Rijeka vs. Hajduk

Na Rujevici se igra Jadranski derbi, Bijeli neće kalkulirati: “Bod nas ne zanima, želimo samo pobjedu nad Hajdukom”

Denis Frančišković

Damjan Pavlović/V. KARUZA

Damjan Pavlović/V. KARUZA

Ključ uspjeha? Puno trke, rada i htijenja. I da nam proradi realizacija - kaže veznjak Damjan Pavlović



RIJEKA Nogometaši Rijeke i Hajduka nakon nešto više od dva tjedna opet igraju Jadranski derbi (15 sati) koji, s obzirom na stanja i tonus momčadi, niti izbliza ne sliči ranijim okršajima Bijelih i Bilih. Rijeka nikad lošije nije otvorila jedno prvenstvo, ambiciozniji Hajduk je već nakon deset kola bitno izgubio korak za liderom iz Maksimira. Riječani su osvojili tek jedan bod u posljednjih pet kola, Splićani njih osam, ali niti izbliza ne igraju na očekivanoj razini. Na Poljudu blijedi Hajduk je lakoćom svladao Riječane (2:0) i ta utakmica je najbolje ilustrirala aktualni trenutak dviju momčadi koje se hitno moraju razbuditi.


Riječanima je dvotjedna stanka došla kao naručena, na Rujevici s pritajenim respektom očekuju da mogu matirati splitske Bile i da ova utakmica može označiti veliku prekretnicu. No, slično razmišljaju i gosti koji u pravilu na Rujevicu u posljednje vrijeme dolaze kako bi iskoristili slabi trenutak Rijeke.


Problemi s ozljedama su obostrani i bitni, Riječanima zbog kartona nedostaju Selahi i Vukčević, izvan stroja su Halilović i Mateo Pavlović, a upitni su Liber, Vučkić, Djuričin, Simčić…


Trenerovi postoci




– Svaka utakmica je komplicirana, ali ova posljednja na Poljudu bila je jednostavna, iako rezultat to nije pokazao. Hajduk je napravio sve ono što je trebao na toj utakmici, a mi samo 30 posto – kaže Serse Cosmi. – Ne moram previše razmišljati o Hajduku, nego više o onome što mi moramo napraviti. Za ovu utakmicu moramo dignuti taj postotak barem na 70 posto u taktičkom smislu, a u karakternom moramo biti na 110 posto.


Po talijanskom stručnjaku, sve je kao i obično na samim igračima. Jadranski derbi sam po sebi nosi velik naboj, a na igračima, uz taktičke zamisli i neophodno htijenje, to pretoče na travnjaku.


– Igrači su ti koji moraju osjetiti, namirisati ono što ova utakmica znači navijačima. Htio bih da u slučaju situacija kao što su to bile u Splitu u 45. i protiv Šibenika u 30. minuti, da se i daju drugi žuti kartoni. I da nam suci dozvole pravovremeno zatražene izmjene. Mislim da ne tražim puno. Ako neće, ja ću morati ući u teren kao Mourinho, ha, ha… – dodao je Cosmi u najavi utakmice.


Izostanak Selahija i još svježi povratak Alvareza gotovo sigurno znači da će na mjestu zadnjeg veznog zaigrati Damjan Pavlović, najsvježija prinova Bijelih, u pet do 12, iz redova Standard Liegea, koji je igrao i za mlade reprezentacije Belgije i Srbije.


– Znamo kako Hajduk igra, a mogu reći da smo se fizički puno jače spremili, treninzi su puno intezivniji. Ide nabolje i tehnički i taktički s novim trenerom. Želimo samo pobjedu, jedan bod nas ne zanima – kaže Pavlović. – Ključ uspjeha? Puno trke, rada i htijenja. I da nam proradi realizacija.


Bolji navijači


Selahi danas neće zaigrati, ali zadnja linija veze gradi se na njegovoj suradnji upravo s Pavlovićem.


– Lindona znam jer smo igrali u Standardu, a na francuskom jeziku se jako dobro razumijemo. Znamo se i izvan terena i imamo baš dobru suradnju i obostrano povjerenje.


Donekle ohrabrujuće za Bijele djeluje drugo poluvrijeme protiv Celja. I protiv Šibenika je stvoreno dosta šansi, ali nije bio to Rijekin napadački dan.


– HNL? Iskreno, kad sam došao, nisam očekivao ovako tešku i zahtjevnu ligu. Liga je stvarno jako dobra. Hajduk? Na predstavljanju sam rekao da nisam čuo za Hajduk, što nije istina. Nisam se odmah snašao i sjetio, ali Hajduk je velika momčad, kao i Rijeka i Dinamo. Dobri su oni, ali i mi, vidjet ćemo, očekujem pravi derbi. Čuo sam da ovaj derbi nosi puno naboja i da puno znači navijačima. Zato ćemo dati sve od sebe. Potrebni su nam i navijači za pobjedu, u Standardu je znalo biti nekoliko puta više ljudi na tribinama, ali naši na Rujevici čuju se puno, puno više. Očekujemo ih danas na utakmici – zaključuje Damjan Pavlović.



Standings provided by SofaScore