Napadač Crvenih

Matija Frigan odveo je Krimejčane do jesenske titule: “Škarice? Primio sam je prsima i dobro udario”

Ivan Volarić

NAJBOLJA REKLAMA ZA NOGOMET - Matija Frigan škaricama je postigao treći pogodak Dinamu II/Foto HNK Orijent 1919

NAJBOLJA REKLAMA ZA NOGOMET - Matija Frigan škaricama je postigao treći pogodak Dinamu II/Foto HNK Orijent 1919

Trener nam je odmah nakon utakmice rekao da smo mi sada lovina i da će nas na proljeće svi željeti uloviti. Moramo na najbolji mogući način odgovoriti na to - kaže 18-godišnji Frigan, čije vrijeme tek dolazi...



RIJEKA Posljednji drugoligaški nogometni čin na Krimeji na izmaku 2021. godine nije mogao imati bolji i sretniji završetak. Četiri pogotka u mreži Dinama II za jesensku titulu. Prvu, povijesnu za Orijent 1919.


Na sve to nadovezala se ugodna atmosfera i za oko lijepa, nogometno pitka i dopadljiva predstava. Kristian Fućak ponovo je bio među glavnim glumcima, ali Oscar za najbolju ulogu ovoga puta otišao je u ruke Matije Frigana. Mladi napadač ponikao u omladinskom pogonu Rijeke i najbolji strijelac U-19 reprezentacije Hrvatske u nedavnim kvalifikacijama, zabio je dva pogotka i jednom asistirao potvrdivši i na drugoligaškim »daskama« svoj talent.


Ima u njemu nešto već pomalo zaboravljeno ili kroz nove metodologije rada u nogometu nerijetko zatomljeno. Ono nešto mangupsko, nešto što su riječki mulci sticali kroz brojne nogometne okršaje na gradskim igralištima ili parkiralištima. Tamo gdje se u nogometu uživalo igrajući među automobilima ili preko nogostupa. I uvijek težilo pobjedi igrajući za najveću moguću nagradu – prestiž među zgradama, razredima ili ulicama. A to nema cijene!




Frigan naoko ne djeluje osobito atraktivno. Nema ekstra brzinu ili silinu modernih centarfora, ali ima potez, pozitivan nogometni bezobrazluk ili u prijevodu razvijen smisao za nadigravanjem i ono nešto što se ne može naučiti – nos za gol. Možda ga je najbolje usporediti s Boškom Balabanom, riječkim napadačem, koji je po broju nastupa (35) i golova (10) još uvijek najbolje što je riječka škola nogometa dala hrvatskoj reprezentaciji od osamostaljenja.


Individualna kvaliteta


– Otvorilo mi se! Dugo nisam zabio (od ogleda protiv Sesveta početkom listopada, op. a). Trener mi je pružio priliku, vjerovao u mene i stavio me od prve minute, a ja sam uzvratio na tom povjerenju najbolje što znam – pogocima. Ništa, sada je pred nama malo odmora, prezimit ćemo na prvom mjestu, a onda čim počnu pripreme krećemo jako prema proljetnom dijelu prvenstva – govorio je nakon utakmice 18-godišnji Frigan u maniri prokušanog profesionalca, kao da su seniorski pogoci vrijedni prvoga mjesta, njegova svakodnevica.


– Možda konačan rezultat tako ne sugerira, ali utakmica je stvarno bila teška. Svi smo pružili sve od sebe, pustili smo na terenu zadnji atom snage. Hvala svima koji su bili uz nas, posebno našim navijačima. Dinamo II je momčad koja se voli nadigravati, znali smo da će nastojati držati loptu cijelu utakmicu. Dosta smo se natrčali i na kraju ipak uspjeli pretočiti našu individualnu kvalitetu uz pomoć cijele momčadi u pobjedu – dodao je Frigan, koji je glavom asistirao Fućku kod prvog gola, potom glavom zabio drugi, a onda atraktivnim škaricama zakucao u mrežu treći pogodak.


Sve je u toj akciji bilo kao iz promo videa buduće nogometne zvijezde: od primanja lopte prsima pa do egzekucije.


Škarice


– Gol škaricama? Primio sam je prsima i dobro udario! Sva sreća da je lopta završila u mreži. Dugo nisam igrao, zadnje golove sam zabio u reprezentaciji i naravno da mogu biti zadovoljan što sam ovako završio polusezonu.


Iako se nitko na Krimeji ne zanosi pretjerano s prvoligaškim snovima, sportski je nadati se da na proljeće ova momčad može ostati u utrci za prvim mjestom.


– Trener nam je odmah nakon utakmice rekao da smo mi sada lovina i da će nas na proljeće svi željeti uloviti. Moramo na najbolji mogući način odgovoriti na to. Bilo bi lijepo da ostanemo svi na okupu, a siguran sam da ćemo nastaviti dobro raditi kao i do sada.


Na utakmici je bio i Robert Palikuča, sportski direktor Bijelih, što je uvijek dobra vijest za mlade igrače Rijeke na Krimeji.


– Svima nama je cilj jednom vratiti se na Rujevicu. Nadam se da sam se pokazao u dobrom svjetlu i da je sportski direktor imao što vidjeti… – rekao je mladi riječki napadač bez imalo ustezanja – onako kako i zabija golove. Njegovo vrijeme neupitno dolazi…