Slijedi napeta završnica

Maksimirski derbi sve je dodatno zakomplicirao, borba za naslov prvaka mogla bi biti neizvjesna do kraja

Denis Frančišković

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Rijeka stoji bolje u odnosu na Hajduk (dvije pobjede, poraz), ali lošije u odnosu na Dinamo (dva poraza, remi)



Nogometaši Rijeke doživjeli su prvi ovogodišnji poraz, posrnuli su nakon sedam utakmica, odnosno šest pobjeda. I to u ogledu s posebno važnim ulogom i direktnim konkurentom Dinamom čije su akcije za obranu naslova naglo porasle nakon izbacivanja Betisa i matiranja Riječana.


I dok se koplja (ne)opravdano lome oko nekih sudačkih odluka, jasno je da to neće kao i nebrojeno puta do sada ništa promijeniti. Rijeka se dobro držala do kobne nadoknade i nesmotrenog poteza Brune Gode, a onda se za momčad dogodio najgori mogući scenarij, ostala je praznih ruku u situaciji kad bi bod vrijedio gotovo kao pobjeda. Jer Riječani bi s njim zadržali prednost nad Hajdukom od dva boda, a Modre na »sigurnijoj udaljenosti«.


Ovako se nastavak nadmetanja oko prvaka dodatno zamrsio, što je svakako sjajna vijest za sve neutralne gledatelje. Za navijače Bijelih, Modrih i Bilih svakako će biti još puno izmiješanih osjećaja. Prvak može biti samo jedan…


Tri gostovanja




Iz fokusa igrača Rijeke, još uvijek lidera HNL-a, a uoči Jadranskog derbija početkom travnja na Rujevici, posebno je značajan raspored u kojem momčad Željka Sopića sada dvaput u nizu igra na domaćem travnjaku (Varaždin, Osijek), a potom dvaput u gostima (Slaven Belupo, Rudeš). Gledaju li se preostali derbiji Velike četvorke, na Rujevicu osim Hajduka dolazi i Dinamo početkom svibnja, a još jedan derbi Bijeli u završnici, u pretposljednjem kolu igraju na Opus Areni.


Hajduk je u situaciji da igra također još tri derbija, dva na Poljudu (Dinamo, Osijek), jedan u gostima (Rijeka), a Dinamo ima jedan derbi više od konkurencije, od kojih čak tri u gostima (Osijek, Hajduk, Rijeka) i jedan domaći u svibnju (Osijek). Najnoviji rezultat iz Maksimira zakomplicirao je stvari do te mjere da je vodeći trojac praktički u podjednakim »gabaritima«, Dinamu pobjeda u zaostalom ogledu s Varaždinom, za koji se još ne zna kada će se odigrati, čak jamči prvo mjesto zbog međusobno boljeg omjera s Riječanima.


Siječanjska dionica HNL-a, kao i ona iz veljače, jasno je pokazala uzlet Rijeke, hladno-topla izdanja Dinama i blijedi Hajduk, ali i kako jedan loš/dobar rezultat može puno toga promijeniti. Riječani su to najbolje osjetili na svojoj koži baš u nedjelju, momčad koja igra najbolji nogomet u HNL-u samo je jedan bod od Hajduka i tri od Dinama (utakmica manje) koji pak igraju puno lošije od očekivanog. Dojam je da bi ta razlika po prezentacijama treba biti uvjerljivija, no brojke su jasne.


Draž završnice


U slučaju Dinama, to se bitno promijenilo u zadnjih pet kola, zvuči pomalo nestvarno, ali Modri su u najboljoj »formi«, osvojili su 13 bodova, Rijeka 12, a Hajduk osam. Rijeka je izgubila primat najbolje gostujuće momčadi koji opet ima Hajduk s 25 bodova u 13 ogleda, Riječani 21, ali u njih 12.


No, Bijeli su i dalje najbolja domaća momčad, istina Dinamo je osvojio jednak broj bodova na svom travnjaku (29), ali Sopićeva momčad ima susret manje (12/13). Nastavi li prvenstvo ovim smjerom, za očekivati je borbu za prvaka do samoga kraja, pri čemu bi i međusobni omjeri mogli imati jako bitnu važnost. Kriteriji su jasni, ukoliko dva kluba završe s istim brojem bodova, naslov bi osvojila ona koja je u međusobnim ogledima osvojila više bodova. Ako bi i taj kriterij bio izjednačen, odlučivala bi gol-razlika.


Rijeka stoji bolje u odnosu na Hajduk (dvije pobjede, poraz), ali lošije u odnosu na Dinamo (dva poraza, remi), Hajduk pak bolje od Modrih (dvije pobjede, remi). Situacija je i tu prilično komplicirana, ali to je draž završnice ovog prvenstva u kojoj je u igri još 36 bodova, odnosno tri više za Dinamo.


Preostali derbiji Velike četvorke


Osijek – Dinamo 3. ožujka


Rijeka – Osijek 9. ožyjka


Hajduk – Dinamo 30. ožujka


Rijeka – Hajduk 6. travnja


Hajduk – Osijek 13. travnja


Rijeka – Dinamo 4. svibnja


Dinamo – Osijek 11. svibnja


Osijek – Rijeka 18. svibnja