Neymar vs. Pašalić

Kreće završnica Lige prvaka u Lisabonu susretom između Atalante i PSG-a

Denis Frančišković

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Osam momčadi kreće u prestižnu borbu i ispisuje povijest u Lisabonu. Igra se nokaut sistem na jednu utakmicu, slavljenika do naslova dijele tri pobjede



RIJEKA Sljedećih dana Portugal će biti u fokusu nogometnih znatiželjnika, Liga prvaka ulazi u svoju završnicu, a 23. kolovoza bit će poznat novi europski prvak. I to u trenutku kad se igra u posebnim okolnostima, koronavirus je učinio svoje i u elitnom loptačkom natjecanju, ispraznio tribine, ali nije ubio nogometni duh.


Osam momčadi kreće u prestižnu borbu i ispisuje povijest u Lisabonu. Igra se nokaut sistem na jednu utakmicu, novog slavljenika do naslova dijele tri pobjede…


Igrat će se od večeras do 15. kolovoza na stadionima Luz i Jose Alvalade, a polufinala su na rasporedu 18. i 19. kolovoza. Mini maraton elite otvaraju večeras (21) Atalanta i PSG na Luzu, potom ga nastavljaju RB Lepzig – Atletico Madrid, Barcelona – Bayern i Manchester City – Lyon.




Tko su favoriti lisabonskog Final Eighta? S obzirom na formu i kadar, zasad u prvom redu Manchester City i Bayern čije su šanse podjednake, na oko 25 posto, slijedi PSG sa 17 posto… No, stanka i nove korona okolnosti puno toga mogu promijeniti u jednoj utakmici. U dosad neviđenoj završnici zasigurno će najviše šansi imati onaj koji svoje resurse, kadar i formu najbolje prilagodi danim okolnostima.


Završnicu otvaraju Atalanta i PSG, dva kluba i momčadi po mnogočemu različite, ali i izranjavanje izostancima. Prije svega riječ je o klubovima koji imaju daleko različite budžete, plaće igrača i potpuno nesrazmjerna ulaganja.


Toliko da jedan Neymar s 36 milijuna eura godišnje zaradi više nego cijela momčad Atalante gdje Gomez, Iličić i Zapata zarađuju nešto više od milijun eura po sezoni. Dovoljno je reći i da je PSG u dovođenje Neymara uložio 222 milijuna eura, Mbappea 135… Atalanta u svoja najzvučnija pojačanja Mirela 20, Pašalića 15 milijuna eura…


Oprez i emocije


No, na travnjaku se to zasigurno neće toliko osjetiti. PSG je skup velikih zvijezda, Atalanta momčad koja osvaja dopadljivom, brzom i efikasnom igrom koja joj je u konačnici donijela treće mjesto u Serie A iza Juventusa i Intera, iako joj je forma pala u zadnjih pet utakmica kad je osvojeno samo osam bodova. Ubojite su obje momčadi, Mbappe je u prvenstvu zabio 18, Neymar 13 golova… Zapata i Muriel po 18 kod »plavo-crnih«.


– Atalanta je odlična momčad. Igraju jako dobar pressing i ono što je najvažnije – zabijaju. Moramo biti jako oprezni u ovoj utakmici – ustvrdio je trener francuskog prvaka Thomas Tuchel koji će voditi taktičku bitku s Gian Pierom Gasperinijem.


Francuzi su utakmicu najavili prigodnim videom na svojim službenim stranicama u kojima se pozivaju na povijest kluba, tradiciju i svoje navijače


– Emocije su jake, a Atalanta dobra momčad. Dat ćemo sve za pobjedu – tvrdi napadač Mauro Icardi.


Brojni izostanci


S druge strane, dojam je, dosta je opuštenije ozračje u momčadi kojoj je uz Pašalića priključen i Šutalo.


– Jako smo sretni što smo u završnici i što smo sudionici ovog natjecanja na ovako visokoj razini. Sve su to plodovi našeg rada – kaže Rafael Toloi. – Igrat ćemo našu igru protiv jakog protivnika i nadam se obradovati naše navijače. Iza nas je dobra ligaška sezona, komplimenti cijeloj momčadi. Spremni smo.


Nekoliko dana uoči utakmice Nizozemac Robin Gosens je pak znakovito istaknuo dvije prednosti Atalante.


– U boljoj smo natjecateljskoj formi, a druga naša prednost je što smo momčad. PSG ima puno vrhunskih igrača, ali nisu momčad – ustvrdio je Gosens.


Puno toga ovist će i o raspoloživom kadru, a glavobolje zasigurno imaju obojica trenera. Kod Francuza su ozlijeđeni Mbappe i Kurzawa, a male su šanse da zaigra i Veratti. Cavani je napustio klub, a Di Maria je suspendiran. Kod Talijana problem stvara ozljeda prvog vratara Gollinija koji neće među vratnice i zamijenit će ga Sportiello, a upitni su i Iličić i Palomino.