Kup Hrvatske

Modri iskoristili krimejske darove, Crvenima pljesak za dojam na oproštaju od Kupa

Ivan Volarić

Zajednička fotka uoči početka utakmice/V. KARUZA

Zajednička fotka uoči početka utakmice/V. KARUZA

Modri su neumoljivo kažnjavali svaku pogrešku, a igrači Orijenta 1919 napravili su previše individualnih pogrešaka u fazi obrane da bi se mogli nadati prvorazrednom iznenađenju



RIJEKA Nakon nešto više od pola stoljeća Orijent je ponovo na ispunjenoj Krimeji ugostio Dinamo u kup utakmici. Tada je to bila osmina finala Kupa Jugoslavije, a ovoga puta šesnaestina finala Kupa Hrvatske. Modri su tog 1. ožujka 1970. godine slavili pogotkom Pirića, a utakmica, barem prema novinskim izvještajima, ostavila ravnodušnim rekordno ispunjenu Krimeju. Modri su 51 godinu kasnije ponovo pobjednički napustili Orijentov stadion, ali ovoga puta oko 1.500 gledatelja nije ravnodušno napustilo tribine. Nogometaši Orijenta 1919 pružili su više nego dobar otpor favoriziranim gostima iz Maksimira. Konačan rezultat ne oslikava realno stanje odnosa snaga na terenu. Crveni dojmom nisu zaslužili tako visoki poraz što ne znači da je Dinamo nezasluženo ostvario uvjerljivu pobjedu. Modri su neumoljivo kažnjavali svaku pogrešku svojih domaćina, a igrači Orijenta 1919 napravili su previše individualnih pogrešaka u fazi obrane da bi se mogli nadati prvorazrednom iznenađenju protiv osjetno kvalitetnijeg suparnika.


Tadejevićev dar


U 28. minuti Deni Jurić je visoko pritisnuo domaćeg kapetana Marija Tadejevića. Iskusni branič pokušao se driblingom otresti napadača i pogriješio. Jurić je iščeprkao loptu, koja je stigla do Čopa. Mulac više nije stigao zakrpati pogrešku svojeg suigrača, a iskusni napadač Modrih potkopao loptu preko vratara Boglića za minimalno vodstvo svoje momčadi. Da nije bilo tog trenutka dekocentracije u obrani domaćih aktualni osvajač Kupa Hrvatske do odmora bi od konkretnijih prilika ostao samo na jednom udarcu glavom Ademija. U 21. minuti Leovac je zavrnuo, Ademi ušao iza leđa Travagliji i sa desetak metara glavom tukao u dobro postavljenog Boglića. Istina, Dinamo je imao više loptu nogama, ali većina akcija Modrih završavala je u čvrstom bloku nadomak domaćeg kaznenog prostora. Orijent je rijetko prelazio centar, ali svaku put kada je u tome uspio, događalo se nešto konkretno pred Livakovićevim golom.


U 3. minuti Kristijan Fućak je prvi pobjegao i natjerao Dilavera za prekršaj za slobodan udarac nakon kojega je Zrilić zamalo zakasnio na Švrljugin ubačaj. Tri minute kasnije Fućak je izborio korner, a Frigan glavom prebacio okvir gola. U 22. minuti Fućak se prvo otresao Lauritsena, pa Dilavera, a onda natjerao Livakovića da refleksnom reakcijom uz nemale poteškoće zaustavi udarac s 13-14 metara. U 27. minuti zaprijetio je i Frigan sa 18 metara. Nimalo bezopasno.
Švrljugin projektil




Da je igračima Dinama dobrodošao odmor vidjelo se odmah na početku nastavka. Švrljuga se okliznuo, Leovac to iskoristio pa sjurio u kazneni prostor i pogodio iskosa s 13-14 metara suprotnih kut – 0:2. Igrači Orijenta 1919 ponovo su izgubili loptu tamo gdje se to obično kažnjava – na otvaranju napada. U 56. minuti gosti su izveli korner, a lopta predugo nekontrolirano šetala po vrhu peterca da to ne bi iskoristio Jurić i iz gužve pogurnuo loptu u mrežu – 3:0.


Foto galerija: Kup Hrvatske: Orijent 1919 - Dinamo Foto: Vedran Karuza


Utakmica je skrenula u revijalne vode, a nakratko je natjecateljsku tenziju ponovo probudio pogodak Fatića. Švrljuga je izveo slobodan udarac, a veznjak Orijenta 1919 dočekao ubačaj u ravni prve vratnice i glavnom pogodio za 1:3 u 63. minuti. Nedugo zatim Andro Švrljuga je natjerao Livakovića da vršcima prstiju izvuče loptu ispod grede u korner. Taman kada su se ispunjene krimejske tribine ponadale da bi mogle vidjeti nešto neizvjesniju završnicu, dogodio se četvrti pogodak. Tolić je odigrao sjajan dubinski pas, a Menalo rutinski odradio ostatak posla izašavši ispred Boglića – 1:4.


Foto galerija: Kup Hrvatske: Orijent 1919 - Dinamo 1:4 Foto: Mateo Levak


Finiš utakmice protekao je u sporohodnom ritmu i brojim promjenama s obje strane. Jadric se u 74. minuti odvažio i s udarcem s 25 metara zatresao vratnicu. Pokušavali su Gerc (87′) i Hodža (89′), ali Livaković je svaki put bio na mjestu. Livaković je i nakon utakmice ostao još dugo na svojem mjestu zahvaljujući mladim nogometašima Orijenta 1919, koji su ga okupirali i iskoristili priliku za pobliže upoznavanje, autogram ili zajedničko fotografiranje. Igrači Orijenta 1919 su pak istekom utakmice dugo bili ispred tribine i uživali u pljesku kojega su zaslužili za dobru igru u granicama svojih mogućnosti.



Orijent 1919 – Dinamo 1:4

Stadion: Krimeja. Sudac Zebec (Cestica) 6. Strijelci: 0:1 Čop (28′), 0:2 Leovac (46′), 0:3 Jurić (56′), 1:3 Fatić (61′), 1:4 Menalo (69′).


ORIJENT 1919: Boglić  6, Mulac 6, Fatić 6,5, Švrljuga 6,5, Hodža 6, Frigan 5,5 (od 59′ Matulja 5,5), Mohorovičić 5,5 (od 77′ Srzentić -),  Zrilić 5,5 (od 59′ Jadrić 6), Travaglia 6 (od 59′ Macolić 6), Tadejević  5,5, Fućak 6,5 (od 73′ Gerc -).


DINAMO: Livaković 7, Moharammi 5,5 (od 46′ Špikić 6), Ademi 6 (od 58′ Tolić 6,5), Lauritsen  5,5, Gojak 6 (od 58′ Baturina 6,5), Leovac 7,5 (od 70′ Andrić -), Bulat 6, Franjić 6,5, Jurić 7, Dilaver 5,5, Čop 7 (od 58′ Menalo 7).