa Hrvatske.




– Nama su prema očekivanjima pripala prva dva poluvremena na travnjaku, a našim domaćinima treće poluvrijeme. Moram im zahvaliti na gostoprimstvu. Stvarno su nas vrhunski ugostili i počastili – nastavio je Pilčić, kojemu je bilo teško govoriti o utakmici koja je završila i prije nego što je počela.


Naime, Papuk, prošlogodišnji pobjednik tamošnjeg županijskog kupa, ljetos je ostao bez kompletne seniorske i juniorske momčadi, te odlučio umjesto u četvrtom rangu natjecanja nastupati u onom – najnižem. Novi predsjednik kluba je tek izabran, momčad još nije formirana, a klubu je prijetila kazna ukoliko ne istrči na susretu pretkola. Zbog toga su za ovu priliku uskočili – veterani. U zapisniku su tek trojica igrača bili 38-godišnjaci, dok je ostatak momčadi bio sastavljen od igrača starijih od 40 godina.


Tužna utakmica


– Ne znam što bih rekao… S jedne strane to je bilo dosta tužno, s druge mi smo se vozili pet sati iz Rijeke, izgubili smo dva dana, spavali u Slavonskom Brodu i jednostavno smo morali odraditi utakmicu. Trebalo je pronaći način da se ta utakmica ne odigra. No, mi na to nismo mogli utjecati. Kada smo već napravili toliki put, mi smo utakmicu odradili kao jedan bolji trening. Žao mi je naših domaćina jer su nas stvarno ugostili kako treba.


Netko će sigurno pomisliti da su Pilčić i suigrači trebali malo »spustiti nogu s gasa…«


– Dođem s loptom do vrha šesnaesterca i što da onda radim? Da se vratim nazad na svoju polovicu? Opališ po golu i zabiješ!


U prosjeku Papuk je primao pogodak svake tri minute.


– Svaki napad je praktički bio gol… Ali, razumljivo, ipak su to vremešni ljudi. Ma glupo je uopće bilo odigrati takvu utakmicu.


Činjenica je da će Pilčić ostati zapisan u almanahe HNS-a kao strijelac najvećeg broja golova u jednoj službenoj utakmici.


– Istina, ali ne služi baš na čast zabiti deset golova ljudima od 40 i više godina. Opet, kada smo već došli do Orahovice, morali smo odraditi ono što se od nas očekuje. Osim toga, ova pobjeda će nam donijeti malo samopouzdanja nakon poraza i remija na startu prvenstva. Da nismo bili koliko-toliko ozbiljni, svi bi nam rekli »kakva ste vi to momčad kada ne možete zabijati veteranima«.


Profesionalni pristup


Dugo Selo u petak stiže na Mavrince, to je za Grobničane vrlo bitna utakmica. Posebno nakon što je u prva dva kola Druge NL osvojen tek jedan bod.


– Slažem se. Bitno je da smo se rastrčali, malo popravili golgetersko raspoloženje. Nadam se da će nešto od svih tih golova ući i protiv Dugog Sela. Glupo je za reći, ali i na ovakvim utakmicama se može steći određeno samopouzdanje. Posebno kod mladih igrača koji nakon slabijih rezultata brzo izgube samopouzdanje. Ponavljam, ova utakmica se nije trebala igrati, a kada se već igrala, onda su je ovi mladi dečki, kojima je želja jednog dana igrati profesionalan nogomet, odradili kao pravi profesionalci.


Plasman u završnicu Kupa donosi na Mavrince uglednog prvoligaša.


– Praznik nogometa u mjestu gdje se igra! Prošle sezone smo igrali protiv Istre 1961, nije bio tako atraktivan suparnik, ali je ipak bio prvoligaš. Voljeli bismo nekog od velike četvorke. Tko god dođe, to nam je samo nagrada i da se neki dečki probaju pokazati. Kao što se Fućak u dresu Orijenta pokazao protiv Dinama te kasnije izborio za transfer u Prvu ligu. To može biti samo nagrada za ove mlade igrače koji vrijedno treniraju i vide se jednog dana u prvoligaškim vodama – rekao je Pilčić.