Benevento u Serie A

Legendarni Pippo Inzaghi se vraća na prvoligašku scenu: “Ovi dečki su napravili nešto povijesno…”

Igor Duvnjak

Fešta novog člana Serie A

Fešta novog člana Serie A

Benevento je grad od 60-tak tisuća stanovnika udaljen 50 kilometara od Napulja



RIJEKA Benevento je od iduće sezone novi član Serie A. Pobjedom od 1:0 nad Juve Stabjom u 31. kolu momčad koju vodi nekada proslavljeno golgetersko ime Filippo Pippo Inzaghi sedam kola prije kraja natjecanja u Seriji B osigurala je naslov prvaka i plasman u Serie A i to na impresivan način. S 44-godišnjim Inzaghijem za kormilom posada Beneventa je skupila čak 27 pobjeda uz samo jedan poraz, može se dičiti svojim brojkama. Za promociju im je trebao bod, osvojili su tri i to u utakmici u kojoj su skoro poluvrijeme i pol igrali s igračem manje. Dostajala im je ova kap u sezoni kada su dali kišu pogodaka, 56, s druge strane teško probojna obrana je primila tek 15 pogodaka. Igralo se bez publike zbog koronavirusa, ali je pobjeda proslavljena u gradu, navijači su pjevali, priređen je i slavljenički vatromet. Momčad je načinila podvig za pamćenje, dostignut je rekord Ascolija iz davne sezone 1977./78. kada je ova momčad također sedam kola prije kraja ostvarila pobjedničku promociju.


– Ovi su dečki napravili nešto povijesno – konstatirao je Pippo Inzaghi, ranije i trener Milana, Venezije i Bologne, koji je ove sezone preuzeo Benevento. Pippo je karijeri bio sinonim nezaustavljivog strijelca, u šesnaestercu je harao kao lisica u kokošinjcu. Nekada napadač Juventusa i Milana je 20. strijelac Seriie A svih vremena sa 156 golova. Uz to se nadavao golova i u Ligi prvaka. – Dali su mi toliko toga jer ja sam kao čekić. Ovo je nešto nevjerojatno. Ako je neki rekord postojao toliko dugo, znači da za to ima nekog razloga. Možda smo za ovakav podvig zaslužili jedan ljepši scenarij, ali dobro je i ovako. Svakako nisam zamišljao da ću stvarati povijest.


 Pippo Inzaghi i Bright Gyamfi

Pippo Inzaghi i Bright Gyamfi


Naravno, od sreće je sjalo o čelništvo kluba koji je protutnjao terenima Serie B.




– Obećao sam sebi i bratu da ćemo se vratiti – kazao je vidljivo dirnuti predsjednik Oreste Vigorito. Nije baš bilo određeno da će biti ovako, ipak kada to ostvariš onda sve izgleda jednostavno. Ali, jedan ovakav trenutak ti dade zadovoljštinu za sve što je bilo prije.


Kada predsjednik spominje povratak, valja samo podsjetiti da će Benevento sada drugi put igrati u Serie A nakon sezone 2017./18., odmah nakon fešte počeo je razmišljati o novim igračima. Očekuje se angažman Loica Remyja, to je 33-godišnji napadač dolazi kao slobodan igrač iz Lillea, trebao bi potpisati trogodišnji ugovor. Nakon svega sada je tek izvjesno da bi u Serie A trebalo doći do bratskog prvoligaškog trenerskog ogleda budući da ippov dvije godine mlađi brat Simone vodi Lazio, u kojem je već pet sezona. Bio bi to jedini bratski trenerski dvoboj u ligama petice.


Dok traju ove priče, nastavlja se natjecanje, borba za drugo mjesto u Serie B je vrlo neizvjesna, pet momčadi natiskalo se se u pet bodova razlike.