Italija

Kreće novo izdanje Serie A: Napoli i Inter žele prekinuti dominaciju Juventusa

Igor Duvnjak

Reuters

Reuters

Zebre su čak osam puta uzastopno gazde nogometne talijanske čizme, Sarrijevoj momčadi prijete ambiciozni Napoli s Carlom Ancellottijem i Inter s novim kormilarom Antonijom Conteom



Meteopati s Kvarnera i okolice jedva čekaju kraj neugodnih kolovoških vrućina, »calciopati« iz našeg kraja broje dane, sada se već može kazati i sate kada će krenuti novo izdanje Serie A, osnovane još u pretprošlom stoljeću, 1898. godine.


Tamošnji klubovi su osvojili ukupno 48 trofeja UEFA-e i po tome su vodeći na kontinentu, dok je jedan od njihovih ponosa Milan sa 17 titula najuspješniji od svih u Europi, dok je na trećem mjestu sa 11 pehara aktualni prvak Juventus, koji je je uspio osvojiti sve titule pod okriljem UEFA-e i FIFA-e, te je proglašen drugim najuspješnijim klubom u 20. stoljeća u Europi iza Real Madrida. Ovdašnje tifose, koji je našem gradu djeluju organizirano niz godina u klubovima navijača Juventusa, Intera i Milana, raduje ta tradicija, ali ih kao ljubitelje drugih klubova calcija u našem gradu mnogo više zanima sadašnji trenutak i početak nove utrke ka željenim uspjesima.


Sarri


Nažalost, po njih vrijedi stara poruka iz pjesme grupe Colonija da »na tronu može biti samo jedan«. Tu se već udomaćila najslavnija svjetska nogometna »stara dama«, kako već godinama tepaju Juventusu aktualnom prvaku, koji je samo tako uzeo proteklih osam scudetta zaredom i bez dvojbe je najveći kandidat i za novu titulu. Uz ine promjene doveden je novi trener Maurizio Sarri, svojevremeni sjajni arhitekt dopadljive i učinkovite igre Napolija, ali ga neće biti danas na otvaranju u Parmi na »Enniju Tardiniju«, možda ni u idućem kolu su derbiju s Napolijem jer je obolio ni manje ni više nego od upale pluća. Sreća po vojsku navijača torinskih crno-bijelih, najbrojniju na »čizmi« naših prekomorskih susjeda, nije tako s Cristianom Ronaldom, bombastičnom lanjskom portugalskom akvizicijom iz Real Madrida čija je žeđ za golovima neutaživa gdje god i s kim god igrao, ne treba sumnjati da će tako biti i sada. Doveli su mu neke nove suigrače, mlado prošlosezonsko Ajaxovo otkriće, stopera Matthijsa De Ligta za oko 85 milijuna eura, uz to još Ramseya, Rabiota i legendarnog golmana Buffona, što uz Danila, Romera, Pellegrinija i Demirala čini impozatnu brojku, očito ne samo za lov na bodove u Serie A, koja ispada privatno lovište Torineza, nego za jako željno i dugo čekani europski iskorak. Prvak se uz ostale želi riješiti našeg asa Marija Mandžukića, rješenja do sada nije bilo, kao ni odgovora što će biti s Argentincima mladim Dybalom i veteranom Higuaninom.




U prvom planu onih što žele detronizirati su Inter, itekako zanimljiv na ljetnom mercatu, pogotovo kada je za kormilo stigao legendarni Antonio Conte, jedan od najuglednijih svjetskih stručnjaka, nekadašnji istaknuti igrač koji se dao u veliku rekonstrukciju »nerazzurra« u kojoj je od hrvatskog dvojca ostao Marcelo Brozović, a otišao Ivan Perišić. Nada je da će belgijska dijamantna igla Lukaku, kupljen za 65 milijuna eura, održati svoj prosjek od barem 25 golova u sezoni. Vezni red bi trebali oživjeti talijanski talenti Sensi i Barella te bočni igrač Lazaro, a obranu učvrstiti Diego Godin, sve dok se čeka stizanje u napad Čileanca Alexis Sancheza, možda se Interu posreći i kupovina sunarodnjaka mu, veziste Vidala.


Boban i Maldini


Ključa i pod Vezuvom gdje je nekada Napoliju scudatta donosio neponovljivi idol fanatičnih navijača Diego Maradona. Trener Carlo Ancellotti, koji je kao veliki igrač osvojio sve ponavljajući se kao isto tako trofejni kormilar, diči se sjajnim stoperskim parom Koulibaly – Manolas, nakon što je ovoga kupio od Rome. U napadu ionako ne bi trebalo biti problema za što se uspješno brinu Insigne, Mertens ili pak Milik. Hrvatska legenda Zvone Boban i ona talijanska Paolo Maldini, glavni Milanovi operativci s novim trenerom Giampaolom, pristiglom iz Sampdorije, imaju izazovan cilj, vratiti sjaj nekadašnjem velikanu. Rado bi to naravno i Fiorentina u koju se vratio naš reprezentativac Milan Badelj, u društvu mu je francuska zvijezda Franck Ribery koji s trenerom Vincenzom Montellom »Aeroplaninom« u gradu Renesanse treba doprinijeti renesansi velikog kluba.


Utrka počinje, bit će ugodnih i neugodnih iznenađenja. U Bergamu se sa Kolumbijcem m Zapatom i slovenskim Hrvatom iz Prijedora Josipom Iličićem nadaju da će njihovi miljenici iz Atalante i ove sezone biti najugodnije iznenađenje, kao i one prošle. Kvaka je samo u tome što je puno onih koji se nečemu nadaju kao po onoj biblijskoj »puno je pozvanih, malo je odabranih«.