Atalantin junak

Najbrži pogodak Marija Pašalića u karijeri…

Marko Cvijanović

Mario Pašalić/Atalanta.it

Mario Pašalić/Atalanta.it



RIJEKA Svaki trener na svijetu potpisao bi takav scenarij, jer… U slučaju Gian Piera Gasperinija i Marija Pašalića minule je subote ispalo baš kao u onim napuhanim nogometnim anegdotama u kojima igrač ispriča da mu je trener prije ulaska u igru dao samo jedan savjet: »Pucaj neobranjivo u rašlje!«. To se uistinu i dogodilo u 59. minuti prvenstvene utakmice 24. kola Serie A između Atalante i Rome. Pašalić se uz graničnu liniju igrališta pozdravio s Duvanom Zapatom, zamijenio najboljega strijelca »plavo-crnih« i u devetnaestoj sekundi provedenoj na terenu neobranjivo zatresao lijevi gornji kut nemoćnoga vratara Rome Lopeza, a Atalanta povela 2:1. Budući da se rezultat do kraja utakmice više nije mijenjao, Pašalić je za samo 19 sekundi postao junak domaće momčadi koja je u susretu s izravnim konkurentom upisala vrijednu pobjedu i pobjegla Romi na velikih šest bodova prednosti.


– Ovo je bez dvojbi najbrži gol u mojoj karijeri – kaže Mario Pašalić, pogodak kojega Romi je najbrži jednog igrača s klupe u talijanskom prvenstvu u posljednjih pet godina.


Levan Mčedlidze je u ožujku 2015. godine postigao gol za Empoli protiv Sassuola samo 14 sekundi po ulasku u igru.




– Ispalo je super, trener je osjetio da mogu pomoći momčadi u razdoblju kad se utakmica lomila, gol je stvarno bio lijep, ali najvažnije je ipak da je Atalanti donio važnu pobjedu. Ušao sam na mjesto polušpice, ispred mene su igrali Gomez i Iličić, onako kako smo znali igrati kad je Zapata bio ozlijeđen. Ispalo je odlično. Prvo poluvrijeme? Nismo bili tako loši, imali smo nekih svojih prilika, a Roma je zabila gol poslije individualne pogreške. U drugom poluvremenu smo vrlo brzo zabili izjednačujući gol, to je bilo vrlo bitno. Navijači su nam dali posebnu energiju, na kraju smo uspjeli osvojiti važne bodove.


Ništa neuobičajeno kad je Atalanta u pitanju, Pašalićev pogodak bio je dvanaesti gol jednog igrača s klupe ove prvenstvene sezone, što nije pošlo za rukom nijednoj momčadi iz liga »petice«. I ne samo to, nitko u Europi nije osvojio toliko bodova (19) u utakmicama u kojima je stizao rezultatsku prednost protivnika. Kad su pak Pašalić i Atalantini uspjesi u pitanju, povijest se također ponavlja. Svaki put kada Pašalić postigne pogodak, Atalanta pobjeđuje. Devet golova, devet pobjeda! Uzgred, Pašalić je izjednačio osobni rekord po broju postignutih prvenstvenih golova u jednoj sezoni Serie A (Atalanta 2018./19., Milan 2016./17.), a do kraja tekuće sezone može odigrati još 14 utakmica.


– Ma… Žao mi je što nisam zabio u Firenci protiv Fiorentine, ali vratilo mi se protiv Rome. Najvažnije je da smo Romi pobjegli na šest bodova, ali moramo gledati unaprijed. Pred nama je još puno utakmica do kraja sezone. Uostalom, nema puno vremena za slavlje, čeka nas utakmica osmine finala Lige prvaka protiv Valencije.


Još jedna povijesna kad su Bergamaschi u pitanju, Atalanta igra prvu utakmicu nokaut faze elitnog europskog klupskog nogometnog natjecanja.


– Čeka nas još jedna lijepa večer na San Siru, vjerujem da će stadion biti ispunjen našim navijačima koji su nam stvarno jako velika podrška gdje god igrali. Uvijek su uz nas, kad imamo pozitivan i negativan rezultat, od prve do zadnje minute, baš nikad ne odustaju – zaključio je Pašalić.