Poljudski potresi

Marinu Brbiću je sada najteže, doveo je Igora Tudora vjerujući da će Hajduk vratiti na pobjedničke staze

P. N.

Marin Brbić i Mario Stanić/Foto PIXSELL

Marin Brbić i Mario Stanić/Foto PIXSELL

Hajduk je pod Tudorovim vodstvom osvojio tek 19 od 39 mogućih bodova ili manje od 50 posto



SPLIT Staro je sportsko pravilo, posebice to vrijedi za nogomet, da su rezultati jedino mjerilo rada trenera. Rezultati su ti koji trenera drže na klupi, odnosno mogu biti okidač za njegovu smjenu. Čini se da to sportsko pravilo u ovom trenutku ne vrijedi za Hajdukovog trenera Igora Tudora. Otkako je zimus preuzeo momčad od Damira Burića, koji je Hajduk ostavio na drugom mjestu, a smijenjen je zbog navodne negativne atmosfere oko momčadi i kluba u cjelini, aktualni strateg bijelih na 13 odigranih prvenstvenih utakmica osvojio je 19 od mogućih 39 bodova. Pod Tudorovim vodstvom momčad Hajduka je ostvarila šest pobjeda, jedan je susret završio bez pobjeda, te je doživjela i šest poraza. Igra koju su u tom periodu prezentirali skupo plaćeni igrači je bila ispod svake razine.


O igri Splićana uistinu je suvišno trošiti riječi, rezultati su najbolji pokazatelj. Nakon novog, šest poraza Tudor je bez imalo samokritičnost između ostalog kazao:


– I dalje je sve u našim rukama, idemo pobijediti Osijek. Za ovu našu mladost to je bilo previše. Vrlo je važno pobijediti i ostati u utrci. Trebamo se dobro pripremiti. Igramo kod kuće, pet novih igrača će ući, a oni daju različitu težinu momčadi…




Međutim, Hajduk više ne drži sve u svojim rukama! Drugoplasirana Lokomotiva ima u ovom trenutku tri boda viška. Tudor je uvjeren u pobjedu nad Hajdukom, tvrdi da će njegova momčad biti jača za pet novih igrača na koje nije računao u srazu s Goricom. Međutim,  to nije nikakva garancija da će navijači  vidjeti bolji Hajduk. Igrala su ta petorica na prethodnim utakmica pa je momčad gubila utakmice! Tražiti alibij za poraz u spoznaji da je nekolicima mladih dobila priliku i da je to za njih bilo previše jednostavno “ne drži vodu”. Hajduk je gubio utakmice i sa skupo plaćenim stranicama pa zašto ne bi sa svojom “dicom”. Ako ništa onda ti porazi imaju nekoga smisla i mogu se svesti pod ulaganje u budućnost o kojoj Tudor stalno priča.


Predsjedniku Marinu Brbiću je u ovom trenutku najteže. On je doveo Tudora, Stanića i Kepčiju vjerujući i nadajući se da Hajduk ipak krenuti stazama uspjeha. Nažalost, staza uspjeha je puno neočekivanih krivina. Brbić će teško smijeniti Tudora jer zna da je nakon toga on sljedeći koji mora otići u slučaju novih neuspjeha. Tudora u ovom trenutku mogu  smjeniti jedino nezadovoljni navijači koji su dosada nebrojeno puta smjenjivali ne samo trenere, već i predsjednike i sportske direktore. Postoji naravno još jedan scenarij, a to  je da Brbić i društvo zamole Tudora da sam odstupi nakon novog neuspjeha… To je u ovom trenutku najelegantnije riješenje, ali pitanje je naravno da li je aktualni trener Hajduka spreman povući takav potez.