Elvis Scoria

Mrtva utrka za drugim mjestom u Prvoj HNL: “Rijekina prednost je mentalitet pobjednika, “lokosi” su na gornjim okretajima”

Robert Murić tijekom koprivničkog sudara/Foto Arhiva NL

Robert Murić tijekom koprivničkog sudara/Foto Arhiva NL

Rijeka je momčad koja godinama u nizu bilježi uspjehe, a mentalitet riječke ekipe u ovom trenutku prednost pred ostalima - tvrdi Elvis Scoria



RIJEKA Posljednje kolo dodatno je prezentiralo svu čar ovogodišnjeg izdanja HNL-a. Rijeka je poražena nakon gotovo devet godina od Slaven Belupa, Hajduk nakon vodstva od dva gola u gostima ostao praznih ruku protiv »lokosa« u sudačkoj nadoknadi. Iako igra (ne)očekivano nije na tako visokoj razini, rezultati i preokreti iz kola u kolo takvi su da su bilo kakve prognoze nezhvalne. Poglavito zato jer puno je međusobnih utakmica momčadi koje se bore za drugo mjesto i Ligu prvaka, a i ekipe iz donjeg doma poput Slavena, Gorice i Varaždina pokazuju da će do kraja imati što reći. Forma je oscilirajuća kod glavnine kvarteta koji lovi Europu, puno toga diktirati će širina kadra, ozljede, ali i vrućine. Tek treba vidjeti kako će se još tko snaći u postkorona nogometu. Ne govori bez veze trener Simon Rožman kada kaže da svaka momčad ima neku svoju posebnu strategiju za osvajanje bodova iz utakmice u utakmicu.


Goran Tomić je dobar trener i imao je ono što je najvažnije. A to je strpljenje nakon što su bili u jednoj velikoj krizi u prvom dijelu prvenstva – tvrdi Scoria


– Korona je zasigurno utjecala i na nogomet nakon stanke. Promijenile su se okolnosti, s tehničke i taktičke strane momčadi su ostale iste. I treneri su ostali isti kod ovih četiriju momčadi – kaže Elvis Scoria, bivši igrač i trener Rijeke i Istre 1961, vrstan poznavatelj i komentator događanja na domaćoj nogometnoj sceni. – Normalno, ranije je postojala jedna drugačija putanja forme. Vidljivo je da nitko od klubova u sve to nije ušao savršeno. I da nije stvorio neku veliku razliku. Čisto što se tiče igre Lokomotiva je ipak najkonstantnija. Kad se radi rezime ovih četiriju momčadi rekao bih da »lokosi« rade na gornjim okretajima svojih mogućnosti. Pitanje je mogu li to izdržati. Ako im se dogode dvije, tri ozljede, oni teško to mogu adekvatno nadoknaditi.


Elvis Scoria/Foto PIXSELL

Elvis Scoria/Foto PIXSELL




Kad se sve stavi na vagu, Lokomotiva se pokazuje kao momčad koja je i nakon korone zadržala visoku konstantu. Uz to, pobijedila je Dinamo i Hajduk, uzela bod na Rujevici…


– Lokomotiva je pokazala da sada može prijeći i na drugi sustav igre. Sad su bili prešli na igru s trojicom igrača u zadnjoj liniji pa se opet vratili na četvoricu. Goran Tomić je dobar trener i imao je ono što je najvažnije. A to je strpljenje nakon što su bili u jednoj velikoj krizi u prvom dijelu prvenstva. Jako dugo bili su bez dobrog rezultata i uprava je stala iza trenera, dala mu je prostora i vremena da digne igrače i nađe igru. Oni su nekako imali najduži put u stvaranju ove svoje priče. Sad stvarno izgledaju zrelo, imaju opasne napadače Uzunija i Kastratija koju mogu proći »jedan na jedan«, što ima malo koja momčad u Hrvatskoj. Iza njih je Tolić i Sammir iako on teško može doći do neke konstante. Imaju dobru vezu, a podigli su i kvalitetu obrane. Ona je prije imala dosta problema, posebno kad je nepokrivena, bila je dosta spora. Sad veza to dobro pokriva i ne igraju na širokom prostoru u fazi obrane. Nedostaje im učinak prvog napadača Budimira – analizira Scoria.


Tomić i Jairo


Po njemu pitanje je koliko će »lokosi« moći izdržati u ovom ritmu. A tu su i specifične okolnosti..


Lokomotiva sad nekoliko kola ima lakši raspored, ali vidjeli smo da to ne mora ništa značiti. Vidjet ćemo hoće li do kraja uspjeli zadržati ovu razinu igre. Ne treba zaboraviti da je ovo prvenstvo specifično. Imamo opet tijekom tjedna tri utakmice i mogućnost ozljeda je jako velika. I to zato jer se nisu prošle prave pripreme, nije bilo utakmica i stanka je bila duga. Igra se u uvjetima dosta velikih vrućina, a one će biti još i veće – dodaje pulsko-riječki stručnjak.


Hajduk se traži i oni su u najtežoj situaciji. U ovom trenutku nemaju niti definiran sustav igre, nemaju rezultata i imaju puno upitnika oko kluba – govori bivši trener Rijeke


Koliko je Lokomotiva dobra, toliko loše izgleda Hajduk nakon stanke. Pred Tudorom je očito mukotrpan posao, momčad pod hitno mora vratiti »među žive« želi li do kraja ostati u utrci za mjesto doprvaka.


– Hajduk se traži i oni su u najtežoj situaciji. U ovom trenutku nemaju niti definiran sustav igre, nemaju rezultata i imaju puno upitnika oko kluba. Splićani su i prije korone bili u jednoj krizi, a sad su opet upali u nju. Hajduk se htio postaviti kroz dominaciju lopte, ali nije uspio u tome, u situaciji bez posjeda ne snalazi se najbolje. Sad imaju i ozlijeđenog Jaira koji je po meni nenadoknadiv za njihovu igru. Stvarno su u teškoj situaciji i moraju se dignuti već od ovog kola i utakmice sa Slavenom. Ako ne uspiju, praktički ispadaju iz borbe za drugo mjesto. Situacija im nije bajna, nije da se ne može sve spasiti, ali je vrlo kompleksna – smatra Scoria.


Marić i donji dom


Osijek na svoj način piše svoju zanimljivu priču na travnjacima nakon šokantnog ispadanja iz Kupa. I ne krije visoke ambicije.


– Osijek je odigrao dobru utakmicu u Kupu, »promašio« je samo s remijem u Koprivnici. To je momčad koja ima kvalitetu i potrebnu ambiciju kluba koji raste. I koji je već u nekoliko godina imao vremena napraviti iskorak. Smatram da će biti do kraja u borbi za drugo mjesto jer imaju kvalitetu za to. Imaju Marića koji stvarno dobro igra i jedan je najkompletnijih napadača u HNL-u. Zabija i asitira i stvarno se radi o odličnom igraču. Imaju i dobru vezu i jedna su od rijetkih ekipa koja može igrati i u sistemu »dupliranih« bokova. Problem momčadi je što malo igrača daje golove. Razigravanje ostatka momčadi u vidu opasnosti po protivnički gol po meni je ključ da budu dobri. Svaka priča da im je već samo Europa dobra je nerealna, mogu do kraja ući u borbu za drugo mjesto. Dolaze im sve teške utakmice, ali i ostalima. Vidjet ćemo tko će koliko izvući iz tih susreta – naglašava Scoria.


Rijeka igra po sistemu »toplo-hladno«. Očit je problem realizacije i propuha u obrani. Tu su i ozljede. Tri utakmice bez pobjede premalo je od Rožmanove momčadi.


– Rijeka se našla u sustavu 3-5-2 nakon Dinama i Kupa te je izgledala jako kompetativna. Bila je stvarno ozbiljna momčad koja ima igrače koji znaju igrati na rezultat. To je i momčad koja godinama u nizu bilježi uspjehe, a i mentalitet riječke ekipe u ovom trenutku je ispred ostalih. Momčad je izgledala jako dobro prije stanke, a u ovom trenutku se malo traži. Bilo je i ozljeda i sad su u traženju maksimalne forme. Sistem postoji i pokazao se uspješan – tvrdi Scoria.


Dobro je i što imamo Belupo i Goricu koji jako ozbiljno izgledaju i stvarno su našli izazove da prvenstvo učine još neizvjesnijim – smatra Scoria


Kako gleda na pad forme Gorgona i Andrijaševića?


– Teško mi je o tome govoriti. Ali to su igrači koji imaju sve, posebno iskustvo da se vrate u jednoj utakmici. Gorgon je uvijek nekako u problemima s ozljedama, ali to su znalci i profesionalci koji se vrlo lako mogu vratiti – smatra pozorni pratitelj HNL-a i dodaje: – Bilo što prognozirati u ovom trenutku je nezahvalno. Puno je preokreta i promjena u gotovo svakom susretu, pratim HNL baš svaku utakmicu kao nikad dosad i baš mi je drago da imamo jednu ovakvu izjednačenu borbu za drugo mjesto.


Raduju ga i izdanja momčadi uz donjeg doma HNL-a koja prvenstvu daju poseban štih.


– U ovom trenutku igra se i jako dobar nogomet. Dobro je i što imamo Belupo i Goricu koji jako ozbiljno izgledaju i stvarno su našli izazove da prvenstvo učine još neizvjesnijim. Drže se jako dobro i praktički već traže ekipu za novo prvenstvo. Inter je isto odigrao neke dobre utakmice i ima još dva kola za povratak u igru. Istra i Varaždin također su ozbiljne momčadi što i prezentiraju – zaključuje Scoria.