Madridski proces

Mourinho prihvatio kaznu zatvora za utaju poreza, ali je neće odslužiti

Hina

Jose Mourinho/Foto REUTERS

Jose Mourinho/Foto REUTERSMADRID Portugalski trener José Mourinho prihvatio je kaznu od godinu dana zatvora, koju ipak neće morati odslužiti, i kaznu u visini od gotovo dva milijuna eura za poreznu utaju koja mu je dosuđena u Španjolskoj.


Mourinhu se sudilo jer nije prijavio španjolskoj poreznoj upravi sve prihode ostvarene 2011. i 2012. godine od prodaje prava na korištenje svog imena. Tada je bio trener Real Madrida.


Prema dogovoru kojeg su sklopili Mourinho, porezna uprava i tužiteljstvo jednogodišnja kazna zatvora je preinačena u kaznu od 182.500 eura. Osim tog iznosa bivši trener, koji je bez kluba od prosinca kada je dobio otkaz u Manchester Unitedu, mora platiti još dva milijuna eura kazne.
Osim Mourinha, još su neke nogometne zvijezde osuđene zbog porezne utaje u Španjolskoj. Njegov sunarodnjak Cristiano Ronaldo je prije dvije godine osuđen na dvije godine zatvora, koje također neće morati odslužiti, i na kaznu u visini od oko 3,2 milijuna eura.


Argentinac Lionel Messi, igrač Barcelone, osuđen je 2016. na 21 mjesec zatvorske kazne i kaznu od dva milijuna eura.


Ni jedan od njih svoje kazne neće provesti u zatvoru jer španjolski zakon za prije neosuđivane prekršitelje predviđa poštedu od zatvora ako im je dosuđena kazna do dvije godine.