Elvis Brajković

Legenda Rijeke i bivši član vatrenih vjeruje u trijumf nad Škotima: “Imamo dovoljno iskustva i kvalitete”

Denis Frančišković

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Mislim da imamo bolju momčad i igrače - tvrdi Brajković



RIJEKA Večernji termin, Hampden Park, protivnik s velikim srcem i veliki hrvatski imperativ. Ono je što sutra čeka izabranike Zlatka Dalića u zahtjevnoj utakmici godine. Utakmici koja će ponuditi brojne istine o trenutačnom stanju najbolje hrvatske vrste. Ujedno demantirati ili potvrditi brojne (ne)opravdane kritike prema Luki Modriću i suigračima. Ali i izborniku…


– Svi smo isto vidjeli našu igru i situaciju. Izbornik je realno sve sagledao i velika odlika njega i igrača je samokritičnost – kaže Elvis Brajković, bivši igrač Rijeke i hrvatski reprezentativac. – Englezi su dobri, uz to domaćini i imaju važnu mladenačku energiju. Vidjelo se još i protiv Belgije da nismo u pravoj formi, a to se osjetilo i u toj prvoj utakmici. Česi su nam se nametnuli od prve minute, trčali su puno više od nas i bili bolji u prvom dijelu u svakom segmentu. U drugom dijelu s promjenama smo se digli i vratili naš način igre i razmišljanja. Odigrali smo dobro drugo poluvrijeme i to nam treba biti neki putokaz.


Uz sve, Škotska nije niti protivnik koji odgovara Hrvatskoj. To potvrđuje i statistika. No, Brajković vjeruje u pravovremeno buđenje.


Elvis Brajković/Foto Arhiva NL

Elvis Brajković/Foto Arhiva NL




– Svi znamo da nam neće biti lako. Iskazali su se protiv Engleza, bila je to borba »na život i smrt«. Bacali su se, uklizavali, jednostavno, to je takav mentalitet. Fajterski su raspoloženi i uvijek daju sve od sebe. Vjerujem, prije svega, u iskustvo naših igrača i individualnu kvalitetu te umijeće koje će prevagnuti na našu stranu. I pobijediti njihovo srce, želju i temperament. Mislim da imamo bolju momčad i igrače – dodaje Brajković, koji smatra da je najvažnije da domaćin ne »dobije krila«, kao što su to učinili Česi u prvih 45 minuta.


Robusni napadač


– Mislim da se Brozović sigurno vraća. Formacija s dva vezna igrača i Kramarićem na polušpici nam sad ne treba. Umjesto Kovačića možda Dalić stavi nekog svježijeg igrača. Tri vezna igrača definitivno moraju igrati, a onda ako bude trebalo, u drugom poluvremenu napadat ćemo s pet, sedam, deset igrača… Bitno je ući u utakmicu bolje nego protiv Čeha i ne dozvoliti Škotima da se razmašu i zabiju nam eventualno neki lagan pogodak – smatra Brajković, koji uz središnji trojac u vezi očekuje promjene i u vrhu napada.


– Trebamo više paziti na prekide i znati odgovoriti na njihovu poznatu agresivnost. Naši igrači trebaju što više trčati i brže se rješavati lopte. Moja vizija govori da će Petković zaigrati u vrhu napada jer nam treba robusniji napadač, igrač koji će znati zadržati loptu pa i odigrati »matinelu«. Krilne pozicije bi po meni trebali zauzeti Kramarić i Perišić. Nedostaje nam brzine i prodornosti, igramo dosta sporo, a po nekim podacima i puno manje trčimo. Mala količina trke je također zabrinjavajuća. A u današnjem nogometu to ne prolazi – tvrdi Brajković, koji je jučerašnji dan iskoristio za praćenje ogleda Italija – Wales.


Svakako posebno pamti svoj nastup u reprezentativnoj majici s Azzurrima u Palermu kad je Hrvatska slavila 2:1, a on nenadano osvanuo u udarnoj postavi.


Azzurri i Turska


Azzurri već jedanaest utakmica nisu primili gol, 30 utakmica su bez poraza. I ostavljaju upečatljiv dojam na euro smotri na kojoj igraju u domaćem okruženju.


– Talijani već neko vrijeme igraju jako dobro. Već dugo nisu primili gol niti izgubili. Definitivno su momčad na koju se mora najozbiljnije računati. Protiv Walesa su zaigrali s čak osmoricom novih igrača, što govori o širini njihovog kadra. Chiellini je ozlijeđen, neki su završili na klupi i definitivno se radi o dobroj, potentnoj momčadi. Dobro su izbalansirani, imaju odličan napad koji igra na kartu velike agresivnosti, a u veznom redu su trkački dobro posloženi. Obrana im ima iskustavo, vratar je vrhunski i jednostavno su pokriveni na svim pozicijama. Možda je mali nedostatak broj godina u zadnjoj liniji jer Chiellini i Bonucci imaju već dosta godina. Pitanje je kako će se snaći protiv bržih, mlađih i kvalitetnijih igrača. S druge strane, to im daje iskustvo i rutinu, a znanje nikad nije bilo sporno. Majstori su u organiziranju obrane. Evo sada je igrao Chiesa koji nije u prvom planu u napadu, a opet je brz i dobar igrač. Možda nam je cijela ta reprezentacija nepoznanica jer ih u posljednje vrijeme nismo baš najbolje pratili. U svakom slučaju, imaju samopouzdanje i »lete« po terenu.


Brajković je mišljenja da će se EURO tek zahuktati u pravom smislu, te da će se probuditi Španjolska.


– Nizozemci su me oduševili prvo kolo, Belgijci, Francuzi, Nijemci… su tu. Nijemci su utakmicu protiv Portugala odigrali fenomenalno. Baš su »razmontirali« protivnika, dolazeći u završnicu s mnoštvom igrača. Englezi su solidni, tako da vjerujem da će biti jako zanimljivo kako se ždrijeb bude otvarao. Treba i tim igračima neko vrijeme da dođu do prijašnje razine s obzirom na sve što se događalo u vrijeme pandemije. Ima dosta reprezentacija koje su ostavile dobar dojam, trude se i bore, ali ne mogu napraviti veći iskorak. Španjolska? Puno posjeda, dodira i šansi, ali u ovom trenutku nemaju gol-igrača. Nisu u golgeterskoj formi. No, ako prođu, vjerujem da mogu i dogurati jako daleko. Oni su podbacili rezultatski, više nego samom igrom. Nije ih ni sreća pomazila.


Najveće razočarenje po Brajkoviću?


Turska me jako razočarala. Bili su kudikamo bolja i kvalitetnija reprezentacija, a sada kao da su zalutali na prvenstvo. Zbilja nisam očekivao ovako loš njihov nastup – zaključuje Brajković.


Iskustvo velikih utakmica

Ima li smisla govoriti o važnosti psihološke pripreme za sudar sa Škotima?


– Mislim da imamo tako iskusne igrače koji su odigrali puno velikih i zahtjevnih utakmica. Njima u tom smislu ne treba neka posebna priprema. Riječ je o iskusnim internacionalcima koji imaju jako puno utakmica u nogama. Svjesni su situacije. Imam jedino osjećaj da smo dosta letargični i to treba promijeniti. Ako smo prošli sve ono u Rusiji na SP-u, zašto ne bismo i sada na EURO-u ove izazove? – kaže Brajković.