Težak poraz Vatrenih

LIGA NACIJA Portugalska lekcija, Hrvatska pala bez ispaljenog metka

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Portugalci su u prvom dijelu bili za klasu bolji suparnik, ali imali su samo pogodak prednosti. No, u nastavku je došla do izražaja kombinacija razigranog i rastrčanog izdanja domaćih i indisponirana igra Hrvatske



PORTO Ako ima istine u staroj poslovici koja kaže da se po jutru dan poznaje, utorak u Parizu mogao bi prisjesti Zlatku Daliću i njegovim štićenicima. Naime, Hrvatska je na otvaranju novog ciklusa Lige nacija pala bez ispaljenog metka na gostovanju kod Portugala, a za dva dana je očekuje dvoboj s Francuskom.


Portugal – Hrvatska 4:1

Stadion Dragao. Bez publike. Sudac: Davide Massa (Italija) 7. Strijelci: 1:0 Cancelo (41′), 2:0 Jota (58′), 3:0 Joao Felix (70′), 3:1 Petković (90′), 4:1 A. Silva (90′). Žuti karton: Jedvaj, Barišić (Hrvatska).


PORTUGAL: Lopes 6,5 – Cancelo 7,5, Pepe 7, Dias 7, Guerreiro 7,5 – Moutinho 7 (81′ Oliveira -), Danilo 7,5, Bruno Fernandes 7,5 – Jota 7,5, Joao Felix 7,5 (88′ A. Silva -), B. Silva 7 (78′ Trincao -).




HRVATSKA: Livaković 7 – Jedvaj 5, Lovren 5,5, Vida 5,5, Barišić 5 – Kovačić 5, Pašalić 5,5 (61′ Brozović 6) – Brekalo 5 (61′ Perišić 6), Vlašić 5,5, Rebić 5,5 – Kramarić 5 (74′ Petković 6).

Dalić je imao više nego logičan plan za gostovanje kod aktualnih europskih prvaka. Hrvatska je Portugalcima prepustila inicijativu, napravivši blok na trideset-četrdeset metara od svog gola. Naravno, čekala se prilika za brzu tranziciju i ugrožavanje suparnika na širokom prostoru.


Već u 2. minuti se ukazala jedna takva situacija. Doduše, Hrvatska je morala izvlačiti loptu prema natrag jer Portugalci su se brzo vratili, no to nije utjecalo na akciju. Naime, Mateo Kovačić dao je okomitu loptu za Nikolu Vlašića, čiji je udarac sa dvadeset metara Anthony Lopes uspio skrenuti u korner.


Vrlo brzo se ispostavilo da utakmica, barem u početnoj fazi, neće imati pretjerano jak ritam, što je bilo i za očekivati. Mnogi igrači još uvijek nisu započeli novu sezonu u klubovima, s time da je dobar dio njih do nedavno bio na odmoru. Osim toga, nije bilo ni navijača, koji bi, sasvim sigurno, dali vjetar u leđa igračima.


Ples po rubu


Igrala se 15. minuta kada se Portugalu otvorila odlična situacija za stvaranje opasnosti. Proigravanje iza leđa hrvatske obrane i povratna lopta gurnuli su Joaoa Felixa u priliku za udarac sa dvadeset metara. Srećom po Hrvatsku, Domagoj Vida odlično se postavio i napravio blok. Taj trenutak je Portugalcima dao poticaj za stvaranje dodatnog pritiska.


Vrlo brzo je stigao udarac Joaoa Cancela, koji je Dominik Livaković uspio odbiti u polje. Uz to, portugalske akcije sve češće su završavale u kaznenom prostoru Hrvatske. U 23. minuti se Felixov udarac od Vide odbio u stativu, a zatim je Livaković uspio zaustaviti bombu Raphaela Guerreira. U tom razdoblju gol je visio u zraku.


U 25. minuti Livaković je još jednom morao vaditi kestenje iz vatre. Guerreiro je izveo korner s lijeve strane, a Pepe je sjajno utrčao na vrh peterca i glavom skrenuo loptu u gol. Sjajna reakcija Livakovića sačuvala je hrvatsku mrežu, a niti dvije minute kasnije Diogo Jota je pogodio stativu.


Hrvatska je uskoro uspjela doći do daha, ali to nije dugo trajalo. Jednostavno, Portugalci su u prvom dijelu bili za klasu bolji suparnik. Zapravo, pravo je čudo da u tom razdoblju svoje apsolutne dominacije nisu zabili gol. Nova prilika im se ukazala u 35. minuti, kada je Guerreiro opalio sa dvadeset metara. Lopta je i ovoga puta završila svoj put u stativi, s time da se odbila u Livakovićeva leđa, a zatim u korner.


No, u 41. minuti Fortuni je dosadila hrvatsko plesanje po rubu. Cancelo je primio loptu na desnom boku, blizu mjesta gdje se spajaju linije kaznenog prostora. Desni bek Manchester Cityja pokušao je izvagati Bornu Barišića, a zatim se sjurio prema sredini i raspalio po golu – 1:0.


Petnaestominutna pauza u svlačionicama nije donijela nikakvu promjenu u odnosu snaga. Portugalci su i dalje bili bolji raspoloženi suparnik i diktirali su tijek zbivanja na terenu. Doduše, na početku drugog dijela nisu bili baš toliko goropadni, iako se jasno vidjelo da, za razliku od Hrvatske, imaju jasnu ideju u igri.


Ipak, u 58. minuti sijevnula je duga lopta na lijevom boku domaćeg napada. Jota je pobjegao Tinu Jedvaju, a Vida i Dejan Lovren su držali suparničke igrače u sredini. U takvom je rasporedu napadač Wolverhamptona krenuo prema Livakoviću i poentirao prizemnim udarcem iskosa – 2:0.


Počasni pogodak


Tu je bilo jasno da se Dalićevi štićenici neće dobro provesti u Portu. Bolje rečeno, to su sugerirala zbivanja na terenu, odnosno kombinacija razigranog i rastrčanog izdanja Portugala i indisponirana igra Hrvatske. Jednostavno, domaća momčad letjela je terenom i nije se namjeravala zaustaviti. Tako je u 70. minuti stigla duga akcija koju hrvatski braniči nikako nisu mogli zaustaviti ili barem prekinuti na trenutak. Portugalci su se bez problema dodavali oko hrvatskog šesnaesterca, a na kraju je Joao Felix raspalo punom nogom po golu, s dvadeset metara – 3:0.


U završnih petnaest minuta Portugalci malo podigli nogu s gasa, a to je, pak, omogućilo Hrvatskoj kreiranje nekoliko obećavajućih napadačkih akcija. Tako se u 90. minuti konačno otvorila prilika koju je, na asistenciju Ante Rebića, Bruno Petković pretvorio u počasni gol – 3:1.


No, to je samo naljutilo Portugalce. Naime, u četvrtoj minuti sudačke nadoknade Livaković je krajnjim naporom izbacio udarac Jote u korner, nakon kojeg je Andre Silva još jednom zatresao hrvatsku mrežu – 4:1.