Europska liga

Modri iz sjene žele kreirati još jedno europsko čudo, Krznara muče ozljede i izostanci

Davor Petrović

Momčad Dinama/Foto REUTERS

Momčad Dinama/Foto REUTERS

Prije Modrih do ove faze natjecanja je stigao Hajduk u Ligi prvaka 1995. i nekadašnji Varteks u nekadašnjem Kupu pobjednika kupova 1999. godine.



ZAGREB Večerašnjom utakmicom protiv Villarreala u Zagrebu, Dinamo kreće u pohod prema polufinalu Europske lige kao treći klub iz Prve HNL koji je izborio četvrtfinale nekog natjecanja pod kapom UEFA-a, odnosno prvi u ovom stoljeću. Prije Modrih do te faze natjecanja je stigao Hajduk u Ligi prvaka 1995. i nekadašnji Varteks u nekadašnjem Kupu pobjednika kupova 1999. godine.


Međutim, nikada niti jedan hrvatski klub nije morao prevaliti toliki put do europskog četvrtfinala. Hajduk je prije ispadanja u srazu s Ajaxom odigrao šest utakmica u skupini s Benficom, Steauom i Anderlechtom, a Varaždinci su do poraza u sučeljavanju s Mallorcom eliminirali Rudar iz Velenja i Heerenveen.


Modri su, pak, prvo apsolvirali skupinu u kojoj su bili Wolfsberger, Feyenoord i CSKA, a zatim su, u nokaut fazi natjecanja, bili bolji od Krasnodara i Tottenhama. Stoga je potpuno razumljivo da Damir Krznar u prvi plan ističe pozitivno ozračje ovog trenutka.




– Čeka nas četvrtfinale Europske lige, a mi uživamo u ovom dostignuću i sjajnoj atmosferi. Imamo veliko poštovanje za Villarreal koji je u dobroj formi i pruža odlične partije. Još jednom nas na suprotnoj strani očekuje odlična momčad koja će testirati naše sposobnosti. Vidjet ćemo koliko možemo protiv takvog suparnika – kaže trener Dinama.


Napadači


Uvertira za ovaj dvoboj Krznaru je donijela dosta problema s opcijama za vrh napada. Bruno Petković je do utorka morao pauzirati dva tjedna zbog ozljede ramena, a magnetska rezonancija je u ponedjeljak pokazala da je Mario Gavranović prošlog vikenda zaradio manju rupturu mišića na gostovanju kod Šibenika, što znači da bi u špici mogao zaigrati Iyayi Atiemwen.


– Zdravstveno stanje nije idealno. Teško je očekivati da će Gavranović biti spreman. Petković je odradio dva treninga, ali jasno je da on još uvijek nije na sto posto. Vidjet ćemo s doktorom i poslušati njegovo mišljenje. Na dan utakmice ćemo biti pametniji. Bude li Petković u kadru za utakmicu, bit će nam na raspolaganju za nekih 15-20 minuta – objašnjava Krznar.


Dobru vijest predstavlja zdravstveno stanje Joška Gvardiola, koji je zbog ozljede butnog mišića bio izvan pogona skoro četiri tjedna. On je sada, kako tvrdi Krznar, u punom pogonu i spreman je za ozbiljnu minutažu u srazu s Villarrealom.


Modrima svakako gode i riječi Unaia Emeryja. Naime, trener Villarreala je nahvalio Dinamo, istaknuvši da klub koji je izbacio Tottenham zaslužuje apsolutno uvažavanje. Budući da se radi o stručnjaku koji je Sevillu odveo do osvajanja triju uzastopnih trofeja u Europskoj ligi, 2014., 2015. i 2016. godine, jasno je da njegovo mišljenje ima veliku težinu.


Komplimenti


– Nama je najveći kompliment dao Jose Mourinho, koji je u obje utakmice protiv nas na teren izveo najbolji sastav Tottenhama. Tako nam i sada Emery daje do znanja da na nas nitko više ne gleda kao na autsajdera. Svi shvaćaju jako ozbiljno, a to nam malo otežava ulogu i pripremu utakmice. Villarreal je i dalje favorit u ovom dvoboju, ali mi iz sjene želimo kreirati još jedno čudo – tvrdi maksimirski šef struke.


Prema njegovim riječima, Dinamo će se pokušati prilagoditi stilu igre suparnika, kako bi postigao što veću ravnotežu na terenu.


– Želimo im parirati u središnjici, a također moramo paziti na spuštanje Danija Pareja. On sa svoje pozicije sjajno upošljava igrače u međuprostorima, pogotovo Gerarda Morena, koji je u stanju napraviti nemir svim momčadima svijeta. To neće biti laka zadaća, ali imamo svoje ideje i planove. Iako će naši vezni igrači imati neuobičajenu ulogu u fazi obrane, neće biti ekstremnih promjena kao protiv Tottenhama – tumači 48-godišnji stručnjak na modroj klupi.


Brzopotezna usporedba suparnika u osmini finala i četvrtfinalu jasno pokazuje koliko je težak zadatak pred Dinamom.


– Villarreal i Tottenham su dvije oprečne momčadi. I jedni i drugi su okomiti, ali Villarreal više voli razigravati i držati posjed lopte. Oni igraju tiki-taku sve od svog golmana – zaključuje Krznar.