Napadač Lokomotive

Lirim Kastrati u finalu Kupa protiv Rijeke odigrat će posljednju utakmicu prije transfera u Maksimir: “Želimo ući s trofejom u povijest kluba”

Davor Petrović

Lirim Kastrati/Foto PIXSELL

Lirim Kastrati/Foto PIXSELL

Znam da je Lokomotiva već igrala u finalu Kupa, ali nije ga osvojila. Sve to nam daje dodatni motiv za Šibenik - kaže napadač "lokosa"



ZAGREB Ova sezona donijela potpunu afirmaciju Lirima Kastratija, koji je u 34 prvenstvene utakmice za Lokomotivu uknjižio jedanaest golova i sedam asistencija. Uostalom sjajne partije u Prvoj HNL donijele su mu i transfer u Dinamo za, kako tvrdi specijalizirani internet portal Transfermarkt, 1,8 milijuna eura.


Finale Hrvatskog nogometnog kupa za Kastratija predstavlja zadnji nastup u dresu Lokomotive, uz veliku želju da oproštaj s Kajzericom bude obilježen osvajanjem prvog velikog trofeja u klupskoj povijesti.


– Imam ogroman motiv za tu utakmicu. Ma, cijela momčad je maksimalno motivirana. Na Kajzerici sam stvarno uživao u svemu. Došao sam u Lokomotivu prije tri godine, a čini mi se kao da su prošla tri tjedna. Sada igram zadnju utakmicu, i to u rodnom gradu našeg trenera. Imamo vrhunsku atmosferu u svlačionici i vjerujemo u sebe – poručuje Kastrati.


Drugo mjesto




Lokosi su prošle subote postali prva, zadnja i jedina momčad koja je ove sezone pokorila Gradski vrt, a ta pobjeda nad Osijekom (2:1) donijela im je plasman u kvalifikacije Lige prvaka. Naravno, svi u klubu se nadaju da će subota u Šibeniku donijeti šlag na tortu.


– Mislim da je osvajanje drugog mjesta veliki plus za nas. Znam da je Lokomotiva već igrala u finalu Kupa, ali nije ga osvojila. Sve to nam daje dodatni motiv za Šibenik. Želimo ući u povijest kluba kao prva generacija koja je osvojila trofej – dodaje 21-godišnji krilni napadač.


Iz njegovog kuta gledanja, suparnik je taman po mjeri. Naime, u četiri prvenstvene utakmice ove sezone Lokomotiva je Rijeci zabila pet golova, a Kastrati je tresao mrežu u tri navrata, uz jednu asistenciju.


– Svima nam odgovara što je Rijeka momčad koja igra nogomet i želi se nadigravati. Tu su naše momčadi vrlo slične, i zato volimo utakmice s Rijekom. Vidjet ćemo kako će to izgledati u subotu. Naravno, nadamo se najboljem za nas – objašnjava Kastrati.


Nitko nije vjerovao


Lokosima u prilog ide i statistika, koja kaže da su zadnji poraz od Rijeke doživjeli prije malo više od godinu dana (0:1). Bilo je to 27. srpnja 2019. u drugom kolu ove sezone. Nakon toga su uknjižili dva remija na Rujevici (1:1, 2:2), između kojih se, kronološki gledano, smjestila pobjedu u Kranjčevićevoj (2:1), uz dva Kastratijeva gola.


– Uvijek su mi najdraže utakmice u kojima rano povedemo. Suparnici kalibra Rijeke tada obično krenu po izjednačenje, a to znači da ja u napadu imam jako puno prostora. U tim je situacijama cijeli teren moj. Myrto Uzuni ja smo brzi na krilima, a kad u sredini imamo Marija Budimira i Marka Tolića, to je to – rezonira reprezentativac Kosova.


Kada se sve zbroji i oduzme, sasvim je jasno da je Lokomotiva danas otputovala u Šibenik prepuna optimizma i vjeru u vlastitie mogućnosti.


– Nitko nije vjerovao u nas, osim našeg trenera. Vrijedno smo radili i trenirali da bismo došli tu gdje smo sada i nismo se obazirali na suparnike. Utakmica s Osijekom nas je iscrpila, ali ostalo nam je snage za još jednu utakmicu na vrhunskoj razini. U Šibeniku ćemo dati sve od sebe da osvojimo trofej – zaključuje Kastrati.