Nastavak sezone

Kreće Druga NL: Opatijci sanjaju novu promociju, Grobničani i Boduli ostanak u ligi  

Ivan Volarić

Opatijac Paolo Grbac između grobničkog terceta Davida Golić - Duje Ušalj - Franko Bosančić/Foto A. KRIŽANEC

Opatijac Paolo Grbac između grobničkog terceta Davida Golić - Duje Ušalj - Franko Bosančić/Foto A. KRIŽANEC

Opatija je ostala bez Kukoča, ali stigli su Žabec i Graf. Grobničan su napustili Kovačević, Galešić..., ali došli su neki »novi klinci«. Krk je izgubio kapetana i dokapetana  



RIJEKA  Tjedan dana nakon prvoligaša svoje prvenstvene obveze u 2024. godini nastavljaju nogometni drugoligaši. Opatiju već u petak čeka domaći ogled s Belišćem, Krk dan poslije gostuje u Dugom Selu, a Grobničan u Pločama. Opatijci u nastavak sezone kreću sa samog vrha prvenstvene ljestvice. Crno bijeli su nakon jesenske dionice osvojili 30 bodova koliko Radnik iz Križevaca.


– U prijelaznom roku smo izgubili Tonćija Kukoča, možda ćemo u tom dijelu imati mali ofenzivni deficit. Ipak, teško je nadomjestiti njegove centaršuteve – započeo je Andrej Prskalo, iskusni vratar Opatijaca i najtrofejniji igrač u povijesti HNK Rijeke. – Došao nam je David Žabec, po meni pravo pojačanje i jedan od tri najbolja špica u ligi. On će nam puno značiti. Došao je i Ivan Graf. Riječ je o iskusnom igraču s kojim sam igrao u Istri i poznajem njegovu kvalitetu. U pitanju je prvoligaški igrač koji će, siguran sam, biti pojačanje. Hvala Bogu, u pripremama nismo imali puno ozljeda, imamo široki roster igrača i u pripremnim utakmicama se pokazalo da kada nekim igračima ne ide, oni koji uđu podignu ritam i razinu igre.


Opatijci ne kriju svoje ambicije, želja im je vratiti se u drugoligaški rang natjecanja.




– Moramo ići utakmicu po utakmicu, svaka iduća je najbitnija i to je jedini ispravni put. Prva iduća je Belišće i to je naš prioritet. Moramo na našem terenu, na Kantridi, pokazati da smo gazde. Proljeće otvaramo s dvije domaće utakmice. Trebalo bi u te dvije utakmice pobijediti ako želiš pretendirati za naslov prvaka. Svi znamo što nam je činiti… – rekao je Prskalo.


Grobnička mladost


Dražen Pilčić, iskusni napadač Grobničana, također optimistično oslikava zimske pripreme.


– Možemo biti zadovoljni kako smo odradili treninge što se tiče fizičke spreme, što se rezultata tiče – manje, više. No, rezultati u pripremama nisu toliko bitni. Nadam se da smo se dobro spremili i da ćemo dobro odraditi ono što nas čeka u nastavku sezone. Pogotovo, se to odnosi na prvo kolo i teško gostovanje u Pločama. Nadam se da ćemo moći fizički odgovoriti na tu utakmicu, znamo da su sigurno dosta spremni, poznavajući njihovog trenera – govori strijelac devet pogodaka za osmoplasirani Grobničan u jesenskom dijelu sezone.


Ionako mlada, momčad trenera Stilinovića dodatno je podmlađena u stanci.


– Neki igrači koji su bili u situaciji u kojoj su sada ovi novi su stasali i dobili sigurnost, te samopouzdanje kroz igre. Osim toga, imamo igrače poput Bosančića, koji ima 23 godine, a igra već toliko zrelo kao da je puno iskusniji i stariji igrač. Okosnica ekipa je tu, a ovi mladi igrači koji su došli su opet u fazi sazrijevanja. Situacija je takva da se moramo pokrivati s mladim igračima. Možda je to i bolje – dodaje Pilčić, koji se nada da je pred njegovim suigračima puno mirnije proljeće od prošlosezonskog.


– Glavni cilj je što prije osigurati ostanak kako bi mladi igrači dobili sigurnost i onda mogli mirnije odigrati završnicu prvenstva. Bitno je doma pobjeđivati, a u gostima što napravimo – napravimo – smatra drugi strijelac Druge HNL.


U najtežoj situaciji su novaci u ligi – nogometaši Krka. Još istekom jeseni je bilo jasno da Bodulima predstoji neizvjesno proljeće.


Borba za ostanak


– Krenuli smo u pripreme misleći da imamo kadar na okupu, željeli smo se pojačati prema naprijed. Međutim, tri tjedna prije početka prvenstva su nam dogodili odlasci Josipa Zeca i Marina Turkalja, koji su otišli pod objašnjenjem da zbog svojih obveza ne mogu više toliko participirati na treninzima. Ostali smo bez kapetana i dokapetana. Obojici hvala na svemu što su pružili u dresu Krka – govori Igor Tkalčević, trener i sportski direktor Krka. – No, doveli smo se u situaciju da moramo dovesti stopera jer Milinović je bio na operaciji stopala, a Husić je imao problema s trombom nakon korone. Doveli smo pred kraj prijelaznog roka Pervana. Zadovoljan sam i kako smo se pojačali u vršku napada s Dukađinom, Pullenom i Massom. Trebali smo još jednog veznjaka, ali nismo ga uspjeli dovesti. Nema puno igrača koji bi došli na Krk, a mi ne možemo i nećemo razbijati svlačionicu kroz dovođenje i osjetnije plaćanje igrača sa strane. To je moj stav i stav predsjednika. Ako će netko doći, onda će doći kada to bude stvarno potrebno. S obzirom na sve to, dizali smo se tijekom priprema. Znamo što nas čeka u idućih šest mjeseci. Svi smo tu negdje – u pet deka. Krasi nas novo zajedništvo, dobra atmosfera s novim kapetanom Mateom Jurešićem i dokapetanom Ivanom Lucićem. Vjerujem da ćemo uspjeti napraviti ono najbitnije, a to je da ostanemo u Drugoj NL – rekao je Tkalčević uz napomenu kako je podrška predsjednika Denisa Šikljana ogromna, ali…


– Mislim da bi i drugi na otoku trebali prepoznati ovaj trenutak te pomoći predsjedniku i klubu ukoliko žele da Krk i dalje igra u ovom rangu natjecanja – dodao je Tkalčević, čija momčad bi proljetni dio sezone trebala igrati na svojem travnjaku. U srijedu će obnovljene klupske prostorije obići HNS-ova komisija.


– Igrat ćemo doma uz podršku naših navijača i to je ključ priče. Forte bi nam trebala predstavljati nova atmosfera koju su sobom donijeli novi igrači. Nova energija! Ne mogu kao trener napraviti Messija, ali mogu zajedno sa stožerom napraviti igrače koji će trčati i koji će dati zadnji atom snage i biti u službi momčadi. To je najbitnije, jer u tom slučaju će uvijek neki pojedinac isplivati u prvi plan. To su većinom mladi igrači, osim Vargića i Lucića, koji imaju ambiciju napraviti nešto u svojim karijerama. Podržavam ih u tome. Trebaju sanjati i nadati se da će ostvariti svoje snove – rekao je trener Krka.


Prijelazni rok

Krk


Došli: Dukađin (Drava Ptuj), Begonja (Drava Ptuj), Mass (Orijent), Pullen (Caboolture, Australija), Pervan (Dugopolje), Gardijan (Orijent), Matić (Opatija).


Otišli: Zec (OŠK Omišalj), Turkalj (Lokomotiva), Šarić (Halubjan), Muminović (Orijent), Travaglia (?).


Grobničan


Došli: Begović (Drava Ptuj), Ivančić (Opatija), Ivanković (Mladost Ždralovi), Tešović (Rijeka jun.), Miloš (Rijeka jun.), Čamber (Rijeka jun.), Buneta (Rijeka jun.).


Otišli: Galešić (Orijent), Kovačević (Radnik Križevci), Ravlija (Jadran LP), Franković (Halubjan), Katelan (Lokomotiva), Kašovski (Lokomotiva), Šafarek (Cres).


Opatija


Došli: Žabec (Mladost Ždralovi), Graf (Qyzyljar), Iskrić (Bistra).


Otišli: Kukoč (Segesta), Matić (Krk), Ivančić (Grobničan), Lazić (kraj karijere).