Kraj godine za Vatrene

KROZ IGLENE UŠI Samo Zlatko Dalić zna je li dobio zadovoljavajuće odgovore

Davor Petrović

Zlatko Dalić/Foto PIXSELL

Zlatko Dalić/Foto PIXSELL

Gole činjenice govore da je Hrvatska osvojila tri boda i treće mjesto u konkurenciji Francuske, Portugala i Švedske te da je primila daleko najviše golova od svih šesnaest reprezentacija u elitnom rangu Lige nacija. Doduše, tu postoji i pozitivan dio...



ZAGREB Prije dva i pol mjeseca, uoči početka jesenskog dijela sezone, Zlatko Dalić je objašnjavao da će kroz drugo izdanje Lige nacija i prijateljske utakmice tražiti rješenja za izazove koje donosi iduća godina. U ovom trenutku, kada je sve završilo, samo izbornik zna jesu li odgovori na njegova pitanja bili zadovoljavajući.


Gole činjenice govore da je Hrvatska osvojila tri boda i treće mjesto u konkurenciji Francuske, Portugala i Švedske te da je primila daleko najviše golova od svih šesnaest reprezentacija u elitnom rangu Lige nacija. Doduše, tu postoji i pozitivan dio. Naime, kada su u pitanju učinkovitost, Hrvatska, s gol-razlikom 9:16 spada u gornji dom istog društva, u kojem će biti i za dvije godine, kada počinje novi ciklus.


Konkretne brojke kažu da su sa svjetskim prvacima uknjižena dva poraza (2:4, 1:2), baš kao i s europskim prvacima, koji su i osvajači prvog izdanja Lige nacija (1:4, 2:3). Ishodi dvoboja sa Švedskom bili su, pak potpuno uravnoteženi (2:1, 1:2). Jeseni 2020. godine treba dodati i dvije prijateljske utakmice na gostovanjima, sa Švicarskom (2:1) i Turskom (3:3).


Osam utakmica




Prema tome, Hrvatska je, u razdoblju traženja novih rješenja za 2021. godinu, odigrala osam utakmica, u razdoblju od 5. rujna do 17. listopada, uz ukupnu gol-razliku 14:20. Jesen je otvorena i zatvorena porazima u ogledima s Portugalom, s time da je završni dojam puno bolji od početnog, bez obzira na negativan ishod iz Splita, gdje se od 51. minute igralo s igračem manje, nakon crvenog kartona za Marka Roga.


– Ostavili smo srce na terenu, to je bilo dobro. Nismo izgubili glavu kada smo ostali s igračem manje, bilo je tu puno dobrih stvari. Zato mi je žao što nas rezultat na kraju nije nagradio. Ostali smo u elitnom rangu Lige nacije, ali, realno, to nismo ostvarili zbog naše dobre igre, nego se tako poklopilo. Nadam se da smo sada ispucali sve probleme koji su nas pratili u ovoj godini – rekao je Dalić nakon splitskog sraza s Portugalom.


U spomenutu kategoriju definitivno spadaju brojni izostanci zbog kartona, ozljeda i koronavirusa, s time da tu treba ubrojiti i, barem za javnost, iznenadni oproštaj Ivana Rakitića od dresa reprezentacije. Povrh toga, činjenica je da Hrvatska prolazi kroz smjenu generacija jer je većina preostalih ključnih aktera Svjetskog prvenstva u Rusiji prebacila trideset godina života.


Nije na odmet ponoviti da samo Dalić zna što mu je donijelo tih osam utakmica, no može se pretpostaviti da je jedan odgovor stigao tamo gdje se najmanje nadao. Kada su Domagoj Vida, Duje Ćaleta-Car, Filip Uremović i Marin Pongračić otpali za splitsku utakmicu s Portugalom, izbornik je, jednostavno, bio prisiljen aktivirati Milu Škorića, na zgražanje velikog dijela navijača.


Duga vožnja


Naime, čim se saznalo za tu Dalićevu odluku, društvene mreže su bile preplavljene izrugivanjem na račun 29-godišnjeg kapetana Osijeka. Škorić se reprezentaciji priključio tridesetak sati prije utakmice, s time da je prošao skoro sedamsto kilometara do Splita, a zatim je odradio lavovski dio posla zvanog čuvanje Cristiana Ronalda.


Naravno, nije ga držao sam, ali u dosta navrata je sjajno neutralizirao nalete portugalskog stroja za golove.
Sve skupa bilo je više nego dovoljno da Stari Mikanovci mogu biti ponosni na svog Mileta, koji je u dvoboju na Poljudu prošao put od marginalca iz Prve HNL do neočekivanog junaka. Realno, silom prilika pozvani Škorić je u tih devedeset minuta nadmetanja s napadačima čija se vrijednost izražava desecima milijuna eura pokazao puno više nego poznatiji i razvikaniji hrvatski stoperi u nekoliko utakmica.


– Drago mi je zbog poziva u reprezentaciju i nastupa, ali nesretan sam zbog poraza. Ovo je najviša razina i osobno mogu biti zadovoljan što sam dio reprezentacije – skromno je istaknuo Škorić, kojem je ovo bio četvrti nastup za Hrvatsku.


Doduše, prva dva je uknjižio u prijateljskim utakmicama, a treći je stigao u ljeto prošle godine i sastojao se od sudačke nadoknade sučeljavanja s Walesom u kvalifikacijama za Euro. No, nakon uspješno odrađenog dvoboja s Ronaldom, jasno je da Škorić zaslužuje barem još jednu priliku. Na kraju krajeva, ako komentatori uglednog ESPN-a nisu štedili pohvale na njegov račun tijekom utakmice s Portugalom…


Devetnaest sigurnih za EURO

Kada se pogleda popis igrača koje je Zlatko Dalić zvao na reprezentativna okupljanja, u prvi plan iskače sedamnaest imena koja se stalno ponavljaju te je stoga logično pretpostaviti da izbornik sada u njima vidi jezgru za EURO. Tu grupu čine: Dominik Livaković, Ivo Grbić, Borna Barišić, Dejan Lovren, Filip Uremović, Domagoj Vida, Duje Ćaleta-Car, Luka Modrić, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, Nikola Vlašić, Mario Pašalić, Bruno Petković, Ante Rebić, Andrej Kramarić, Ivan Perišić i Josip Brekalo.
To bi, pak, trebalo značiti da je otvoreno još šest mjesta za kontinentalnu smotru. Naravno, pod uvjetom da na ljeto iduće godine ne bude ozljeda. Jedno je rezervirano za Šimu Vrsaljka, koji je napokon zdrav, a jasno je da Dalić iznimno cijeni i Domagoja Bradarića. S njima dvojicom popis raste na devetnaest imena, odnosno ostavlja prostor za još četvoricu.
Nije na odmet da je Dalić na Svjetsko prvenstvo u Rusiji vodio tri golmana, osam braniča te po šest veznih igrača i napadača. Odluči li napraviti istu stvar sa snagama za EURO, može se pretpostaviti da mu sada nedostaje treći golman te po još jedan igrač u svakoj liniji. Pri tome u obzir treba uzeti i članove U-21 reprezentacije, koji su izbornici znali voditi na velika natjecanja kako bi osjetili atmosferu i skupljali iskustvo.