Druga HNL

Na Kantridi se igra drugoligaški susjedski derbi: Opatijski imperativ protiv krimejskog opreza

Ivan Volarić

Realno, Orijent 1919 je gledajući stanje na ljestvici favorit, ali gledajući po igračima - nije. Mi s druge strane jednostavno moramo početi skupljati bodove neovisno o suparniku - kaže Carlo Berković, vratar Opatije



RIJEKA   Nogometaši Opatije i Orijenta 1919 danas će od 13.30 sati na Kantridi odigrati treći međusobni drugoligaški derbi, odnosno prvi ovosezonski derbi susjeda u posljednjem ovogodišnjem kolu Druge HNL. Prošle sezone susret pod legendarnim stijenama završio je bez pobjednika (1:1), a onaj na Krimeji uvjerljivo je pripao domaćinu (4:1). Obje te utakmice odradio je Carlo Berković, ali na vratima Orijenta 1919. Berković je ovoga ljeta preselio u Opatiju pa će novi derbi dočekati između vratnica Crno-bijelih. I na posljednjem mjestu drugoligaške ljestvice…


– Realno, Orijent 1919 je gledajući stanje na ljestvici favorit, ali gledajući po igračima – nije. Mi sigurno po kvaliteti pripadamo vrhu Druge HNL, no ljestvica pokazuje drukčije. Oni mogu malo opuštenije ući u ovu utakmicu i to je njihova prednost. Mi s druge strane jednostavno moramo početi skupljati bodove neovisno o suparniku – govori Berković, koji jednostavno ne može objasniti niz od čak pet poraza svoje momčadi.


Posložiti glave


– Svaki dan me netko sretne i pita što se događa u Opatiji. Iskreno, ne znam što bih rekao. Svi su uoči sezone tvrdili da ćemo biti u vrhu, a mi smo očito pomislili da ćemo olako doći do toga. Možda je baš to razlog što smo upali u ove probleme. Sportska sreća nam je pritom okrenula leđa i sada smo se našli u teškoj borbi za ostanak. Ništa, moramo shvatiti ozbiljno situaciju i što prije se iščupati iz ove situacije – dodao je 27-godišnji vratar, kojega je iznenadio dobar plasman dojučerašnjih suigrača.




– Drago mi je zbog njih i samo neka tako nastave. No, vrijeme je i da mi nekoga pobijedimo. Nije realna situacija da imamo pet poraza zaredom. Moramo posložiti glave i pokušati uzeti tri boda, te na proljeće krenuti prema gornjem dijelu ljestvice. Svi smo na početku govorili o borbi za naslov, a ljestvica iz našega kuta može izgledati dobro jedino ako je okrenemo naopako – dometnuo je Berković, kojega danas očekuje veliki sudar s Kristianom Fućkom, izuzetno raspoloženim napadačem Crvenih.


Kultna Kantrida

Ulaznice za današnji ogled prodavat će se na stadionu po cijeni od 50 kuna. Ulazak će biti moguć isključivo uz predočenje COVID-potvrde. Bit će otvorene tribine A i B, sasvim dovoljno da se stvori lijepa kulisa derbiju susjeda na stadionu koji budi emocije i uspomene.


– Kultna Kantrida! Uvijek je prelijepo zaigrati na stadionu koji je poluprirodan, smješten desetak metara od mora. Sam izlazak na teren nosi svoje uspomene i emocije. Sigurno je gušt igrati na takvom stadionu. Ako ništa drugo, treba odigrati dobru partiju iz respekta prema Kantridi – rekao je trener Orijenta 1919 i nekadašnji napadač Rijeke Edo Flego.

– Stvarno djeluje moćno. Nakon ove utakmice želim mu sve najbolje i da napravi dobar transfer jer je prebrodio Drugu HNL – smatra Berković, jedan od brojnih sudionika derbija, koji je u nogometnom smislu dijete Kantride.


Carlo Berković/Foto PIXSELL

Carlo Berković/Snimio T. JURJEVIĆ/PIXSELL


Isto vrijedi i za kapetana Orijenta 1919 Marija Tadejevića.


– Uvijek se lijepo vratiti na Kantridu, to je poseban stadion na kojem je uvijek poseban gušt igrati, pogotovo kada je u pitanju neka značajna utakmica. Nadam se da će biti publike, da će nas vrijeme poslužiti – rekao je iskusni branič Crvenih koji će, kao i svi na Krimeji, o Opatijcima govoriti biranim riječima.


Neće biti lako


– Prije svega derbi je uvijek derbi, bez obzira na stanje momčadi na ljestvici. Neće biti lako ni nama, ni njima. Utakmica će sigurno biti borbena, otvorena, jer nema tu puno skrivanja. Dobro poznajem igrače Opatije, teško mi je objasniti njihov položaj na ljestvici jer po imenima imaju jako dobru ekipu. Sve su to jako dobri igrači, a zašto ljestvica ne pokazuje pravu sliku njihovih mogućnosti… Ne znam. Oni će se sigurno dignuti, ali nadam se da će to biti nakon naše utakmice – govori Tadejević.


Krimejčani dolaze na Kantridu s trima uzastopnim pobjedama i prilikom da jesenski dio sezone zaključe možda i prvim mjestom, odnosno jesenskom titulom na koju trener Edo Flego gleda iz jednog drugog kuta.


– Iskreno, kakva je to titula – jesenski prvaci? Mi smo bili prvi nakon pet kola pa smo imali krizu rezultata i lošijih igara. Borimo se od utakmice do utakmice, treninga do treninga. Bit ću najsretniji kada sakupimo 37-38 bodova jer ću znati u tom trenutku da smo osigurali ostanak i glavni cilj. Ako to bude ranije, onda ćemo sjesti i vidjeti da napravimo najviše što je moguće – kazao je Flego, koji danas neće moći računati na Emanuela Črnka i Matiju Matulju, a u sastav se vraća Andro Švrljuga nakon odrađenih kartona. Njegov kolega Zoran Bogolin neće imati na raspolaganju duže odsutnog Kristijana Flegu i Marina Grujevića, koji je pocrvenio na gostovanju kod Dubrave. U konkurenciju se vraćaju Trojan Maloku i Mateo Bertoša.


 



Standings provided by SofaScore LiveScore