Afrički kup nacija

Maroko i Senegal izborili četvrtfinale Afričkog kupa nacija, zvijezda Liverpoola zaradila potres mozga

Hina

Mane je morao s travnjaka/Foto REUTERS

Mane je morao s travnjaka/Foto REUTERS

Sadio Mane je zabio pogodak, a onda morao s travnjaka zbog ozljede glave



YAOUNDE  Novi četvrtfinalisti afričkog Kupa nacija su nogometaši Maroka koju su gubili od Malavija 0-1, ali su okrenuli rezultat i pobijedili s 2-1.


Utakmica je počela senzacionalnim pogotkom Mhanga. Igrač Malavija je, sa suparničkim igračem na sebi, opalio sa skoro 40 metara i fantastično pogodio za iznenađujuće vodstvo njegove reprezentacije.


Mane stradao

U ogledu u kojem je Senegal pobijedio Zelenortske otoke s 2:0 ozlijedio se najbolji senegalski igrač Sadio Mane. Zvijezda Liverpoola se početkom drugog poluvremena našla u duelu sa suparničkim vratarom Vozinhom nakon kojeg je golman Zelenortskih otoka isključen, dok je Mane dugo vremena ostao ležati na travnjaku zbog jakog udarca kojeg je primio u glavu.




Prve scene nisu bile ugodne, no liječnici senegalske reprezentacije uspjeli su pomoći Maneu koji je nastavio utakmicu, a samo nekoliko minuta kasnije je postigao i prvi pogodak na susretu čime je usmjerio svoju momčad prema prolazu.


No, dok je njegov pogodak pregledavao VAR Mane je, držeći se za glavu, opet legao na travnjak čime je nanovo zabrinuo sve na stadionu. Ubrzo je Mane zamijenjen, a informacije nakon utakmice su govorile da je prilikom sudara s Vozinhom zaradio potres mozga.


Iz reprezentacije Senegala još uvijek nemaju točnih informacija kakvo je stanje s jednim od najboljih afričkih nogometaša te je tek izbornik Aliou Cisse naveo.


 

Taj trenutak je usmjerio ostatak utakmice, odnosno, sastav Maroka, čiji je izbornik Vahid Halihodžić, stisnuo je suparnika u njegov šesnaesterac te konstantno stvarao sjajne prilike za pogodak.


Tresla se greda i vratnica Malavija, branio je njegov vratar Thomu sjajne šanse Marokanaca i 1-0 je stajalo na semaforu sve do sudačke nadoknade prvog dijela kada je glavom ipak uspio izjednačiti Sevillin napadač En-Nesyri.


U nastavku se tek donekle primirila agresivnost Maroka iako je i dalje Malavi opasno živio. I onda je u 70. minuti zabljesnuo sjajni Hakimi koji je maestralno izveo slobodan udarac s 25 metara i pogodio same rašlje za preokret i apsolutno zasluženo vodstvo Maroka.


Do kraja dvoboja Malavi je ostao prilično daleko od mogućeg izjednačenja. Mnogo bliže je Maroko bio novom golu, ali je unatoč tome proslavio pobjedu i prolaz dalje.


Senegal je do četvrtfinala stigao ranije poslijepodne nakon 2-0 pobjede protiv Zelenortskih otoka. Pitanje je i kako bi završio ovaj ogled da Zelenortski otoci nisu ostali bez čak dvojice igrača. U 21. minuti je isključen Patrick Andrade, ali Senegal ni tada nije znao naplatiti igrača više.


U 57. minuti je pocrvenio Vozinha, vratar Zelenortskih otoka, a vrlo brzo nakon toga Senegal je ipak zabio. Nakon kornera lopta je došla do Sadia Manea, najboljeg senegalskog igrača, koji je majstorski pogodio pod gredu za prvi pogodak na utakmici. Inače, vratar Vozinha isključen je zbog starta baš na Maneu koji je pritom pretrpio ozljedu glave i travnjak je napustio nekoliko minuta nakon što je postigao pogodak.


Unatoč velikom manjku na terenu Zelenortski otoci su pokušali izjednačiti, no u sudačkoj nadoknadi su kažnjeni novim golom. U 92. minuti Dieng je realizirao kontranapad i postavio konačnih 2-0.


Podsjetimo kako se već znaju dva četvrtfinalna para Kupa nacija, a sastat će se Kamerun – Gambija te Tunis – Burkina Faso. Maroko će igrati protiv pobjednika susreta Obala Bjelokosti – Egipat, dok Senegal čeka Mali ili Ekvatorijalnu Gvineju.


Kup nacija, osmina finala:


Maroko – Malavi 2-1 (En-Nesyri 45+2, Hakimi 70 / Mhango 7)


Senegal – Zelenortski otoci 2-0 (Mane 63, Dieng 90+2)