Orijentove devedesete

Mateo Monjac ili krimejski Renato Cesarini, srušio je i lidera na Šubićevcu

Ivan Volarić

Mateo Monjac/Foto Arhiva NL

Mateo Monjac/Foto Arhiva NL



RIJEKA Zona Cesarini. Talijani su »brendirali« taj izraz nazvavši ga po ofenzivnom veznjaku Renatu Cesarinu, koji je nerijetko zabijao odlučujuće pogotke u samoj završnici utakmice. Bilo je to davno, dvadesetih i tridesetih godina, ali taj izraz zadržao se u nogometnom žargonu naših susjeda do današnjih vremena. Nogometaši Orijenta 1919 su prošle subote na Šubićevcu osmi put ove sezone zabili važne pogotke u »Zoni Cesarini«. Sve je počelo remijem u Čakovcu (2:2, Mulac 85’), nastavilo se domaćim remijem s Dinamom (2:2, Fumić 93’), ogledom s Croatijom na Krimeji (1:1, Monjac 85’), gostujućom pobjedom u Vinkovcima (1:2, Monjac 87’), pa domaćom nad Solinom (3:2, Monjac 88’), zatim nedavnim remijem s Dinamom II u Kranjčevićevoj (2:2, Fućak 90’) i na koncu prošlosubotnjom pobjedom nad Šibenikom (1:2, Monjac 93’). Ukupno 10 bodova osvojili su Krimejčani ove sezone zahvaljujući golovima u samoj završnici utakmice, a narijetko je autor tih posebno važnih i slatkih pogodaka bio – Mateo Monjac. Krilni napadač Orijenta 1919 u Šubićevcu je u trećoj minuti sudačke nadokadne vremena zavrnuo loptu iz slobodnog udarca koja je prevarila sve i na iznenađenje Labrovića završila u mrežu za veliko riječko slavlje u Krešimirovu gradu. Orijent je jedina momčad koja je čak dvaput svladala drugoligaškog lidera ove sezone i jedina koja je to učinila na njegovu travnjaku!


Iskupljenje za BSK


– U Šibenik smo otišli s namjerom da se iskupimo nakon poraza od BSK-a, da pokušamo uzeti bod ili sva tri – govori Mateo Monjac. – Od početka smo se tako postavili. Možda smo na početku bili malo rezervirani, mogli smo odigrati puno bolje prvo poluvrijeme iako smo poveli. Međutim, taj gol nam je donio dodatni vjetar u leđa uoči drugoga poluvremena. Vidjeli smo da možemo i drugo poluvrijeme je definitivno bilo bolje nego prvo. Na kraju smo odigrali vrlo dobru utakmicu, rekao bih na prvoligaškoj razini. Mogla je utakmica otići i na drugu stranu, ali mislim da smo mi ipak bili bolji. Oni su možda imali dominaciju, posjed lopte, ali mi smo imali izraženije šanse. Na kraju nas je nagradilo i zbog puno prilika i zbog pristupa. Za razliku od utakmice protiv BSK-a, vratili smo se borbenoj igri koja nas je krasila jesenas. Igrali smo jedan za drugoga!Kaže Monjac da pobjednički pogodak nije plod slučajnosti iako je možda tako izgledalo.

– Uvijek na treningu to uvježbavamo. Dakle, cilj je da ubačaj ide u okvir gola. Bitno je da je lopta oštro ubačena i u tom slučaju postoji mogućnost da netko naleti i pospremi je u mrežu. Moji suigrači su dobro krenuli i prevarili njihovog golmana. Do zadnjega trenutka nije mogao reagirati. Nitko sretniji od nas što smo drugi put ove sezone dobili Šibenik. Ova pobjeda će nam sigurno dati dodatni poticaj, dodatni vjetar u leđa. Mi smo feštali nakon utakmice, a na njihovim licima se vidjelo da im nije svejedno. Ova utakmica je potvrdila put kojim moramo ići.


Najbolji gosti


Da Krimejčani nisu primjerice prosuli tri boda protiv BSK-a, sada bi Orijent 1919 bio na pet bodova od lidera Šibenika…




– Istina, da smo im došli na pet bodova sigurno bi bili pod većim pritiskom. Osam bodova prednosti je puno, ali koliko smo osjetili, nikome na Šubićevcu nije bilo svejedno nakon utakmice. Osjetila se nervoza i među njihovim navijačima. Ali, ne trebamo se zamarati sa Šibenčanima, moramo samo gledati svaku iduću utakmica pa ćemo u konačnici vidjeti gdje će nas to odvesti.


Krimejčani su ove sezone s 18 osvojenih bodova uvjerljivo najneugodniji drugoligaški gost, no zato nisu tako uvjerljivi pred svojim navijačima. Osvojili su 15 od 27 mogućih bodova. Ispada stoga da je pred momčadi trenera Fausta Budicina puno teži zadatak predstojeći domaći ispit protiv Kustošije nego što je to bilo gostovanja kod lidera.


– Slažem se! Osim toga, svi će sada biti dodatno motivirani jer ipak smo mi jedini dobili u Šibeniku. Morat ćemo protiv Kustošije biti barem za nijansu bolji i pametniji nego što smo bili na Šubićevcu. Kustošija će sigurno igrati povučenije i morat ćemo pronaći neki način da zabijemo gol i ostvarimo pobjedu – rekao je Monjac.