Ostaje do daljnjega

Na Jakirovićevoj strani u ovom trenutku je jedino “delikatnost trenutka”

Sergej Jakirović/Foto PIXSELL

Sergej Jakirović/Foto PIXSELL

Jakirović je u nepunih sedam mjeseci uspio proći put od stručnjaka kojeg su navijači Dinama prizivali poput nogometnog božanstva do čovjeka čije ime većini spomenutih izaziva snažan grč u želucu



ZAGREB Nikada nećemo znati bi li za trenersku karijeru Sergeja Jakirovića bilo bolje da je oko 14 sati 21. kolovoza prošle godine ostao na kupanju u Kvarnerskom zaljevu, gdje je, u to doba, imao status čudotvorca. Isto tako, nikada nećemo znati kako bi danas izgledali parovi četvrtfinala Konferencijske lige ili tablica SuperSport HNL da je bio u moru kada je na njegov mobitel stigao poziv iz Maksimirske 128.


Sve navedeno spada u sferu nagađanja tipa „što bi bilo, kad bi bilo”. U ovom trenutku jedino znamo da je Jakirović u nepunih sedam mjeseci uspio proći put od stručnjaka kojeg su navijači Dinama prizivali poput nogometnog božanstva do čovjeka čije ime većini spomenutih izaziva snažan grč u želucu.


Tome je, naravno, veliki doprinos dao debakl na uzvratu osmine finala Konferencijske lige protiv PAOK-a (1:5). Dinamo je Solun stigao sa dva gola prednosti iz Zagreba, no do odlaska na odmor je primio tri komada i našao se u zaostaku, ponajviše zahvaljujući svojoj napadački pasivnoj izvedbi. Zapravo, bila je to preslika uvzrata prvog kola Europske lige sa Spartom u Pragu.




Epilog je, naravno, bio isti, baš kao i razvoj događaja. Jakirović se i u Pragu, i u Solunu odlučio na zatvoreniju taktičku varijantu, odnosno čuvanje prednosti i čekanje prilike za kontru. Sparta i PAOK su, pak, preuzeli inicijativu, uhvatili zamah i punili modru mrežu, a Dinamo je počinjao pokazivati znakove života kada su kola nezaustavljivo jurila nizbrdo.


– Od četiri poluvremena što smo igrali protiv PAOK-a, oni su bili bolji u prvom dijelu uzvrata. U ona preostala tri mi smo pokazali da možemo igrati protiv njih, ali, jednostavno, u tom prvom poluvremenu nismo bili na svojoj razini. Kao što je moj kolega Razvan Lucescu rekao da su oni sami sebe pobijedili na prvoj utakmici u Zagrebu, tako i ja sad kažem da smo mi sami sebe pobijedili u Solunu, pogotovo u prvom dijelu – istaknuo je Jakirović u četvrtak navečer, nakon još jednog europskog razočaranja s njegovim trenerskim potpisom.


Povratak u Zagreb mu je, pak, u petak donio razgovor s Velimirom Zajecom koji mu je samo tri dana ranije dao punu podršku, kao novi predsjednik Dinama. Iako samo njih dvojica znaju koje teme su bile na dnevnom redu, nije teško pretpostaviti da ta komunikacija nije bila pretjerano ugodna za trenera čiji je učinak u Maksimirskoj 128, blago rečeno, prosječan.


Istina, pod Jakirovićevim vodstvom Dinamo je izbacio Betis na prvoj stepenici nokaut faze Konferencijske lige, i to mu nitko ne može oduzeti. Međutim, kad se skupa stavi na hrpu, brojke su prilično nepovoljne za njega. Štoviše, nema puno bivših trenera Dinama koji imaju tako tanak skor.
Modri su od Jakirovićevog dolaska već spomenutog 21. kolovoza prošle godine odigrali 37 utakmica u svim natjecnjima, uknjiživši 23 pobjede šest neriješenih rezultata i osam poraza, uz ukupnu gol-razliku 75:37. Ako se od toga oduzmu ogledi s niželigašima Ponikvama i Oriolikom u SuperSport Hrvatskom nogometnom kupu, broj utakmica, naravno, pada na 35, broj pobjeda na 21, a gol-razlika na 63:36.


Zapravo, nije pretjerano reći da je na strani Jakirovića jedino ono što bi pokojni Ćiro Blažević opisao kao delikatnost trenutka. Stara vladajuća garnitura nije ga htjela micati zbog štednje jer je na otpremnine za Antu Čačića i Igora Bišćana potrošila oko dva milijuna eura, a nova, predvođena Zajecom ima slične motive. Sve to znači da će Jakirović ostati na klupi barem do gostovanja na Poljudu u prvenstvu i Kupu, zakazanim 30. ožujka i 3 travnja. Naravno, pod uvjetom da sutra pobijedi Rudeš u Kranjčevićevoj.


Jakirovićev učinak

SuperSport HNL     22   14   5   3   40:20
SuperSport HNK      3     3    0   0   16:1
Europska liga            2      1    0    1    4:5
Konferencijska liga  10    5     1    4   15:11
Ukupno                      37   23    6    8  75:37