Marek Hamšik uoči susreta s Hrvatskom: Bilo bi nevjerojatno pobijediti svjetske doprvake

Hina

Marek Hamšik/foto: REUTERS

Marek Hamšik/foto: REUTERS

"Oni su svjetski doprvaci s brojnim zvijezdama u momčadi. Hrvatska dolazi u Slovačku po tri boda. Nakon što su posrnuli u Mađarskoj ne mogu si dopustiti novi poraz. Međutim, mi smo spremni pokvariti njihov plan."



TRNAVA – Slovačka nogometna reprezentacija do sada je samo dva puta sudjelovala na velikim međunarodnim natjecanjima.


Slovaci su 2010. nastupili na svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, jedinom World Cupu na kojem nije bilo Hrvatske, te na europskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine.


Na oba natjecanja su prošli skupinu, međutim zapeli su već u osmini finala. Stoga niti ne čudi veliki motiv Slovaka u kvalifikacijama za EURO 2020.




“Nadam se kako ćemo osvojiti tri boda. Bilo bi nevjerojatno pobijediti svjetske doprvake,” kazao je kapetan slovačke vrste Marek Hamšik za slovačke medije.


“Igramo kod kuće i znamo što želimo. Vjerujem kako će pomoći i pun stadion u Trnavi,” dodao je veznjak kineskog Dalian Yifanga.


Hamšik, koji je 12 godina proveo u Napoliju, prije nego što je u veljači preselio u Kinu, naglasio je kako je usporedba između slovačke i hrvatske reprezentacije nepotrebna.


“Oni su svjetski doprvaci s brojnim zvijezdama u momčadi. Hrvatska dolazi u Slovačku po tri boda. Nakon što su posrnuli u Mađarskoj ne mogu si dopustiti novi poraz. Međutim, mi smo spremni pokvariti njihov plan.”


Debi na nekom velikom natjecanju Slovaci su imali na World Cupu u Južnoj Africi 2010. godine. Nakon što su u prva dva kola izgubili od Paragvaja (0-2) i remizirali protiv Novog Zelanda (1-1), prolaz su osigurali pobjedom protiv Italije (3-2) u zadnjem kolu. U osmini finala zaustavili su ih Nizozemci pobijedivši sa 2-1.


Šest godina kasnije Slovačka je izborila i svoj prvi nastup na europskom prvenstvu. U kvalifikacijama za EP u Francuskoj zauzela je drugo mjesto u skupini iza Španjolske, a ispred Ukrajine. Na EURO-u su nastupili u skupini B zajedno sa Engleskom, Walesom i Rusijom.


Dobili su Rusiju (2-1), odigrali 0-0 protiv Engleske, te izgubili od Walesa (1-2) osvojivši treće mjesto u skupini ispred ‘otočana’, Walesa i Engleske. Osminu finala Slovačka je izborila kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Ždrijeb ih je u osmini finala spojio s Njemačkom koja je rutinski odradila posao pobijedivši sa 3-0.


U kvalifikacijama za SP u Rusiji 2018. godine nisu imali sreće. Osvojili su drugo mjesto u skupini F iza Engleske, no to nije bilo dovoljno za plasman u dodatne kvalifikacije. Mjesto u play-offu izborilo je najboljih osam od devet drugoplasiranih ekipa. Slovaci su bili deveti. Nedostajao im je bod kojeg su izgubili u predzadnjem kolu na gostovanju u Škotskoj primivši pogodak u sudačkoj nadoknadi.


U kvalifikacije za EURO 2020. krenuli su s pobjedom protiv Mađarske (2-0). Uslijedio je poraz u Walesu (0-1), pa pobjeda u Azerbajdžanu (3-1).


Slovačka je trenutačno na drugom mjestu skupine sa šest bodova, koliko ima i Hrvatska na trećem mjesto, no Slovaci imaju bolju razliku pogodaka. Na vrhu ljestvice su Mađari s devet bodova.