Agonija Osijeka

Meszaros još uvijek nije digao ruke od Bjelice. Što god se dogodilo “miran” je do kraja sezone?

Davor Petrović

Sasa Miljevic/PIXSELL

Sasa Miljevic/PIXSELL

Osijek je sa svojim trenerom osmislio trogodišnji projekt, čiji će se rezultati, kako sada stvari stoje, valorizirati na isteku ove sezone



Agonija Osijeka prošle je subote dobila novi nastavak u porazu na gostovanju kod Istre 1961 (0:1), s time da je ovoga puta pred Nenada Bjelicu otvoreno servirano pitanje o odlasku s klupe na koju je stigao prije nešto manje od dvije godine. Pedesetogodišnji stručnjak je na to rekao da ostaje trener sve dok ga na tom mjestu želi predsjednik kluba Ferenc Szakaly, što zapravo znači da je u cijeloj priči ključna vlasnička struktura.


– Ne razmišljam o ostavci. Razgovarao sam već s predsjednikom, on želi da ostanem – kaže Bjelica.


Informacije iz srca Slavonije govore da Lörinc Meszaros još uvijek nije digao ruke od Bjelice, koji je u svom mandatu ostvario zacrtane ciljeve. Zapravo, Osijek je sa svojim trenerom osmislio trogodišnji projekt, čiji će se rezultati, kako sada stvari stoje, valorizirati na isteku ove sezone.




Naravno, stvari se mogu promijeniti ako rezultatsko posrtanje potraje još neko vrijeme. Uostalom, kako Osijek igra, takav rasplet ne djeluje nemoguće. S druge strane, ne treba isključiti ni potpuni obrat, uknjižili se pobjeda nad Varaždinom u idućem kolu, a potom i pozitivan rezultat tjedan dana kasnije na stadionu Maksimir.


Samopouzdanje


Opet, kada se uzme u obzir kako je Osijek izgledao u Puli, savršeno je jasno da će Bjelica i njegov stručni stožer za takav preokret morati posegnuti do svog maksimuma. A možda i malo preko toga. Naime, pobjeda Istre 1961 je čista kao suza, s time da je, uz malo više sportske sreće, mogla biti i izraženija.


– Oni su bili bolji za taj gol i čestitamo im na tome. Ušli smo u negativnu dinamiku gdje nam je teško postići gol. U Puli smo imali dobrih prilika i poluprilika, ali nedostaje nam potrebno samopouzdanje da pobijedimo. Kada momčad uđe u jedan takav ritam, teško je izaći iz toga – kaže Bjelica.


Osijek je sezonu otvorio pobjedama nad Goricom na svom terenu (2:1) i Kizilžarom u Nursultanu (2:1) i svi pokazatelji su govorili da bi sezona mogla biti barem na tragu one prethodne. Međutim, zatim je stigao poraz na gostovanju kod Lokomotive (1:2), a zatim i šok na uzvratu sa slabašnim Kazahstancima (0:2) i kola su nezaustavljivo krenula nizbrdo.


Prije devet dana Slaven Belupo je osvojio bod u Gradskom vrtu (0:0), s time da je takav rasplet bio puno povoljniji za bezidejni i bezopasni Osijek. Već tada je održan prvi krizni sastanak Bjelice i klupskih čelnika na kojem je odlučeno da neće biti radikalnih poteza.


Teške noge


Igrači su, pak, tvrdili da su otvoreno razgovarali između sebe i u lice si rekli sve što je trebalo. Budući da je izvedba Osijeka dotaknula dno, činilo se da je na redu podizanje s poda. Pri tome se dvoboj s tada posljednjeplasiranom Istrom 1961 činio kao idealan poligon za novi uzlet. Međutim, Osijek je još jednom razbio zube.


– Prvo moramo analizirati ovu utakmicu. Jako smo razočarani ne samo s ove zadnje tri koje nismo pobijedili. Moramo vidjeti što možemo napraviti da probudimo momčad i da ona izgleda bolje na travnjaku. Nismo toliko loše ni izgledali koliko smo bili neuspješni pred suparničkim golom u tom zadnjem pasu. Pokušali smo sve, ali noge su u ovakvoj situaciji jako teške i teško je doći do izražaja – zaključuje Bjelica.