Kapetan Hajduka

Lovre Kalinić uoči zadnje ovosezonske utakmice Hajduka: “Oduševljeni smo Tramezzanijem, a volio bih da je i Caktaš s nama”

P. N.

Lovre Kalinić/Foto PIXSELL

Lovre Kalinić/Foto PIXSELL

Liga je puno kvalitetnija od trenutka kada sam otišao. Tada si imao tri ekipe u vrhu. Znao si otprilike tko će biti zadnji. Sada ni za jednu ekipu ne možeš reći da nema kvalitetu. Sve su momčadi dobre i svi žele igrati nogomet - kaže Kalinić



SPLIT Lovre Kalinić protekle je zime stigao na Poljud. U Hajduk je došao na posudbu iz Aston Ville, a u 21 utakmici na vratima ‘bijelih’ čak je deset puta sačuvao svoju mrežu netaknutom. Na početku smo se dotakli finala kupa koji večeras u Velikoj Gorici igraju Dinamo i Istra.


– Neću navijati za Dinamo, ali ću navijati za Hajduk u Europi – rekao je Kalinić, a zatim se dotakao Hajdukovih igara na proljeće.


– Na prvom intervjuu kada sam došao, rekao sam da ne bih došao da nemam očekivanja kako možemo doći do Europe. Nije još kraj, ostao nam je zadnji korak. Gradili smo to iz tjedna u tjedan kada nitko nije vjerovao. Možda i mi nismo bili objektivni, ali vjerovali smo da možemo. Tako se posložilo i došli smo u situaciju da nam je utakmica protiv Lokomotive ulaznica za Europu.




Možete li do nje i doći?


– Kroz ovih šest mjeseci smo pokazali da možemo. Mi se borimo za Europu, oni za ostanak. Sigurno će utakmica biti nategnuta s jedne i druge strane. Naš cilj smo postavili prije šest mjeseci. Da nismo pobjeđivali, ne bismo došli u ovu situaciju.


Tko je najopasniji igrač Lokomotive?


– Imaju mladog Šimića u napadu. Tu je i nekoliko iskusnih igrača poput Pivarića, Santinija. To je jedna kombinacija mladosti i iskustva. Ovu sezonu su promijenili puno igrača. Trebalo im je vremena da se to sve uhoda. Doveli su sebe u situaciju da im posljednja utakmica odlučuje o ostanku.


U zadnjem kolu četiri utakmice odlučuju o Europi i ostanku. Kako gledaš na HNL?


– Liga je puno kvalitetnija od trenutka kada sam otišao. Tada si imao tri ekipe u vrhu. Znao si otprilike tko će biti zadnji. Sada ni za jednu ekipu ne možeš reći da nema kvalitetu. Sve su momčadi dobre i svi žele igrati nogomet. Taktički su došli na veću razinu. Zanimljivije je i nama igračima, ali i publici.


Koji je forte Hajduka?


– Po meni je to timski duh. Ne bih htio nikoga pojedinačno izdvojiti, da je netko Messi. Sigurno da igrači koji su dovedeni i koji su bili tu imaju kvalitetu. To su i pokazali. Rodilo se zajedništvo u ekipi. Jako sam ponosan što sam kapetan.


Je li ti žao što nema Mije Caktaša?


– Naravno. Mijo je svojim golovima, asistencijama i igrama u Hajduku jedna ikona kluba. On je moj prijatelj. Volio bih da ga imam tu, ali nisam ja taj koji odlučuje o tim stvarima.


Kako si doživio fenomen Stipe Biuka, i jesi li znao za njega i prije?


– Čuješ kroz priče da postoji ‘neki mali’. Mali je top, odličan je. Ali, dajte mu vremena, nemojte ga odmah dizati u nebesa, a ako odigra neku utakmicu loše nemojte ga ‘kacat’. Dosta igrača je na takav način ispaštalo zbog oscilacija, a to su mladi momci kojima samo treba vjetar u leđa. Najbitniji je mir i sazrijevanje.


Za njega kažu da je jak u glavi?


– Svakome godi kada je pozitivna priča, ali dogodit će se nekad i negativno, a vi novinari ste prvi u redu da to spriječite, da zaštitite takve momke i date im vjetar u leđa.


Što misliš o Paolu Tramezzaniju?


– Moje osobno iskustvo, i mogu reći svih suigrača je da su s njime oduševljeni. Prvenstveno je čovjek koji drži do svojih igrača i cijeni ih. Sve će napraviti za svoje igrače. Kada to vidiš onda ti je lijepo biti tu. Ima svoj stil i gard. Čovjek je koji ne da na sebe i čvrsto stoji iza svojih momaka bez obzira što se dogodilo.


Kakav je tvoj status? Jesi li pričao s predsjednikom Jakobušićem i sportskim direktorom Nikoličiusom o mogućem ostanku na Poljudu?


– To je prepušteno njima da pričaju s Aston Villom. Imam ugovor s Villom još dvije godine. Oni će to iskomunicirati. Čelnici Hajduka znaju moje želje, ja znam njihove, ali to sve treba vidjeti s Villom.


Koliko je tvoje mišljenje bitno u cijeloj priči?


– Ja mogu izraziti želju, ali novci su u njih, te se njih pita.


Kada bi Aston Villa prodala Jacka Grealisha možda bi bili malo fleksibilniji?


– On je njima više od 50% ekipe. Mislim da će mu prije ponuditi novi ugovor, nego da će ga prodati.


Postoji li mogućnost da i iduće sezone ostaneš na posudbi u Hajduku?


– Ne znam. Ja sam treća strana koja će na kraju morati donijeti konačnu odluku, ali u međuvremenu se moraju dogovoriti čelni ljudi Hajduka i Aston Ville.


Da možeš nekoga iz Aston Ville povesti sa sobom tko nije u prvom planu, tko bi to bio?


– Nemaju široki kadar igrača. Teško je nekoga ‘skupiti’. Imaju 26, 27 igrača pod ugovorom. Ja sam jedini na posudbi. O kvaliteti da ne pričam, ali tamo je veliki broj utakmica i uvijek se nešto mijenja.


Pred vratima je i Europsko prvenstvo. Budeš li startna ‘jedinica’ možda budeš tražena roba na ljetnom mercatu?


– Sve je moguće. Nije u mojoj glavi odustajanje od toga. Ali, trenutno moj jedini cilj i fokus je utakmica s Lokomotivom.


Što može Hrvatska na Euru?


– U Rusiji se vidjelo kada smo imali duži period zajedno dokle smo dogurali. Idemo na Euro puni optimizma.


Zašto Hajdukovi vratari teško dođu do prilike?


– Kada sam bio mlad i ja sam očekivao šansu, pa je nisam dobio. Došao je neko iskusniji. To je težina kluba, rezultata. Za mladog vratara kada je pritisak prevelik pitanje je kako će on s tim nositi. Ali, tek kad dobije šansu to je moguće procijeniti. Može se izgraditi top golman, a možeš ga i ‘ubit’. Po pitanju Grbića u tom trenutku u klubu nisu ga na vrijeme zaštitili ugovorom, garantirali mu minute. Na kraju mu je istekao ugovor i otišao je drugim putem – zaključio je Kalinić.