Druga HNL

Na Kantridi se igra drugoligaški susjedski derbi, očekuje se više od tisuću gledatelja

Ivan Volarić

Neka bude onako kako je često bilo kada sam igrao za Rijeku - pobjednički - rekao je Damir Milinović, trener Krimejčana



RIJEKA Nogometaši Opatije i Orijenta 1919 ove nedjelje će od 17 sati odigrati prvi ovosezonski drugoligaški derbi. Susjedska nogometna ćakula u inspirativnom ambijentu kultnog riječkog stadiona mogao bi okupiti više od tisuću gledatelja. Sudar na Kantridi ima za obje momčadi veliki značaj. Opatijci su nakon sjajnog ulaska u novu sezonu ušli u slijepu ulicu kada su u pitanju domaći ogledi. U tri susreta na Kantridi upisali su tek jednu pobjedu. Posljednji susret protiv Solina završio je remijem.


Zoran Bogolin, trener Opatijaca


 


– ​Ništa ta utakmica nije promijenila u našim razmišljanjima. Očekivali smo bod. Umor nas je stigao, a kada se pojavi umor, onda ne možeš kvalitetno doći u završnicu, ne možeš se kvalitetno braniti… Kada je Iveša umoran, koji je na vratima, onda znate kako je drugim igračima. Mi smo ekipa koja se puno troši na energetskom planu, a ritam utakmica u Drugoj HNL je 30 ili 40 posto jači od Treće HNL. Osim toga, igra se u ritmu subota-srijeda-subota i sve to je ostavilo traga na igračima. Bjelanovića smo uspjeli registrirati za Dragovoljac, nadamo se Mohorovičiću koji se vraća iz Italije. S njima ćemo dobiti malo više svježine – govori Zoran Bogolin, trener Opatijaca, koji će u derbiju moći raspolagati s oporavljenim Pejanovićem. Bertoša i Matulja su još uvijek izvan stroja. Bogolin je nedavno gledao Krimejčane uživo u domaćem remiju s Kustošijom.


Umor Opatijaca




– Oni se, za razliku od nas, bore za prvo mjesto, a mi za ostanak. Formirali su se kao klub, imaju dobru Upravu, top trenera, većina igrača koja je prošle sezone bila nadomak Prve HNL je ostala na okupu. Rezultati im možda sada nisu na razini očekivanja, ali barem mi u Opatiji znamo kako je to kada ekipa dođe nadomak velikog cilja pa na kraju ostane bez njega. Tko zna kako bismo mi izgledali u Trećoj HNL da ove godine nismo prošli kroz kvalifikacije u Drugu HNL – nastavlja Bogolin, koji neće pred svoje igrače staviti imperativ pobjede.


– Ne znam kakvi će uvjeti za igru vladati ako nastavi padati kiša. Ako bude puno vode na terenu, onda će prevladavati borbenost i agresija. Ne vjerujem da će se u tom slučaju umirati od ljepote u igri. Nama je prvenstveno želja ne izgubiti. To nam je prvenstveni cilj u svakoj utakmici, dakle da uzmemo barem bod i tako se približimo našem cilju – ostanku u ligi. Dolaskom Bjelanovića i Mohorovičića se nadamo iskoraku – rekao je Bogolin čiji kolega Damir Milinović neće moći računati jedino na požutjelog Fatića.


Kantrida motivira


– Svi ostali su spremni i zdravi – započeo je Milinović. – Poslije utakmice protiv Junaka rekao sam igračima neka im bude vodilja igra u prvih 45 minuta. Stvorili smo puno šansi koje, nažalost, nismo iskoristili. Neka na taj period igre bude formula koju moramo produžiti na drugo poluvrijeme. Susjedski derbi sam po sebi donosi puno motiva i uspomena. Kako meni koji sam igrao puno utakmica na Kantridi, tako i igračima koji možda nikada nisu istrčali pod stijene. Ipak je na Kantridi uvijek bio gušt igrati, a nadamo se i da će biti puno publike pa vjerujemo da će to biti pravi susjedski derbi,


Siniša Linić i Damir Milinović


Milinoviću je ovo prvi put da se vraća na Kantridu u ulozi sudionika jedne službene utakmice.


– Neka bude onako kako je često bilo kada sam igrao za Rijeku – pobjednički. Opatija zaslužuje respekt, imaju u svojim redovima puno prvoligaških igrača. Pokazali su u dosadašnjem tijeku prvenstva da su s pravom u vrhu. Ali, mi gledamo sebe. Idemo se na Kantridu nadigravati i kao i uvijek računamo na pobjedu – rekao je Milinović.