Kvalifikacije za EURO

Mlada reprezentacija Hrvatske rutinski svladala Andoru uoči gostovanja kod Portugala

Davor Petrović

Veldin Hodža/Foto PIXSELL

Veldin Hodža/Foto PIXSELL

Hrvatska vrsta stigla je do dva gola prednosti u ranoj fazi utakmice i nije se morala nepotrebno trošiti, a to je bilo važno jer idući utorak donosi derbi s vodećim Portugalom u Faru



ZAGREB Gostovanje skupine G kvalifikacija za U-21 Europsko prvenstvo rasplelo se u skladu sa željama Dragana Skočića i članova njegovog stručnog stožera. Naime, hrvatska vrsta stigla je do dva gola prednosti u ranoj fazi utakmice i nije se morala nepotrebno trošiti, a to je bilo važno jer idući utorak donosi derbi s vodećim Portugalom u Faru.


Skočićevim izabranicima vodstvo je donio drugi ozbiljniji napad, odnosno greška Paua Babota koji je u 2. minuti na dvadeset metara od svog gola pokušao dodati paralelnu loptu s lijeve na desnu stranu. Njegovu namjeru osujetio je Mauro Perković čiji je pas u srce kaznenog prostora dirao Igora Matanovića pa Erica Izquidera – 0:1


Vrlo brzo se ispostavilo da Andora nije bezopasna. Domaća momčad je, naime, pokušavala igrati visoki pressing, i to joj je išlo sasvim solidno. Međutim, u 8. minuti sijevnuo je brzi napad naše reprezentacije. Stipe Biuk dao je odličan pas za svog nekadašnjeg suigrača iz Hajduka Marina Ljubičića, a ovaj se sjurio prema golu i sa šesnaest metara rutinski matirao Maura Rabela – 0:2.




Bez obzira na dva brzo primljena gola, Andora je i dalje forsirala visoki pressing, tražeći usput nešto više iz prekida. Tako je u 21. minuti Albert Rosas sjajno izveo slobodan udarac s više od dvadeset metara, natjeravši Nikolu Čavlinu na vrhunsku intervenciju. Lopta je, naime, išla u rašlje. Domaćini su se vim silama pokušavali vratiti u igru, ali Hrvatska je smireno kontrolirala zbivanja na terenu.


Nastavak je donio sličnu sliku, s time da je Hrvatska i dalje kontrolirala razvoj događaja na terenu bez previše problema, iako je Andora držala više nego solidnu razinu igre. U 86. minuti Domagoj Bukvić potvrdio je pobjedu – 0:3.


Idući utorak donosi iznimno važnu utakmicu za Skočićeve pulene jer Portugal ima dva boda i jednu odigranu utakmicu više. U slučaju da Hrvatska kroz Faro prođe neporažena, otvorit će se velika prilika za osvajanje prvog mjesta u skupini G.


Andora – Hrvatska 0:3

Nacionalni stadion. Gledatelja: 2.842. Sudac: Oliver Reitala (Finska) 7.


Strijelci: 0:1 Izquidero (2′-autogol), 0:2 Ljubičić (8′), 0:3 Bukvić (86′).


Žuti kartoni: Olivera, Babot, Barrios, Rosas (Andora).


ANDORA: Rabelo 6 – Montenegro 6,5, Borra 6, Acosta 6, Olivera 6 – Boutarfas 6 (38′ Ferreira 6), Izquidero 6 (84′ Pulsegur -), Babot 6 (84′ Bienert -), Rodrigo 6,5 (84′ Barrios -)– Balastegui 6 (64′ Guma -), Rosas 6,5.


HRVATSKA: Čavlina 6,5 – Perković 7, Grozdanić 6,5 (66′ Šotiček -), Prpić 6,5 – Bukvić 6,5, Sigur 7, Hodža 7, Valinčić 7 (66′ Zvonarek -) – Biuk 6,5 (82′ Vidović -), Matanović 6,5 (73′ Belcar -), Ljubičić 7 (88′ Frigan -).