Veliko zanimanje

Mladi reprezentativci pod lupom Dalićeve vrste. Skočić podcrtao imena Luke Sučića i Martina Baturine

Davor Petrović

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL



ZAGREB – Čak se ni najstariji kroničari hrvatskog nogometa ne mogu sjetiti kada je neka utakmica U-21 vrste s osjetno slabije rangiranim suparnikom izazvala veliko zanimanje javnosti, kao dvoboj s Bjelorusijom u Velikoj Gorici (2:0). Naime, izabranici Dragana Skočića prošlog su utorka bili pod posebnim povećalom zbog dvaju uzastopnih poraza A reprezentacije u kvalifikacijama za EURO 2024. godine.


Vrlo loša izdanja u sučeljavanjima s Turskom i Walesom pokrenula su lavinu kritika sportske javnosti, s time da je i Zlatko Dalić najavio promjene u skoroj budućnosti. Izbornik je shvatio da je stigao krajnji čas za početak procesa smjene generacija i stoga je sasvim logično da je u utorak podvečer otišao do Velike Gorice kako bi pogledao igrače koji bi mogli biti »svježa krv« u studenom, kada su na rasporedu dva zadnja kola kvalifikacija za kontinentalnu smotru.


Naravno, samo Dalić zna kakve je dojmove stekao gledajući sraz U-21 reprezentacija Hrvatske i Bjelorusije. S druge strane, Skočić je odmah nakon utakmice u prvi plan gurnuo Luku Sučića i Martina Baturinu, koji su bili pokretači najvećeg dijela akcija i kreativni zamašnjaci njegove momčadi. Uz to je dodao da u redovima U-21 vrste ima puno imena koja mogu konkurirati za A reprezentaciju.




Krajem listopada Dalić će objaviti popis igrača za utakmice s Latvijom u Rigi i Armenijom u Zagrebu i tada će se znati tko mu je zapeo za oko u Velikoj Gorici. Dan-dva nakon njega i Skočić će upoznati javnost sa svojim izborom igrača za završni čin ovogodišnjeg dijela svojih kvalifikacija.


Naime, U-21 reprezentaciju 20. studenog očekuje još jedno sučeljavanje s Bjelorusijom, s time da će ta utakmica, zbog rata u Ukrajini, biti odigrana na neutralnom terenu u gradu zvanom Armavir, smještenom na zapadu Armenije. Naravno, cilj je još jedna pobjeda, i to nije nerealno za očekivati kada se u obzir uzme ogled u Velikoj Gorici.


– Cijelo vrijeme smo imali kontrolu utakmice, iako su nas Bjelorusi iznenadili sustavom igre. Posljednjih pet puta igrali su u 5-3-2, a sad su to okrenuli u romb. Zbog toga nam je trebala prilagodba u početnim minutama, ali nakon toga sve je funkcioniralo. Bilo je teško igrati jer su se postavili dosta nisko. No momčad je odradila utakmicu jako dobro i zadovoljan sam. Imali smo evidentnih problema jer neki igrači nemaju minutažu u svojim klubovima. Sve u svemu, s ovom akcijom u listopadu možemo biti zadovoljni i gledati prema budućnosti – istaknuo je Skočić.


Bliska budućnost donosi već spomenuti sraz s Bjelorusijom u Armeniji. Iduća godina će, pak, biti presudna. Naime, kvalifikacije se nastavljaju u drugom dijelu ožujka, kada Skočićevu vrstu očekuju gostovanja kod Andore i Portugala, koji je u prva četiri nastupa osvojio maksimalan broj bodova uz impresivnu gol-razliku 16:1.


Nakon toga slijedi zatišje do rujna iduće godine, s time da će hrvatska U-21 reprezentacija igrati na svom terenu zadnja četiri kola kvalifikacija. Početkom rujna Skočićevoj momčadi u goste stižu Farski Otoci i Portugal, a sredina listopada donosi domaće oglede s Andorom i Grčkom.