Usamljeni velikan

Leo Messi je opet sve napravio sam, ali to očito nije dovoljno da izvuče Barcelonu iz velike krize

Marko Cvijanović

Leo Messi/Foto REUTERS

Leo Messi/Foto REUTERS

Argentinac je protiv Atletico Madrida postigao 630. gol za Barcelonu, 22. prvenstveni ove sezone i 32. protiv Atletica u svom 41. nastupu



RIJEKA Lionel Messi uzeo je zalet, zamahnuo, a onda nježnim dodirom ljevicom potkopao loptu koja je trenutak kasnije zatresla mrežu iza leđa Jana Oblaka. Barcelona je protiv Atletico Madrida povela iz kaznenog udarca 2:1, a Messi proslavio 700. gol u karijeri. Sve se u tim trenucima činilo idilično. Katalonska momčad je na krilima argentinskog virtuoza stekla prednost u derbiju kola, a nogometni svijet se nastavio diviti Messijevim nogometnim čarolijama i klanjati impozantnim brojkama. Budući da ni Messi, međutim, nije svemoguć, Barcino vodstvo trajalo je samo dvanaest minuta prije negoli je Saul Niguez postigao svoj drugi pogodak s bijele točke i otkinuo Kataloncima još dva vrijedna boda u borbi za naslov španjolskog prvaka. Pobijedi li večeras Real Madrid na domaćem travnjaku Getafe, »kraljevska momčadi« steći će na prvom mjestu velika četiri boda prednosti.


Računica


Kad su Messijeve brojke u pitanju, računica je sasvim jasna. Argentinac je protiv Atletico Madrida postigao 630. gol za Barcelonu, 22. prvenstveni ove sezone i 32. protiv Atletica u svom 41. nastupu. Pritom je na prvom mjestu najboljih strijelaca Barcelone svih vremena napravio još veću razliku u odnosu na prvog pratitelja Cesara koji je postigao skoro 400 golova manje (232)!? Suma sumarum kad je kompletna karijera u pitanju: 862 utakmica, 700 golova, 294 asistencija, 34 trofeja, 54 »hat-trickova«, 52 gola iz slobodnih udaraca, 6 Zlatnih lopti, 6 FIFA Best Player nagrada, 6 Golden Boot nagrada, 6 titula najboljeg strijelca španjolskog prvenstva, 4 IFFHS titula najboljeg playmakera, 2 titule UEFA Best Player i jedan Laureus. To je Messijev impozantni opus. Uzgred, na vječnoj ljestvici najboljih strijelaca ispred Messija su samo šestorica nogometaša, od kojih je aktivan jedino Cristiano Ronaldo. Portugalac je do sada zabio 727 golova, ali u 1004 utakmice, dok je Messi do aktualne brojke došao u 862 susreta. Vječnu listu predvodi Josef Bican (1931. – 1956.) sa 805 golova, slijede Romario (1985. – 2009.) sa 772 gola, Pele (1956. – 1977.) sa 767 golova, Ferenc Puskas (1943. – 1966.) sa 746 golova, Gerd Müller (1962. – 1981.) sa 735 golova, Cristiano Ronaldo (2001. – aktivan) sa 727, odnosno Lionel Messi (2003. – aktivan) sa 700 golova.


Cholo


Argentinac je protiv Atletica na terenu osvanuo s novom frizurom koja se značajno razlikuje od one donedavne, »nestašne«, ali novi, puno agresivniji »look« nije probudio ostatak uspavane momčadi koja je sve dalje od naslova prvaka. Messi je opet sve napravio sam, isprovocirao autogol Diega Coste kod prvog pogotka i majstorskom »panenkom« postigao drugi gol, ali… Nije bilo dovoljno. Kriza se nastavlja.




Diego Simeone u svakom slučaju nastavlja ove sezone zagorčavati život svojim velikim protivnicima. Nakon što je već u osmini finala Lige prvaka uskratio pravo novom engleskom prvaku Liverpoolu braniti titulu europskog prvaka, sada je poremetio planove Barcelone kad je u pitanju titula španjolskog prvaka, neizravno pomogavši gradskom rivalu Realu. Pritom… Postoji nešto vrlo znakovito kad je u pitanju posljednji dvoboj Barcelone i Atletica, a tiče se kratkotrajne pauze zbog osvježenja. Slike su govorile više od riječi: na prvoj igrači Barcelone leđima okrenuti treneru Quiqueu Seteienu i njegovom pomoćniku Ederu Sarabiji, a na drugoj igrači Atletico Madrida u pravilnom krugu u središtu kojega stoji trener Diego Simeone. Sve je jasno, zar ne?



Messi u brojkama

862 utakmica
700 golova
294 asistencija
34 trofeja
54 »hat-trickova«
52 gola iz slobodnih udaraca
6 Zlatnih lopti
6 FIFA Best Player nagrada
6 Golden Boot nagrada
6 titula najboljeg strijelca španjolskog prvenstva
4 IFFHS titula najboljeg playmakera
2 titule UEFA Best Player
1 Laureus