I oni su došli

Na kongresu FIFA-e pojavili su se i predstavnici Rusije unatoč nogometnim sankcijama: “Imamo pravo biti ovdje”

Hina

Ruska zastava na kongresu u Dohi/Foto Reuters

Ruska zastava na kongresu u Dohi/Foto Reuters

Nama je pomalo čudno što ruskoj momčadi nije dopušteno igrati u ovim kvalifikacijama - poručio je Aleksej Sorokin



DOHA Među nacijama koje su stigle u Katar na kongres FIFA-e bila je i Rusija, koja je na Kongresu imala dva delegata. Bili su to glavni tajnik Ruskog nogometnog saveza Aleksandar Alajev i Aleksej Sorokin, koji je bio na čelu organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva 2018.


“Nevini ljudi pate i umiru. Živimo u agresivnom svijetu, živimo u podijeljenom svijetu. Ali kao što znate, ja jako vjerujem u moć nogometa da okuplja ljude i prelazi kulturne granice. Nelson Mandela je rekao da sport ima moć promijeniti svijet. Nogomet je svjetski sport, ali u isto vrijeme nismo toliko naivni da vjerujemo da nogomet može riješiti sve probleme, naravno da ne,” poručio je Fifin predsjednik Gianni Infantino.


“Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. svakako je bilo sjajno sportski i kulturno. Ali očito nije riješilo probleme svijeta. Nije riješilo ni probleme u regiji. To nije stvorilo trajni mir. Ali ono što sada želim reći je da nakon što ovaj strašni sukob prođe, i svi drugi sukobi diljem svijeta, nadamo se da nogomet može igrati malu ulogu u obnovi odnosa, u uspostavljanju mira i razumijevanja. Moja molba svima koji imaju neku moć, na važnim političkim pozicijama, zaustavite sukobe i ratove. Moramo se upustiti u dijalog čak i s vašim najgorim neprijateljem,” poručio je.




Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, FIFA i UEFA suspendirali su ruske momčadi iz svih natjecanja. Ali to nije spriječilo Rusiju da zauzme mjesto za kongresnim stolom.


“Ne skrivamo se. Imamo svako pravo biti ovdje. Nama je pomalo čudno što ruskoj momčadi nije dopušteno igrati u ovim kvalifikacijama,” poručio je Sorokin.


Rusija je nedavno izjavila da želi biti domaćin UEFA-inog Europskog prvenstva 2028. ili 2032. godine.