Efekti pobjede

Modri puni sampouzdanja kreću put Norveške: “Sada ne smijemo stati na ovome”

Davor Petrović

Arijan Ademi/D. KOVAČEVIĆ

Arijan Ademi/D. KOVAČEVIĆ

Nekoliko utakmica možda nismo odigrali na toliko visokoj razini, koju žele naši navijači, ali svejedno smo pobjeđivali. Sada ne smijemo stati na ovome - kaže Arijan Ademi



ZAGREB  Prva od četiriju vrlo zahtjevnih utakmica u nizu Dinamu je donijela uvjerljivu pobjedu nad Hajdukom (4:1) i ovacije s tribina stadiona Maksimir. Modri su u večernjim satima subote pružili dojmljivu partiju protiv tradicionalno najvećeg rivala i napumpali su se samopouzdanjem uoči sutrašnjeg gostovanja kod norveškog kluba imena Bodo/Glimt, u sklopu zadnje runde kvalifikacija Lige prvaka.


Samo četiri dana ranije na stadionu Maksimir srušen je Ludogorec, ali tribine su tu izvedbu »nagradile« zvižducima, zbog čega je Ante Čačić izgledao je kao čovjek koji će svakog trena zaplakati. No, zgusnuti raspored utakmica treneru Dinama je brzo ponudio priliku za popravljanje dojma, a njegova momčad je isporučila ono što svi očekuju zbog neospornog potencijala igračkog kadra.


Nakon početnih pet minuta utakmice Hajduk se povukao, prepuštajući inicijativu Dinamu, koji je zagospodario terenom, ali nikako nije uspijevao stvoriti situaciju koja bi iznjedrila gol. Pri tome ne treba isključiti mogućnost da je Valdas Dambrauskas u Zagrebu htio isprobati taktičke varijante za skorašnje gostovanje kod Villarreala u zadnjoj rundi kvalifikacija Konferencijske lige. Međutim, to definitivno nije Dinamov problem.


Utakmica sezone




– Nemamo vremena za slavlje ove velike pobjede jer već u utorak se borimo za Ligu prvaka. Moram istaknuti da je ovo bila naša najbolja utakmica u ovoj sezoni. Nadigrali smo Hajduk u svim segmentima igre i zasluženo pobijedili – ističe Arijan Ademi.


Premda je Dinamo u prvom dijelu bio bolji suparnik, Splićani su u sudačkoj nadoknadi postigli gol za vodstvo preko Janija Atanasova. U nastavku je Hajduk izgledao nešto bolje, ali u 61. minuti ga je pokopao do tada jako dobri Chidozie Awaziem svojom ležernom reakcijom, koja je Bruni Petkoviću omogućila asistenciju za izjednačenje u izvedbi Martina Baturine.


Taj jeftini gol bacio je Hajduk u nokdaun, a Dinamu je ušpricao konjsku injekciju samopouzdanja. Modri su krenuli po potpuni preokret i samo tri minute kasnije maksimirski semafor je morao upisati Ademija među strijelce. Pri tome mu je filigransku preciznu asistenciju servirao sve bolji Dario Špikić.


– Naravno da je nam bilo teško jer smo znali smo da smo ih nadigrali, a gubili smo. Međutim, nije bilo druge nego krenuti još jače. Mislim da mi je ovo jedan od dvaju najdražih golova u karijeri – dodaje kapetan Dinama, koji je gestikulacijom prema tribinama vrlo jasno pokazao da su modru svlačionicu itekako zaboljeli zvižduci nakon utakmice s Ludogorcem.


Otvoreni gard


Tu je Hajduk krenuo po izjednačenje i stvorio je veliku priliku za izjednačenje, koju je osujetio Dominik Livaković, skrenuvši loptu taman toliko da klizeći start Marka Livaje bude dovoljan samo za prebacivanje gola sa dva metra. Otvoreni gard Splićana u završnici su kaznili Amer Gojak i Mislav Oršić za potvrdu pobjede.


Izvedba u derbiju sasvim sigurno predstavlja veliko ohrabrenje uoči ključnih dvoboja kvalifikacija Lige prvaka, pogotovo nakon nešto tanjih izdanja u drugom i trećem pretkolu. Dinamo je u dosadašnjem dijelu sezone imao dosta oscilacija, i to se jasno vidjelo na prethodnim utakmicama. Sada je, pak, stvoren snažan dojam da momčad konačno uhvatila radnu temperaturu, potrebnu za ostvarenje visoko postavljenih klupskih ambicija.


– Nekoliko utakmica možda nismo odigrali na toliko visokoj razini, koju žele naši navijači, ali svejedno smo pobjeđivali. Sada ne smijemo stati na ovome jer očekuju nas jedna jaka momčad i teška borba u Norveškoj – zaključuje Ademi.


Norvežani u sjajnoj seriji

U zadnja četiri tjedna Bodo/Glimt je nanizao impresivnu seriju o šest pobjeda i jednog remija, uz ukupnu gol-razliku 32:3, s time da su mu suparnici bili klubovi iz donjeg dijela »Eliteserien« te Linfield iz Sjeverne Irske i litavski Žalgiris. Uzmu li se u obzir rezultati s početka sezone, koja u Norveškoj neprekidno traje od travnja, može se pretpostaviti da je momčad pod stručnim vodstvom Kjetila Knutsena uhvatila optimalnu formu.


Iako u svojoj svlačionici nema igrača čija bi imena išta značila ovdašnjim ljubiteljima nogometa, Bodo/Glimt je prošle sezone imao sjajne rezultate u Konferencijskoj ligi, gdje je dogurao do četvrtfinala, uknjiživši osam pobjeda, četiri remija i samo jedan poraz. Taj mu je baš u toj fazi natjecanja nanijela Roma (4:0), koju je norveški prvak ranije, u Skupini C, pregazio na svom terenu (6:1).