Fijasko ili....

Među klubove Prve HNL uvukao se strah da je propao “Miškovićev ugovor” sa Šveđanima oko prodaje TV prava: “Valjda u HNS-u imaju plan B”

Portal Novi list

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Sve je sada na Savezu, dosta je kratak rok za neke promjene. Ako do toga već mora doći, bolje da to bude što prije. Ako postoji bilo kakav problem, HNS bi svakako trebao reagirati, poručili su iz Dinama



RIJEKA Sportske novosti donose priču o sve intezivnijim glasinama da je došlo do velikih problema u ugovoru kojega su čelnici HNS-a potpisali sa švedskom tvrtkom oko prodaje TV prava za Prvu HNL. Taj ugovor trebao je stupiti na snagu ovoga ljeta i klubovima donijeti puno više novaca no dosadašnji. Priču iz jedinog sportskog dnevnika u Hrvatskoj prenosimo u cijelosti:


“Kako na dosta neizvjesnu situaciju po pitanju dogovorenog ugovora o TV pravima gledaju hrvatski prvoligaši? Imaju li klubovi kakve spoznaje, jesu li zabrinuti, koliko im je u godišnjim budžetima bitan novac od TV prava, kako će bez njega ako se sve izjalovi? Porazgovarali smo s bitnim ljudima nekih naših klubova…


“Realno je cijena od 10 milijuna po sezoni bila – neobjektivna. Zaista je vjerojatno prevelika i nije realna. Međutim, svi prvoligaši osim Hajduka, koji se izuzeo, to su prihvatili. Hajdukov bivši predsjednik Marin Brbić bio je očito najrealniji. Svakome se sviđa kad ti netko ponudi takvu cifru. Ali…”, prva je misao glavnog čovjeka Lokomotive Božidar Šikić.




Ipak, nije pesimist…


“Ha, uvijek se nešto mora dogoditi na tu temu. Ne vjerujem da sve to može samo tako propasti. Postoji sigurno neka varijanta B. Ljudi koji su odgovorni za priču o TV pravima valjda imaju tu B varijantu. Ovo što smo do sada imali bilo je minimalno, vjerujem da će i varijanta B biti bolja od ovog sadašnjeg stanja. Može li Lokomotiva bez tog novca od TV prava? Moraš bez onoga što nemaš. Ali, ako se nastavi ovakav odnos države prema sportu, propast ćemo svi! Ostat ćemo bez ičega. Nemoguće je više plivati u ovim uvjetima. Novca nema nigdje, samo živimo od prodaje igrača. Tako nećemo moći živjeti”, zaključio je Šikić.


A što kaže direktor Slaven Belupa Aleksandar Aleksovski?


“Mi smo u našem budućem poslovanju planirali prihod od TV prava. Prema tome smo radili određenu financijsku konstrukciju. Ukoliko se taj ugovor izjalovi, za nas će to biti iznimno izazovno, tim više zbog ove situacije izazvane koronavirusom u sportu, gdje su cijene izlaznih transfera rapidno pale. Pogotovo na tržištima prema kojima gravitira Hrvatska. Mislim da su svi hrvatski klubovi kalkulirali s prihodom od TV prava, te se na njega oslanjali. Ja još nisam dobio informaciju da je došlo do kraha cijele priče, očekujem da se ona na kraju ostvari”, kazao nam je Aleksovski.


Član Uprave i direktor Osijeka Vladimir Čohar ima ovakvo mišljenje…


“Jako malo mi uopće znamo o tom ugovoru. Postojale su neke inicijative u posljednja tri-četiri mjeseca, ali moram priznati ne s naše strane. Ono što znamo, znamo iz medija. Mi kao klub očekivali smo neki sastanak ili neko očitovanje odgovornih u HNS-u koji se bave tom problematikom. Bilo bi dobro da su nam je malo približili. Meni je, recimo, ovo prvi glas da se tu nešto događa, pozitivno ili negativno”, kaže nam Čohar.


Veli da su u današnje vrijeme TV prava svakako ozbiljna stavka.


“Nadam se da će od strane odgovornih ljudi, koji su tu priču do sada vodili, ona biti i prezentirana. Kad je Osijek u pitanju, mi sad živimo u – optimističnom neznanju! Jer, priča nam nikad nije bila prezentirana od HNS-a. Samo su se informacije mogle crpiti iz medija.”


Koliko je novac od TV prava bitan za Osijek?


“Ja bih čak malo okrenuo priču. Vidim da klubovi jako puno pričaju i tom financijskom segmentu. On je bitan, ali TV prava imaju i neku širu priču za klubove, koji se žele predstaviti. Bitno je to i za brendiranje HNL-a, mnogo toga se veže uz TV prava. Ona su bitna za imidž HNL-a, pa se nadam da će sve biti odrađeno na pravoj razini. Sve lige koje smatraju da su bitne jako puno toga polažu na TV prava i sve što iz toga proizlazi. A, eto, svi komentiraju kako nam je liga zanimljiva… Sve to doprinosi, pa su naša očekivanja od tog priljeva veća”, rekao je Čohar.


U Dinamu su bili najopširniji. Članica Uprave Modrih Amri Peternel kaže…


“S obzirom na to da dosadašnji ugovor za TV prava ističe na kraju sezone 2021/22., informirani smo od strane HNS-a na jednom sastanku sredinom 2020. o ponuđačima za otkup TV prava, ali nismo dobili informaciju o iznosima, niti druge detalje o ponudama. Prihvaćena je ponuda tvrtke Endorphin Magine LTD, te smo bili upoznati s time da tu ponudu HNS želi prihvatiti i da ćemo svi biti zadovoljni jer će klubovi dobiti iznose koji su pet puta viši od onoga što smo do sada dobivali. Svi smo se složili na sastanku da to zvuči dobro, iako nismo vidjeli detalje, niti smo dobili ikakve dokumente”, kazala nam je Peternel.


Potom je nastavila…


“S obzirom na to da bi sve trebalo stupiti na snagu u lipnju po završetku aktualne sezone, mi smo sredinom prosinca, dakle, prije neka tri tjedna dostavili upit HNS-u kakva je situacija s ugovorom i je li na razini Saveza već određena raspodjela sredstava među kategorijama, s obzirom na to da postoji jasna raspodjela sredstava od TV prava u kategorijama unutar hrvatskog nogometa. Već sada bi po našem mišljenju trebao postojati izračun postotka za svaku kategoriju i za svaki klub jer svaki klub ima svoju marketinšku vrijednost u određenom iznosu. Nekoliko dana nakon našeg upita dobili smo odgovor HNS-a da su u završnoj fazi, da pripremaju službenu dokumentaciju, te da će klubovi pravovremeno dobiti sve relevantne informacije i detalje.”


Sve je više glasina da Šveđani nisu nabavili bankovna jamstva i da bi cijela stvar mogla propasti?


“Klub ne može komentirati nikakve glasine ili nepotvrđena nagađanja na ovu temu. To je pitanje za HNS.”


Jeste li zabrinuti zbog situacije? Koliko vam je taj novac od TV prava potreban i kako ćete bez njega?


“Novčana sredstva koja smo dobivali dosad na temelju prodaje TV prava nisu imala značajnu ulogu u budžetu kluba i nismo se u prevelikom obujmu oslanjali na taj iznos. Kod nas izostanak tih sredstava ne bi izazvao neku veliku prazninu, ali naravno da je šteta za hrvatski nogomet i hrvatske klubove da TV prava ostanu neiskorištena. Bilo bi dobro dobiti taj novac jer bi on brojnim klubovima pomogao, a i nama bi odgovaralo imati taj iznos u budžetu. Prema onome što smo dobili od informacija, iznosi od novog ponuđača svakako su trebali biti veći nego ranijih godina. Žao nam je ako do toga neće doći, mi nećemo propasti zbog toga, ali bilo bi dobro da svi dobiju iznose koji im pripadaju.”


Imate li kakvih drugih ideja?


“Sve je sada na Savezu, dosta je kratak rok za neke promjene. Ako do toga već mora doći, bolje da to bude što prije. Ako postoji bilo kakav problem, HNS bi svakako trebao reagirati, pojasniti situaciju javno i objaviti što prije detalje, neke nove informacije ili novi natječaj, jer se bliži šesti mjesec i nema više puno vremena”, zaključila je Peternel za Sportske novosti.