Pulske želje

KRUNOSLAV RENDULIĆ: Dat ćemo sve od sebe da pokušamo iznenaditi…

Ivica Cerovac

Krunoslav Rendulić/Foto Arhiva Glas Istre

Krunoslav Rendulić/Foto Arhiva Glas Istre



PULA Pred nogometašima Istre 1961 novo je gostovanje koje bi se teško moglo svrstati u kategoriju poželjnih. »Zeleno-žuti« su prvu utakmicu na strani u nastavku prvenstva odigrali u Maksimiru s Dinamom, liderom i aktualnim prvakom, potom su otišli na noge drugoplasiranom Osijeku, a sad ih opet čeka sraz protiv Rijeke, momčadi koja zauzima drugu poziciju na ljestvici. S druge strane, Puljani su čvrsto prikovani na pretposljednju poziciju na ljestvici s, mogli bismo slobodno to reći, nedostižnom prednošću nad »fenjerašem« Rudešom, ali i sa zaostatkom za Interom i Slaven Belupom koji iz kola u kolo postaje sve veći i veći.


Dva »mršava« boda u četiri proljetna susreta učinak je koji pulskog prvoligaša neumitno gura prema dodatnim kvalifikacijama, koje će se izbjeći samo ako se krene pobjeđivati, i to u serijama. Prva prilika bit će danas na Rujevici gdje će Rijeka i Istra 1961, s početkom u 18 sati, po 20. put krenuti u borbu za prvoligaške bodove s one strane Učke. Prijašnje gostujuće susjedske derbije Puljani ne pamte po dobru, jer su u Rijeci upisali 13 poraza i šest remija, no tradicija postoji zato da se sruši, a ovo je idealna prilika da igrači u zeleno-žutom dresu svima nama, ali i sebi samima, pokažu da vrijede i kući se vrate s punim plijenom.


Napad


– Pred nama je još jedna u nizu teških utakmica koju dočekujemo u različitom raspoloženju od našeg protivnika. Riječani su u dobrom ozračju i imaju svoju računicu, a mi u ne tako dobrom, ali dat ćemo sve od sebe da ih pokušamo iznenaditi – rekao je Krunoslav Rendulić, trener Istre 1961. – Pred svaku utakmicu imam ista očekivanja pa tako i pred ovu. Očekujem prije svega dobru igru moje momčadi, a kao plod toga da konačno uknjižimo tri boda. Svjesni smo da do toga možemo doći samo napadom te ćemo stoga napasti Riječane od prve minute. Bez obzira na njihovu snagu, i oni imaju slabe točke. Koje su to zadržao bih za sebe, no danas ćemo ih nastojati iskoristiti.Danas ujutro »zeleno-žuti« će odraditi laganu aktivaciju te potom, nakon zajedničkog ručka, oko 15 sati krenuti put Rujevice. Kako stoje stvari, momčad koja će se danas suprotstaviti Rijeci neće pretrpjeti previše promjena u odnosu na onu koja je u prošlom kolu nastupila protiv Lokomotive.

– Još uvijek važem oko nekih odluka. Jedna od dilema je Laukzemis kojeg, da budem iskren, na jučerašnjem treningu nisam baš primjećivao. O njemu sam razmišljao kao o toj špici koja nam nedostaje i plan je bio da na klupi čeka svoju priliku, ali jedno su želje, a drugo mogućnosti. S onim što sam vidio na terenu ne mogu biti najsretniji i ne ulijeva mi povjerenje te sam skloniji tome da Laukzemisa ostavim u Puli, nego da ga vodim s nama u Rijeku – priznao je Rendulić, otkrivši i koga bi Litavac, ako se ipak nađe na spisku putnika, iz njega mogao izgurati. – N’Kololo je druga dilema koja me muči. Od njega očekujem puno više od onoga što on pokazuje na treningu i što je u ovom trenutku teško dovoljno i za klupu za rezervne igrače.


Jedan pogodak




Za razliku od klupe, dileme oko igrača koji će započeti »derbi della Učka« su razriješene.


– Bit će jedna promjena u odnosu na sastav koji je krenuo protiv Lokomotive te će u startnoj postavi umjesto Galilee biti Lončar. S Gomesom sam zadovoljan te će ostati na zadnjem veznom jer je dobar na toj poziciji i puno daje, kako u fazi obrane, tako i u fazi napada. Neću ništa mijenjati niti na stoperskim pozicijama na kojima je konkurencija poprilično dobra. Zadovoljan sam i s Rimaneom i s Rodriguezom, ali mjesta na terenu ima samo za jednog, a to će i ovom prilikom biti Rimane, nije dvojio Rendulić. – Napravit ćemo i jednu promjenu unutar same momčadi te će Obeng zaigrati iza špice, a Ndi otići na lijevo krilo.


Iza Istre 1961 je 360 minuta »žive« igre u 2019. godini tijekom kojih je postignut jedan jedini pogodak. Njegov autor je upravo Ndi, kojeg je to možda amnestiralo nakon neprilične reakcije koju je napravio u prošlom kolu, nezadovoljan činjenicom što ga je trener odlučio zamijeniti.


– Sve što je bilo riješeno je i više nema nikakvih problema. U situacijama kad igrač od sebe očekuje puno bolje predstave od onih koje pruža na terenu, nervoza je nešto normalno. Nedjeljna reakcija definitivno nije bila primjerena, ali shvaćam ga jer je i on, kao i ja, svjestan da ne igra dobro te da može puno bolje od onog što pokazuje. Stoga i nije bilo nikakvih sankcija, ali dao sam mu dovoljno jasno do znanja da više nećemo tolerirati takve gluposti, naglasio je Rendulić, koji se nada da bi prebacivanje Ndija na krilo mogao biti potez kojim će se poboljšati kronična neefikasnost njegove momčadi. – Dolazimo u završnicu s dovoljnim brojem igrača, ali kad tamo stignemo nemamo zadnji pas i ne donosimo pravu odluku. To je problem. Da bi apsurd bio još veći, na treninzima te situacije uvježbavamo puno više nego fazu obrane. Valjda će napokon početi davati neke rezultate.


Na putu prema današnjem pozitivnom rezultatu, stajat će puno visokih prepreka u vidu kvalitetnih domaćih igrača.


– Heber će se vjerojatno vratiti u momčad, što nikako nije dobra vijest za nas. Opasnost će prijetiti od Gorgona i Kvržića, kao i od »malog« Murića koji je tek stigao u riječke redove, a tu je i Pavičić, igrač koji se meni osobno najviše sviđa. Ne bi Rijeka bila na toj poziciji na kojoj se nalazi da nema puno dobrih nogometaša, a na nama je da im se suprotstavimo najbolje što znamo – zaključio je Rendulić.