Njemački poučak

MOGUĆI SCENARIJ Evo što bi se dogodilo da hrvatska nogometna natjecanja završe s postojećim poretkom

Portal Novilist.hr

Foto REUTERS

Foto REUTERS



RIJEKA Epidemija koronavirusa nagnala je mnoge nacionalne saveze širom Europe da počnu razmatrati razne scenarije raspleta svojih natjecanja. Onaj najcrnji sugerira i da slijedi višemjesečna pauza od sportskih aktivnosti, da se neće održati EURO, ali i da se nacionalne lige neće stići odigrati do kraja prije nego što bi trebala početi nova sezone. Vodstvo Bundeslige je primjerice počelo preispitivati mogućnost da se u tom slučaju uzme u obzir postojeći poredak na ljestvici, a kako bi se umanjila šteta na najmanju moguću mjeru iz lige ne bi nitko ispadao već bi se ona proširila za klubove iz nižega ranga. 


Kako bi to izgledalo u Hrvatskoj? Netko će možda reći onako kako bi vjerojatno izgledalo i da se sve normalno odvija…


Prva HNL


Prvak bi bio Dinamo! U pretkolo Lige prvaka išla bi drugoplasirana Rijeka, od trećeg do petog mjesta plasirani su klubovi koji će u pretkolo Europske lige: Lokomotiva, Hajduk i Osijek. S obzirom na to da se kup natjecanje neće odigrati logično je da će se petu momčad u ligi propustiti u EL. U toj priči jedini gubitnik bio bi Slaven Belupo koji se makar u teoriji kroz kup može domoći Europe. S obzirom na do nitko ne bi ispao iz lige iz ove situacije mogli bi profitirati Istra 1961, Inter i Varaždin pred kojima je grčevita borba za ostanak. 


Druga HNL




Kada bi se aktivirao najcrnji scenarij i Prva HNL proširila za dva mjesta u nju bi ušao vjerojatno novi prvak Šibenik, te drugoplasirana momčad. Drugo mjesto trenutno s istim brojem bodova dijele Croatija iz Zmijavaca i Orijent 1919. Zmijavčani nisu ni zatražili licencu za Prvu HNL pa bi u tom slučaju Rijeka dobila drugoga prvoligaša.


Niže lige


Ukoliko bi uslijedio domino efekt i sve lige se proširile po formuli Prve HNL onda bi u Drugu HNL ušlo i najmanje pet trećeligaških prvaka. Među njima se nalazi i vodeća momčad Treće HNL zapad – Opatija.


Sve su naravno ovo pretpostavke koje su uvjetovane i time da momčadi koje bi eventualno krenule u viši rang dobile odgovarajuće licence.