SP u Kataru

Ludnica zadnjeg kola: Tko sve može proći i kako? Evo mogućih raspleta u svim skupinama SP-a

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Brazil, Francuska i Portugal osigurali su prolaz sa po dvije pobjede, dok su Kanada i Katar ispali



Uoči posljednjeg kola po skupinama Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru samo su Francuska, Brazil i Portugal osigurali plasman u osminu finala, dok su jedino Kanada i Katar bez izgleda za prolaz.


Brazil, Francuska i Portugal osigurali su prolaz sa po dvije pobjede, dok su Kanada i Katar ispali nakon što su doživjeli po dva poraza.


Ostalih 27 reprezentacija još je u igri za prolaz. Neke s manje, a neke s više izgleda. Među njima je i Hrvatska, koja je na korak do osmine finala.




SKUPINA A (Nizozemska 4, Ekvador 4, Senegal 3, Katar 0)


Nizozemci vode u skupini i samo ih čudo može izbaciti iz osmine finala. “Oranje” bi na papiru trebalo imati najlakši posao, u zadnjem kolu dočekuje ih domaćin i dovoljan im je tek bod kako bi matematički osigurali prolaz. U drugom susretu Ekvador i Senegal će u izravnom dvoboju loviti prolaz. Zanimljivo, Nizozemska i Ekvador za sada imaju identičan učinak, po četiri boda, uz razliku pogodaka 3-1, a njihov susret je završio 1-1.


SKUPINA B (Engleska 4, Iran 3, SAD 2, Wales 1)


Englezi su najbliži “jedinici”, a u zadnjem kolu odmjerit će snage protiv svojih susjeda na “otoku” Velšana. I drugi dvoboj donosi velike tenzije, osim sportskih i političke, zbog odnosa SAD i Irana. Amerikancima za prolaz igra samo pobjeda, baš kao i Velšanima.


SKUPINA C (Poljska 4, Argentina 3, Saudijska Arabija 3, Meksiko 1)


Nakon dva kola Messijeva Argentina je neočekivano druga s tek tri boda. U zadnjem kolu igrat će protiv lidera skupine Poljske i “Gaučima” igra samo pobjeda. Dalje bi mogli i s mršavim remijem, ali tada im se treba poklopiti rezultat druge skupine. U najtežoj poziciji je Meksiko kojem igra samo pobjeda protiv Saudijske Arabije, ali možda niti tri boda na koncu Meksikancima neće biti dovoljna. Saudijci pobjedom protiv Meksika sigurno prolaze, a zavisno od argentinsko – poljskog ogleda možda će im biti dovoljan i bod.


SKUPINA D (Francuska 6, Australija 3, Danska 1, Tunis 1)


Aktualni svjetski prvaci Francuzi s dvije pobjede su osigurali prolaz, ali ne i “jedinicu”. Za to im treba tek bod protiv Tunisa. Ticolori mogu do prvog mjesta i uz poraz, jer imaju tri boda više i šest golova bolju razliku pogodaka od Australije. “Socceroosi” u drugom susretu igraju protiv Danske za prolaz. Dancima igra samo pobjeda. Tunis može dalje ako sruši Francusku, a Danska i Australija remiziraju.


SKUPINA E (Španjolska 4, Japan 3, Kostarika 3 Njemačka 1)


Uoči zadnjeg kola Španjolska je u najboljoj poziciji, vodi na ljestvici, a u zadnjem kolu igra protiv Japana. “Furiji” je bod dovoljan za prolaz, a pobjedom su sigurno prvi. Njemačka nema prostora za kalkulacije, igra joj samo pobjeda protiv Kostarike i nada da Japan neće iznenaditi i “Furiju”.


SKUPINA F (Hrvatska 4, Maroko 4, Belgija 3, Kanada 0)


Kanađani su ispali, a sve tri ostale ekipa mogu do prolaza. Hrvatskoj je dovoljan i bod, baš kao i Marokancima protiv Kanade. Belgija pobjedom preskače Hrvatsku i ide dalje, no “Crveni vragovi” mogu dalje i s remijem, no tada Kanada mora poraziti Maroko s tri razlike.


SKUPINA G (Brazil 6, Švicarska 3, Srbija 1, Kamerun 1)


Brazil je s dvije pobjede sigurno u osmini finala, a za potvrdu prvog mjesta treba još bod protiv Kameruna. Srbija i Švicarska će u međusobnom susretu igrati za prolaz. Švicarcima igra i bod. Kamerun za prolaz mora pobijediti Brazil, dok drugi susret mora završiti bez pobjednika. U slučaju pobjeda Kameruna i Srbije, odlučivala bi razlika pogodaka.


SKUPINA H (Portugal 6, Gana 3, Južna Koreja 1, Urugvaj 1)


Cristiano Ronaldo i društvo su osigurali prolaz, a u zadnjem kolu će protiv Južne Koreje tražiti barem bod za osvajanje prvog mjesta. Gana i Urugvaj će u izravnom susretu igrati za preostalo mjesto koje vodi dalje, a Urugvaju igra samo pobjeda. Dalje mogu i Koreanci, ali samo uz pobjedu protiv Portugala, ali pritom i remi Gane i Urugvaja. U slučaju korejske i urugvajske pobjede, obje ekipe bi imale po četiri boda i odlučivala bi razlika pogodaka.