Dobra izvedba u Osijeku

NABUJALA RIJEKA Momčad s Rujevice se napunila samopouzdanjem uoči Dinama, Tomić hrabrošću pobrao simpatije

Denis Frančišković

Petar Bočkaj i Luka Menalo/Foto PIXSELL

Petar Bočkaj i Luka Menalo/Foto PIXSELL

Novi trener Goran Tomić je vrlo brzo pobrao simpatije navijača »bijelih«. Pripremio je pomalo »kockarsku«, ali dobitnu varijantu. I to je u ovom trenutku bilo najvažnije. Ponekad se mora i nešto riskirati da bi se bilo na dobitku



RIJEKA Nogometaši Rijeke prvi su osigurali polufinale Kupa Hrvatske, nešto kasnije pridružio im se i Dinamo, dok će se ostala dva putnika među četiri najbolje momčadi saznati nakon ogleda Gorica – Hajduk (16. ožujka) i Oriolik – Istra 1961 dan kasnije.


Nakon Puljana koji su matirali Šibenik na Šubićevcu, za ugodno iznenađenje pobrinula se nabujala Rijeka u najjačem četvrfinalnom okršaju. I to prije svega igrom na travnjaku protiv momčadi koja je slovila kao favorit, koja vodi »mrtvu utrku« s »modrima« u krojenju liderske pozicije.


O samoj pobjedi momčadi s Rujevice dovoljno govori slavlje nakon utakmice. Pritisak na »bijelima« bio je popriličan nakon serije loših rezultata, no »šok i blitz terapija« s promjenom trenera pokazala se dobitnom u najboljem mogućem trenutku. Rijeka je pod vodstvom novog trenera Gorana Tomića, a nakon pobjede u Maksimiru, odigrala najbolju utakmicu ove godine, bila je ovo četvrta gostujuća pobjeda (Dinamo, Istra 1961 i Lokomotiva), dok se ona na Rujevici čeka još od prosinačke nad Alkmaarom.




– Ovo je pobjeda igrača. Bilo su toliko kritizirani ranije, a sad je red da im se oda svako priznanje. Dečki su dali posljednji atom snage i stvarno sam sretan kako su izgledali u ovoj utakmici. Za napraviti ovako velike stvari uvijek treba i doza sreće, no mislim da su igrači sve to isprovocirali svojim trudom i zalaganjem i to je ono na čemu ću inzistirati – ustvrdio je nakon velike pobjede Goran Tomić i dodao: – Sigurno je lijepo pobijediti, no Kup treba osvojiti. Idemo polako… Počinjemo pripreme za Dinamo, uvjeren sam da će biti još slavlja.


Bjeličina pohvala


Poslije osam prethodnih utakmica u nizu i samo šest bodova mnogi se (ne)opravdano pitaju što se dogodilo u vremenu neposredno nakon što je Simonova momčad matirala onu Mamićevu i po igri istakla kandidatutru sastava koji se može čak uključiti u borbu za naslov. Mnogi su tada prevarili, pitanje je hoće li se i sada, nakon još jedne velike pobjede. Jer Rijeka je postala toliko nepredvidiva, da je nemoguće prognozirati neku konstantu momčadi sada već novog trenera Tomića.


Promatrajući neku rezultatsku krivulju »bijelih« posljednjih sezona vidljivo je da su njeni navijači bili osuđeni na refule, serije dobrih i loših rezultata. Stoga je na početku Tomićevog mandata u ovom trenutku najvažnije stabilizirati momčad, vratiti joj prijašnju prepoznatljivost i homogenost. Ozračje, kako tvrde na Rujevici, nikad nije problem. No, sudeći po onom što se dogodilo s Pavičićem i Kulenovićem, koji nisu putovali na mini pripreme u Rovinj, sigurno je i tu bilo »kratkih spojeva«. No, to nije nešto što ne muči gotovo svaku svlačionicu.


Ono što može radovati Rujevicu je prava reakcija u pravom trenutku, Rijeka je svojom izvedbom u Gradskom vrtu pokazala da spada u sam vrh hrvatskog nogometa. Nije bez razloga Nenad Bjelica u prvoj rečenici nakon poraza znakovito ustvrdio: »Rijeka je jako ozbiljna momčad«. Momčad koja onakvom lakoćom može nadtrčati od Hajduka jači Osijek, da bi s druge strane taj isti Hajduk trkom »preorao« Rujevicu za razliku od energijom siromašne Rijeke. No, to je trenutačna Rijeka…


Opet momčad


I Tomić je vrlo brzo pobrao simpatije navijača »bijelih«. Pripremio je pomalo »kockarsku«, ali dobitnu varijantu. I to je u ovom trenutku bilo najvažnije. Ponekad se mora i nešto riskirati da bi se bilo na dobitku. Ono što se pretpostavljalo, prije svega promijenio je sustav igre s četvoricom igrača u zadnjoj liniji, a s Lončarom i Gnezda Čerinom dobio je agresiju u srcu veze s isturenim Andrijaševićem, koji je najbolji kada djeluje iz drugog plana, dok su Murić i Menalo donijeli okomitost i lepršavost na krilnim pozicijama.


Iznenađenje je svakako bio Drmić u vršku napada od prve minute s obzirom na njegovu (ne)spremnost. No, kada se i ona dostigne, Rijeka će imati jedan napadački adut više.


Riječani s hrabrim kormilarom Tomićem, lucidnim i hladnokrvnim Murićem, opet na vratima zapaženim Nevistićem, čvrstim Capanom… opet su na Dravi dobili momčad. Napunili su se dodatnim samopouzdanjeme uoči nedjeljnog novog sudara protiv Dinama u Maksimiru. Ponove li tamo izdanje iz prve ovogodišnje utakmice pod Rožmanovim vodstvom, od ove Rijeke se mogu očekivati i puno veće stvari. I to na oba kolosijeka.