Mateo Lisica

Mladi pulski reprezentativac o susjedskom derbiju: ‘Riječani su vrlo dobri, ali želimo ih spustiti na zemlju’

Roberto Car

Foto Milivoj Mijošek

Foto Milivoj Mijošek

Nadam se da ćemo dobro odgovoriti na te njihove napadače koji odlično pucaju izvana i općenito su vrlo dobri. Moramo izaći iz ove krize - kaže Lisica



PULA – Prvi od četvorice reprezentativaca Istre 1961 vratio se odmah u Pulu i već je jučer ujutro sa suigračima odradio prvi trening ovog tjedna. Riječ je o mladom Puljaninu Mateu Lisici koji je bio na popisu izbornika U-21 reprezentacije Hrvatske Dragana Skočića za dva kvalifikacijska susreta protiv Grčke i Bjelorusije. Prvi je susret odgledao s klupe, ali je u utorak odradio svih 90 minuta u 2:0 pobjedi nad Bjelorusijom u Velikoj Gorici. No, vrlo se brzo prebacio na klupska zbivanja, poglavito jer je trening bio praktički u njegovom dvorištu.


– Odmah sam se nakon utakmice vratio u Pulu i već sam jučer ujutro trenirao sa suigračima u Štinjanu. Teren na Fortinu je po meni top – rekao je mladi reprezentativac iz redova pulskog prvoligaša. – Dodatno mi je drago tu trenirati jer sam od Fortina udaljen tri minute. Dobra je vijest da smo svi trenirali, nema ozlijeđenih, nedostajali su nam jedino reprezentativci Iovu, Nebyla i Matheus.


Desni bek


Hrvatska U-21 reprezentacija osvojila je četiri boda u ova dva susreta, a mogli su lako i svih šest da je bilo malo sreće u samoj završnici. Lisica je protiv Bjelorusije igrao na poziciji desnog beka. Ne prvi put u reprezentaciji.




– Nismo dobro igrali prvu utakmicu protiv Grčke. Previše smo se opustili i taktički smo je jako loše odradili. U drugoj smo dobro igrali. Pozicija desnog beka? Top, možda mi i bolje leži nego igranje na krilu. Ne znam, kako vrijeme prolazi i što više igram na poziciji beka, posebno kad dođem u reprezentaciju, osjećam se sve bolje. Zapravo, osjećam se super. Pričao sam i s trenerom Catalom o tome, ali samo je rekao da mu je to zanimljivo i to je to. Rekao sam mu da sam i kod Garcije neke utakmice igrao beka, a i u prijašnjim reprezentacijama sam igrao na toj poziciji, tako da mi to nije nepoznanica – dodao je Lisica koji očito u budućnosti sebe više vidi na toj defenzivnijoj poziciji na boku. No, s obzirom na to da u redovima Zeleno-žutih za poziciju desnog beka primarno konkuriraju Hujber, Kadušić i Valinčić, teško je vjerovati da će Lisica doći na red.


U redovima U-21 reprezentacije uz Lisicu igrala su i dvojica igrača Rijeke, Veldin Hodža i Franjo Ivanović. Bila je to prilika i za međusobno »bockanje« uoči nedjeljnog derbija.


– Ne, nismo se toga dotakli. Samo sam im na odlasku rekao da se vidimo u nedjelju.


Darežljivi domaćini


S obzirom na trenutnu formu sudionika Derbyja della Učka i poziciju na ljestvici, postavlja se pitanje mogu li nogometaši pulskog prvoligaša iznenaditi zahuktale goste koji imaju četiri pobjede u nizu i u Pulu će stići kao vodeća momčad HNL-a.


– Uvijek prije svake utakmice kažem da je na »Drosini« teško uzeti bodove, ali ove sezone smo, nažalost, darežljivi. Ne znam što će biti, ali nadam se da ćemo dobro odgovoriti na te njihove napadače koji odlično pucaju izvana i općenito su vrlo dobri. Nadam se da ćemo to znati iskontrolirati i da ćemo ih »spustiti na zemlju«. Vidjet ćemo što će biti, ali moramo izaći iz ove krize, iskontrolirati utakmicu i odigrati najbolje što možemo.


Dodatni problem za trenera Catalu je to što za ovaj susret ne može računati na kartoniranog Petrusenka, a Riječani su poznati po tome što vrlo dobro koriste visoki presing da u ranoj fazi osvoje loptu. Što se samog Lisice tiče, uvjeren je da onih 90 minuta u Velikoj Gorici neće utjecati na njegovu nedjeljnu izvedbu.


– Neće sigurno. Samo se trebam rekuperirati i vidjet ćemo kako će biti. Pitanje je, zapravo, hoću li uopće igrati jer zadnjih nekoliko utakmica ne dobivam neku minutažu. U stvari, tako je kroz cijelu sezonu i vidjet ćemo kako će biti u nedjelju. Pitanje je jesam li uopće u trenerovim planovima. Zasad nam nije ništa rekao o sastavu, još je rano.


Podrška navijača


Može li se ova momčad Istre 1961 maknuti s devetog mjesta?


– Sigurno. Sto posto. Imamo dobre igrače i samo se treba sve posložiti. Mislim da trebamo više raditi kao ekipa. Treba se dignuti atmosfera, a to će doći s dobrim rezultatima. Sad imamo jače suparnike u ova dva kola, ali ako izvučemo dobre rezultate, sve bi se diglo. Navijači nas stvarno podržavaju iako to igrama nismo zaslužili. Malo smo ih iznevjerili, nadam se da ćemo im pružiti više razloga za zadovoljstvo. Nadam se da će u nedjelju doći u većem broju, oni su nam potrebni. Razumijem kritike, imaju pravo, ali oni su nam najveća podrška.