Polufinale Kupa

Mateo Monjac s dva gola odveo Orijent 1919 preko Oštra do finala Kupa s Grobničanom

Ivan Volarić

Gojko Gažde nije u 83. minuti uspio nadmudriti vratara Bilena/M. GRACIN

Gojko Gažde nije u 83. minuti uspio nadmudriti vratara Bilena/M. GRACIN

Igrači četvrtoligaša s Oštra uspjeli su u dobrom dijelu utakmice održavati rezultatsku neizvjesnost nametnuvši se agresivnim pristupom na kojega gosti s Krimeje nisu pronašli pravi odgovor

Kraljevica – Orijent 1919 1:3




KRALJEVICA Stadion Milan Minta Ružić. Sudac: Marko Linić (Rijeka) 7. Strijelci: 0:1 Monjac (5′), 1:1 Pičuljan (56′-11m), 1:2 Monjac (68′), 1:3 Marušić (90′-ag). Žuti kartoni: Kocijan, Marušić, Sotošek (Kraljevica).


KRALJEVICA: Bilen 5,5, Stanišić 6 (od 84′ Depeder -), Kocijan 6, Mohorić 6, Marušić 5,5, B. Znamenaček 6,5 (od 84′ Marković -), F. Znamenaček 6,5, Paljokaj 6 (od 84′ Pravdica -), Sotošek 6,5 (od 67′ Vujnović -), Leoni 6, Pičuljan 6,5 (od 72′ Rubčić -).


ORIJENT 1919: Berković -, Mulac 6, Fatić 5,5, Hodža 7 (od 89′ Kokorović -), Monjac 7,5, Petrović 6,5 (od 57′ Smolčić 6,5), Putnik 6 (od 57′ Srzentić 6), Vidas 6, Črnko – (od 26′ Gadže 6), Tadejević 6,5, Fućak 6,5 (od 89′ Bosančić -).




U 68. minuti utakmice Mateo Monjac je s dvadesetak metara opalio po lopti koja je nezgodno odskočila od travnjaka i trenutak kasnije se zakoprcala u donjem lijevom kutu vratara Bilena – 1:2. Izostao je pravoremeni blok, možda i nešto brža reakcija iskusnog vratara Kraljevice. Nije pak izostalo slavlje, ubrzo i bakljada, dvadesetak navijača Orijenta 1919, koji su promatrali utakmicu kroz ogradu i na kraju ipak vidjeli prolaz svojih ljubimaca u finale županijskog Kupa gdje ih čeka – trećeligaš Grobničan. Igrači četvrtoligaša s Oštra uspjeli su u dobrom dijelu utakmice održavati rezultatsku neizvjesnost nametnuvši se agresivnim pristupom na kojega gosti s Krimeje nisu pronašli pravi odgovor.


Monjčevim golom postalo je jasno da će izostati iznenađenje kao dan ranije na Mavrincima. Potvrda je stigla u 90. minuti kada je Kokorović izveo udarac iz kuta, a Marušić nespretno u skoku zahvatio loptu i matirao vlastitog vratara 1:3. Konačan rezultat, međutim, ne oslikava realno stanje na terenu. U najvećem dijelu utakmice igralo se barem ravnopravno. Dobro je primjetio jedan domaći kibic – neupućeni gledatelj sasvim sigurno ne bi pomislio da igrači u crvenim dresovima igraju čak dva ranga viši nogomet od onih u crnim dresovima. Osim na početku utakmice!


U 5. minuti susreta Matija Petrović je stigao loptu na korner liniji i zavrnuo na vrh peterca. Monjac je sve lijepo pratio i poluvolejem doveo Krimejčane u vodstvo. Sve je u tim trenucima slutilo na rutinski posao za igrače Orijenta 1919, no borbeni domaćini su nastavku utakmice sve češće prijetili. U 18. minuti Pičuljan je ostao sam na udarcu glavom nakon kornera i poslao loptu preko vratiju. Dvije minute kasnije ponovo je jedan igrač Kraljevica bio najviši u skoku (Filip Znamenaček), ali je bio zamalo neprecizan. Nakon pola sata igre pokušao je udarcem i Leoni, ali je Berković bio budan.


Igrači Kraljevica su dobru igru iz prvoga poluvremena naplatili u 56. minuti. Fatić je zahvatio rukom loptu nakon jednog ubačaja u kazneni prostor, a Pičuljan iskoristio najstrožu kaznu iako je Berković imao loptu na ruci – 1:1. Taj gol upalio je alarm u gostujućim redovima. Gadže je u nekoliko navrata bio neprecizan, a najbliže pogotku bio je u 83. minuti kada je njegov udarac u padu nogama obranio vratar Bilen.


Foto galerija: Polufinale županijskog nogometnog Kupa: Kraljevica - Orijent 1919 1:3 Foto: Marko Gracin