Bivši trener Rijeke

Matjaž Kek nakon posebno važne pobjede na klupi Slovenije: “Jednom se i Slovencima moralo posrećiti protiv Hrvatske”

Ivan Volarić

Matjaž Kek/Foto REUTERS

Matjaž Kek/Foto REUTERS

Napravili smo tek jedan korak u kvalifikacijama  i ništa drugo. Dečki to moraju proanalizirati u sebi i shvatiti kao poticaj, a ne podlogu za neku euforiju bez pokrića - napominje Kek



RIJEKA Javio se iz idiličnog okruženja tradicionalne baze slovenske nogometne vrste – Brda kraj Kranja. Nije teško zamisliti kakvo je ozračje u redovima »reprezentance« nakon trijumfa nad Hrvatskom. Dovoljno je zaviriti na naslovnice slovenskih portala da bi se osjetilo sportsko bilo nacije koja se može pohvaliti da je njezina nogometna reprezentacija prvi put u povijesti svladala aktualne svjetske doprvake.


Matjaž Kek je igrače »nagradio« treningom i polaskom za Rusiju čak dva dana prije utakmice. Nema opuštanja! Treba se adekvatno pripremiti za Ruse i pokušati nastaviti tamo gdje se stalo u sudaru s »kockastima«. Tako je to kod aktualnog izbornika Slovenije i bivšeg trenera Rijeke koji na bili kakvu pojavu »euforije« bez dugoročnog pokrića uvijek starta oštro i s dvije noge. Bez milosti!


– Normalno da veseli ovakav početak novog kvalifikacijskog ciklusa – započeo je Kek. – Ostvarili smo pobjedu protiv reprezentacije Hrvatske o kojoj ne treba trošiti puno riječi. Dugo smo čekali pobjedu Slovenije u međusobnim utakmicama. To je jedno priznanje za trud, želju, hrabrost, odgovornost i organizaciju. No, s druge strane ovo je tek početak kvalifikacija i dan nakon utakmice s Hrvatskom već su naša razmišljanja usmjerena prema Rusiji. Ove kvalifikacije su specifične, bit će izuzetno naporne. Međutim, kada napraviš ovakav rezultat onda se možeš proveseliti, ali nikako biti euforičan.


Gol nas je digao


Hrvatska objektivno nije bila na svojoj razini za što je vjerojatno »zaslužna« i vaša momčad?




– Prije utakmice bilo je jasno da možemo parirati Hrvatskoj kroz posjed lopte, da ne smijemo visoko napasti, jer Hrvatska ima igrača kao što je Modrić, po meni to je u ovom trenutku najbolje što postoji na svijetu. Zato smo se postavili drugačije. Preloše smo izgledali u prvih 15 minuta, međutim pogodak nas je digao. Nakon toga smo više razmišljali o svojem golu, o defanzivnom bloku.


Posjed je bio na strani Hrvatske, ali dobro smo parirali u nekim stvarima. Utakmica je pokazala koliko kod nas ima prostora za napredak, koliko tu imamo još za raditi i poboljšati neke stvari. Pobjeda nas veseli jer ipak je to utakmica koja sa sobom nosi poseban naboj. Moram naglasiti da je sve bilo vrlo korektno, prije, za vrijeme i nakon utakmice. Međutim, moje misli su vrlo brzo već usmjerene prema Rusiji.


Najavili ste da bi skupina mogla biti zanimljiva, a to su potvrdili rezultati prvoga kola. Slovenija je iznenadila Hrvatsku, Slovačka je donijela samo bod s Cipra…?


– Ako pogledate ishode prvog kola u drugim skupinama, onda svugdje možete naići na neke neočekivane rezultate. To je početak kvalifikacija, igrači su se nakon četiri mjeseca okupili dan i pol prije utakmice i sigurno da će biti još takvih iznenađenja. Meni je drago da smo mi bili ti koji smo kreirali jedno od tih iznenađenja, ali daleko je to još od kraja. Napravili smo tek jedna korak u kvalifikacijama i ništa drugo. Dečki to moraju proanalizirati u sebi i shvatiti kao poticaj, a ne kao podlogu za neku euforiju bez pokrića.


Riječki pečat


Kako ste vidjeli igru Hrvatske na Stožicama?


– Možda su nas htjeli malo iznenaditi s novim rasporedom, ali toliko se sve to prati da je teško napraviti iznenađenje. Mogli smo se odlučiti na visoki presing i tako im oduzeti kreaciju ili jednostavno stati na 20 metara i tamo im ne dopustiti neku odlučujuću asistenciju, odnosno da ne dobivaju duele jedan na jedan. Ipak su to izuzetni pojedinci. Ne volim previše govoriti o suparnicima, na kraju krajeva nemamo za to vremena.


Pred nama je jaki ritam utakmica, imali smo nešto vremena za pripremu na prvoga suparnika, ali samo na papiru. Sve ostalo moramo pripremati u hodu. Meni je žao što nismo igrali protiv Hrvatske u nogometnoj atmosferi, s publikom, iako dobro je da se nogomet uopće igra i tako barem malo zaboravlja teška godina koja nas sve zajedno prati.


Barem malo ste olakšali i razveselili brojnim Slovencima teške dane »lockdowna«?


– Razmišljao sam baš nakon utakmice da je barem sve tako korektno između nas kao što je bilo prije, za vrijeme i poslije utakmice na Stožicama. E sad, kažete Slovenija pobijedila… Pa jednom se i nama Slovencima moralo posrećiti! Međutim, unatoč porazu i dalje mislim da je Hrvatska favorit ove skupine. Hrvatska je već znala imati probleme na početku kvalifikacijskih ciklusa. Ne bojim se ja za Hrvatsku u nastavku kvalifikacija – zaključio je bivši trener Rijeke kojemu u stožeru reprezentacije pomaže i kondicijski trener Luka Brkljača. Kek i Brkljača zajedno su surađivali na Rujevici…