Dinamov 35. naslov

“Modri” proslavili naslov prvaka pred tisućama navijača na Trgu bana Josipa Jelačića

Hina

Foto Matija Habljak/PIXSELL

Foto Matija Habljak/PIXSELL

Sezonu su otvorili osvajanjem Superkupa pobjedom nad Hajdukom u Maksimiru, potom su slavili u Kupu porazivši u dvije finalne utakmice Rijeku, da bi remijem u zadnjem kolu protiv Rudeša (3-3) i službeno zaključili utrku za naslov prvaka s osam bodova više od Rijeke i čak 14 bodova više od Hajduka



Pred više desetaka tisuća navijača, nogometaši zagrebačkog Dinama su na središnjem zagrebačkom trgu proslavili 35. naslov u klupskoj povijesti, pri čemu 25. u Hrvatskoj.


Bila je to ujedno i treća trostruka kruna “Modrih”.


Sezonu su otvorili osvajanjem Superkupa pobjedom nad Hajdukom u Maksimiru, potom su slavili u Kupu porazivši u dvije finalne utakmice Rijeku, da bi remijem u zadnjem kolu protiv Rudeša (3-3) i službeno zaključili utrku za naslov prvaka s osam bodova više od Rijeke i čak 14 bodova više od Hajduka.




Dinamo je u Hrvatskoj osvojio ukupno 50 trofeja – 25 naslova prvaka, 17 Kupova i osam Superkupova. Međutim, ovo je bila tek treća “trostruka kruna” nakon sezona 2006/07. i 2010/11. Dodajmo i kako Dinamo nikad prije ove sezone nije uspio igrati europsko proljeće i uzeti trostruku krunu.


Posebnu težinu cijeloj ovoj natjecateljskoj godini daje i zanimljiv statistički detalj. Dinamo je, uključujući i nedjeljni dvoboj protiv Rudeša, odigrao ukupno 59 službenih utakmica ove sezone što je apsolutni rekord u cijeloj klupskoj povijesti, dakle od 1911. godine do danas. Dosadašnji rekord držale su sezone 2013/14. i 2018/19. u kojima je momčad odigrala po 57 službenih dvoboja. U tom je opusu 51 utakmicu vodio trener Sergej Jakirović, a početnih osam njegov prethodnik Igor Bišćan.


Foto Marko Lukunic/PIXSELL


Posljednji put Dinamo je naslov na Trgu proslavio sada već davne 2007. godine.


Zagrijavanje za proslavu krenulo je u popodnevnim satima ispred stadiona Maksimir. Po završetku utakmice Dinamo – Rudeš, na maksimirskom travnjaku je održana ceremonija dodjele pehara i medalja, a zatim se slavlje preselilo na središnji zagrebački trg. Nogometaši Dinama su do “Jelačić placa” stigli u otvorenom autobusu probijajući se kroz mnoštvo navijača.


Otvoreni autobus s igračima krenuo je iz Maksimira oko 20.45, a nekoliko tisuća ljudi je bilo iza vozila u korteu. Na središnji zagrebački trg uspio se probiti nakon više od sat vremena vožnje. Trg je “gorio” od brojnih baklji, raketa i raznih pirotehničkih sredstava.


“Ludara teška. Teška luda, svaka čast ljudima, nema se što drugo reći. Sve je fenomenalno. Sve je top, čudo. Ovako nešto nisam sanjao, iznenadili su nas,” kazao je kapetan Arijan Ademi prisutnim novinarima.


Foto Marko Lukunic/PIXSELL


Na Trg je stigao i predsjednik Dinama Velimir Zajec.


“Nisam očekivao da ću se vratiti i dobiti poziv, ali sretan sam zbog toga. Ja volim Grčku kao zemlju gdje sam proveo najveći dio svoga života, ali Zagreb i Hrvatska su moj dom, tu sam ipak najsretniji. Sve što se događa je zasluga navijača. Oni su najbolji i ujedinjeni su u slavlje Dinama,” kazao je Zajec za HRT.


“Nadamo se igrati u Ligi prvaka jer bi onda mogli dovesti bolje igrače. Nama bi ulazak u Ligu prvaka bio velik uspjeh, ona je najjače natjecanje u Europi,” dodao je.


Potpuno ludilo na ispunjenom trgu nastalo je u trenutku kada su Bruno Petković i Arijan Ademi na pozornicu poslagali pobjedničke pokale, a Pips, Chips & Videoclips zapjevali “Dinamo ja volim”.