Liga nacija

Lovro Majer i Borna Sosa odveli Hrvatsku do velike pobjede i vrha skupine A1, te nadomak povijesnog plasmana na završni turnir Lige nacija

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

U 79. minuti Kovačićevo mjesto je preuzeo Lovro Majer, a to se pokazalo kao pun pogodak. Majer je lansirao prizemni udarac s vrha šesnaesterca i pogodio za veliku pobjedu



ZAGREB  Hrvatska reprezentacija ovog se četvrtka na stadionu Maksimir prvo službeno oprostila od Šime Vrsaljka, uz prigodne darove, a zatim je pobijedila Dance i stigla na korak do osvajanje Skupine A1 i plasmana na završni turnir Lige nacija. Za taj doseg sada je potrebno osvojiti tri boda na nedjeljnom gostovanju u Beču, s time da neke druge mogućnosti otvara ishod istovremenog dvoboja Danske i Francuske koja je svladala Austriju.


Kao što je i najavio, Zlatko Dalić je na teren poslao svoje najjače adute, tražeći pobjedu koja je, zbog stanja na tablici Skupine A1, bila imperativ. Dancima je, s druge strane, bilo važno ostati neporažen, uz saznanje da bi ih eventualno osvajanje punog plijena lansiralo na završni turnir Lige nacija kolo prije kraja natjecanja po skupinama.


Hrvatska je krenula jako od prvog zvižduka talijanskog suca Davidea Masse, stvarajući pritisak na suparnika, koji se nije dao impresionirati ambijentom. Štoviše, Danska je prilično mirno rješavala potencijalno opasne situacije pred svojim golom, a u napadu je tražila posjed lopte i kombinatoriku.




Igrala se 2. minuta kada je Luka Modrić izborio udarac iz kuta s desne strane, izazvavši delirij na tribinama. Navijačima je puls dodatno otišao gore nakon kornera jer je Josip Šutalo bio najviši u skoku na visini druge stative. Na žalost ogromne većine na stadionu, taj udarac glavom nije išao unutar okvira gola.


Hrvatski bljeskovi


Ritam utakmice bio je sasvim solidan, a Hrvatska je u početnoj fazi imala inicijativu, iako su Danci s vremena na vrijeme pokazivali zbog čega ih Dalić iznimno cijeni. U 15. minuti Modrić je okrenuo Daniela Wassa i probio se po desnom boku i uputio povratnu loptu u sredinu, gdje je Simon Kjaer uspio intervenirati i otkloniti opasnost.


Danci su odmah napali preko Andreasa Skov Olsena, koji im donio prvi korner na utakmici. Ta situacija prošla je bez stresa za Hrvatsku. Igrala se 17. minuta kada je niz brzih dodavanja izbacio Ivana Perišića na lijevom boku. Uslijedilo je ubacivanje na drugu stativu, gdje je Andreas Christensen na pola metra od crte izbio loptu ispred Marija Pašalića.


Danci su uzvratili u 23. minuti, Wassovim udarcem sa dvadeset metara. Ta lopta je prohujala pola metra iznad prečke. Tri minute kasnije Hrvatska je nakon kornera s lijeve strane odradila kombinaciju koja je okončana centaršutom Matea Kovačića na drugu stativu. Tamo je na vrhu peterca najviši bio Joško Gvardiol, ali njegov udarac glavom je, baš poput Šutalovog s početka utakmice, bio zamalo neprecizan.
Tijekom posljednjih petnaest minuta prvog dijela Hrvatskoj se u nekoliko navrata otvorila prilika za polukontru, ali danska obrana je odličnim postavljanjem uvijek uspjela svesti opasnost na najmanju moguću mjeru. Osim toga, Dalićevi štićenici u tim situacijama nisu srljali, baš kao što je on najavio dan prije utakmice.


U 34. minuti Joakim Maehle prošao je po desnoj strani hrvatske obrane i iskosa izbio pred Dominika Livakovića, koji je ga je uspio zaustaviti istrčavanjem. Ta situacija bila je podsjetnik da Danska zna iskoristiti svaki, pa i najmanji propust suparnika. Nešto kasnije Christian Eriksen je odapeo s vrha kaznenog prostora, a Livaković je jedva izbio loptu u korner.


Završnica prvog dijela protekla je u znaku danske inicijative, uz poneki bljesak hrvatske vrste, a nastavak je donio prvijenac Borne Sose, koji nije mogao stići u boljem trenutku. Gosti su se uspjeli obraniti od kornera u 49. minuti i izbaciti loptu izvan svog kaznenog prostora. Na njihovu žalost, bila je to „rolica“ za Sosu koji je ljevicom naciljao donji desni kut Kaspera Schmeichela – 1:0.


Prekrasan pogodak


Taj gol potpuno je promijenio stanje na tablici Skupine A1, gurnuvši Hrvatsku na prvo mjesto, s bodom prednosti ispred Danske, koja je u takvom rasporedu snaga na stadionu Maksimir morala dodati gas. Time se otvorilo nešto više prostora za hrvatske napada, pa je tako u 57. minuti Kjaer srušio Modrića na milimetar do ruba svog kaznenog prostora. Taj prekid iznjedrio je kombinaciju za Perišića, čiji je prizemni udarac fijuknuo uz bližu stativu.


Završnih pola sata utakmice donijelo je pokušaj danske inicijative i Perišićeve probleme s leđima, zbog kojih ga je zamijenio Mislav Oršić u 71. minuti. Uz njega su tada svoju priliku dobili Bruno Petković i Nikola Vlašić, umjesto Andreja Kramarića i Pašalića. Danci su u međuvremenu napravili četiri zamjene, ali to im nije donijelo previše.


No, zato ih je u 77.minuti razveselio Šutalo pogrešnim dodavanjem na trideset metara od hrvatskog gola. Lopta je stigla do Maehlea, a ovaj je odmah odigrao u sredinu, prema Eriksenu, koji je sa dvadeset metara efektno matirao Livakovića. Bio je to prekrasan gol za veliku tugu hrvatskih navijača – 1:1.


Nakon toga odrađena je već najavljena zamjena u domaćim redovima. Kovačićevo mjesto je preuzeo Lovro Majer, a to se pokazalo kao pun pogodak. Jednostavno, kao da je Dalić pravi trenutak. Naime, u 79. minuti Majer je lansirao prizemni udarac s vrha šesnaesterca i pogodio za veliku pobjedu – 2:1.


Završnica je donijela novi pokušaj danskog pritiska i nekoliko situacija koje su mirisale na opasnost za Livakovićev gol. Međutim, to je više podizalo razinu uzbuđenja na ionako uzavrelim tribinama nego ugrožavalo osvajanje tri boda za preuzimanje vrha Skupine A1.


Hrvatska – Danska 2:1 (0:0)

Stadion Maksimir. Gledatelja: 22.715. Sudac: Davide Massa (Italija) 7.


Strijelci: 1:0 Sosa (49′), 1:1 Eriksen (77′), 2:1 Majer (79′).


Žuti kartoni: Perišić (Hrvatska), Kjaer (Danska).


HRVATSKA: Livaković 6,5 – Juranović 6, Šutalo 5,5, Gvardiol 6, Sosa 7 – Modrić 6,5 (90’+3′ Vida -), Brozović 6,5, Kovačić 6,5 (78′ Majer 6,5) – Pašalić 6 (71′ Vlašić -), Kramarić 6 (71′ Petković -), Perišić 6,5 (71′ Oršić -).


DANSKA: Schmeichel 6 – Andersen 6,5, Kjaer 6,5 (72′ Jensen -), Christensen 6,5 – Wass 6 (60′ Kristensen 6), Hojbjerg 6,5, Eriksen 7, Delaney 6 (60′ Hojlund 6), Maehle 6,5 – Skov Olsen 6 (89′ Dolberg -), Braithwaite 6 (60′ Damsgaard 6).