Uzvratne utakmice

LIGA PRVAKA: Može li Jose Mourinho ponovo postati Special one i odvesti Spurse u četvrtfinale?

Marko Cvijanović

Jose Mourinho i Joao Sacramento/Foto REUTERS

Jose Mourinho i Joao Sacramento/Foto REUTERS

Jose Mourinho za plasman u četvrtfinale mora postati Special one, Leipzig mu je posljednja prilika da ove sezone nešto napravi s Tottenhamom



RIJEKA Večeras se igraju prve uzvratne utakmice nogometne Lige prvaka, od kojih bi, u rezultatskom smislu, puno neizvjesnija trebala biti ona u Leipzigu u kojoj RB Leipzig dočekuje Tottenham, ali samo za one koji nisu gledali prvi susret istih suparnika. Momčad Juliana Nagelsmanna svladala je u Londonu Spurse minimalnim rezultatom (1:0), ali je tijekom utakmice igrom zaslužila puno više. Nijemci imaju veliku prednost pogotka u gostima i domaćeg terena na kojem su ove sezone upisali samo dva poraza, dodatno samopouzdanje igrača RB Leipziga naraslo je poslije triju uzastopnih bundesligaških utakmica bez poraza (Wolfsburg 0:0, Bayer Leverkusen 1:1, Schalke 5:0). Protiv Schalkea je najbolji igrač RB Lepziga, Timo Werner, dostigao impresivne brojke, 27 golova i 11 asistencija, učinak kojim se ove sezone u ligama »petice« mogu pohvaliti još samo Erling Haaland (Borussia Dortmund), Robert lewandowski (Bayern), Kylian Mbappe (PSG), Lionel Messi (Barcelona) i Ciro Immobile (Lazio). U Wernerovu slučaju uoči večerašnjeg uzvrata protiv Tottenhama ima jedan mali »ali«, svih svojih prvih sedam golova u Ligi prvaka postigao je na gostujućim terenima.


Ipak, puno je veći »ali« pred Spursima koji pod vodstvom Josea Mourinha proživljavaju evidentnu krizu, zbog čega su oni najžešći kritičari počeli dovoditi u pitanje ispravnost odluke predsjednika Spursa Daniela Levyja dovođenjem slavnog Portugalca. Pritom im ni tradicija ne ide u prilog, Tottenham je, naime, ove sezone izgubio izgubio sve utakmice protiv njemačkih momčadi, dvaput od Bayerna (2:7, 1:3) i već spomenutu od RB Leipziga (0:1), inkasiravši pritom čak 11 golova!? Uostalom, Mourinhova momčad već pet utakmica za redom ne zna za pobjedu (RB Leipzig 0:1, Chelsea 1:2, Wolverhampton 2:3, Norwich City 2:3-11m, Burnley 1:1). Od petog uzastopnog posrtaja Mourinha i društvo spasio je uspješno realizirani jedanaesterac Dele Allija. Sada je sasvim razvidno koliko Spursima nedostaju Harry Kane i Heung-min Son, koji su postigli 33 od 72 pogotka momčadi ove sezone, njima se na listi ozlijeđenih napadača (uz Moussu Sissoka) pridružio i Ryan Sessegnon. Što god, Mourinho za plasman u četvrtfinale mora postati Special one, Leipzig mu je posljednja prilika da ove sezone nešto napravi s Tottenhamom.


Valencia večeras dočekuje Atalantu u susretu što će biti odigran pred praznim tribinama zbog odluke španjolskog ministarstva zdravstva s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa koji je itekako utjecao na natjecateljsku formu momčadi iz Bergama. Atalanta je, naime, posljednju utakmicu natjecateljskog karaktera odigrala još početkom mjeseca i deklasirala Lecce (7:2). Pritom je to bila četvrta uzastopna pobjeda Bergamascha koji misle ozbiljno kad je Liga prvaka u pitanju. Uostalom, to je potvrdila i prva utakmica protiv Valencije u kojoj su bili uobičajeno »raspucani«. Zanimljivo, pobjeda nad Valancijom na San Siru bila je jedina među pet poraza u šest posljednjih europskih utakmica. Ne bude li nekih nepredvidljivih okolnosti, hrvatski reprezentativac u redovima Atalante, Mario Pašalić, trebao bi naći svoje mjesto u početnoj postavi trenera Giana Piera Gasperinija.