Vrijedna obljetnica

Krčki nogometni ponos slavi 80. godina postojanja: “NK Krk je oduvijek bio klub svih otočana”

Ivan Volarić

Nekoliko generacija nogometaša Rijeke predvođenih klupskom Upravom sa županijskim trofejom osvojenim na Rujevici/Foto Arhiva NL

Nekoliko generacija nogometaša Rijeke predvođenih klupskom Upravom sa županijskim trofejom osvojenim na Rujevici/Foto Arhiva NL

Kada je klub osnovan, pazilo se da među osnivačima budu zastupljeni predstavnici svih dijelova otoka, da klub bude predstavnik otoka, a ne samo grada Krka. Tako funkcioniramo i danas - kaže Kirinčić



KRK Koronavirus je poremetio mnogo toga u životu običnih građana i sportaša pa tako i ambiciozne planove čelništva Nogometnog kluba Krk, koje je imalo namjeru prosinačke dane iskoristiti za svečano obilježavanje 80. obljetnice kluba. NK Krk osnovan je 15. prosinca 1940. godine kao nogometna sekcija ondašnjeg Sportskog društva Krk. Dugogodišnji klupski tajnik Željko Dminić prikupio je i objedinio vrijednu arhivsku građu, zapisnike s osnivačke skupštine, prve dopise koji su upućeni ondašnjim vlastima i niz crno-bijelih fotografija. Nijemi svjedoci vremena i bogate klupske povijesti koja će i koronavirusu unatoč dobiti svoja nova poglavlja.


– Da nije ovakva situacija, sigurno bismo dostojno obilježili ovaj lijep jubilej kluba, kao što smo to učinili za 75. godišnjicu. Međutim, morali smo se prilagoditi aktualnoj situaciji. Pokušali smo stoga barem u ovom medijskom dijelu skrenuti pozornost na bogatu povijest kluba čiji počeci sežu u četrdesete godine prošlog stoljeća – govori Vlado Kirinčić, čovjek koji je na čelu Krka puno desetljeće.


Sigurno je jedan od najdugovječnijih i nedvojbeno najuspješniji predsjednik kluba jer je u njegovom mandatu Krk stigao na prag Druge HNL, osvajao županijske Kupove i stizao do završnice, čak osmine finala Kupa Hrvatske. Osim toga, u posljednjih desetak godina puno je napravljeno i na klupskoj infrastrukturi, ali i u organizaciji kluba, posebno rada škole nogometa.


Ulaganje u struku




– Iako je aktivnost kluba zamrla tijekom Drugog svjetskog rata, ona je opet pokrenuta 1946. godine, ali više na razini samog otoka jer su veze s kopnom bile dosta slabe – nastavlja Kirinčić. – Šezdesetih godina klub se uključio u natjecanja na razini bivše regije. Od tada do danas bilo je uspona i padova, ali što je najbitnije od svega, klub je svih ovih godina zadržao svoju prepoznatljivost. Kada je osnovan, pazilo se da među osnivačima budu zastupljeni predstavnici svih dijelova otoka, dakle, da klub bude predstavnik otoka, a ne samo grada Krka. Isto tako funkcioniramo i danas. Osim toga, uspjeli smo postići zavidnu masovnost, uključili smo u omladinski pogon djecu s cijelog otoka. Rezultati seniora su najizraženiji u posljednjih desetak godina kada smo stigli blizu Druge HNL i u jednom trenutku smo važili praktički za drugi klub u Primorsko-goranskoj županiji nakon HNK Rijeka. U tom istom periodu smo uz pomoć lokalne samouprave i sponzora uspjeli realizirati ili započeti niz infrastrukturalnih projekata na uređenju stadiona, odnosno kompletnog sportskog kompleksa – nastavio je predsjednik, koji ne krije zadovoljstvo što je krčki nogomet svoje najljepše dane u rezultatskom smislu proživljavao pod njegovim vodstvom.


Jedna od povijesnih momcadi nogometasa Krka


Jedna od prvih fotografija nogometasa Krka na starom igralistu uz more…


– Ponosan sam u prvom redu jer je Krk postao prepoznatljiv, ne samo u našoj regiji, već i šire. Ono čime sam posebno zadovoljan je da smo u klubu uspjeli postići masovnost, ali i kvalitetu. Dakle, imamo devet selekcija, od morčića do veterana. Imali smo jedno vrijeme problema s popunjavanjem određenih mlađih uzrasnih kategorija, a posebno sam zadovoljan što smo i u tom dijelu uspjeli dostići visoku popunjenost. U onim najmlađim kategorijama čak imamo problem prekapacitiranosti i morat ćemo angažirati više trenera. Posebno polažemo pažnju na edukaciju trenera, na kvalitetu stručnog kadra. Postavili smo koordinatore omladinskog pogona. U tom dijelu se vidi veliki pomak u organizaciji rada škole, koja okuplja između 200 i 250 djece. Svjesni smo da bez kvalitetne struke i organizacije nema ni kvalitetne škole. Sve to će se onda reflektirati i na prvoj momčadi. Osim toga, ta djeca nisu na cesti, imaju korisno ispunjeno vrijeme i bave se nečime što je zdravo za njihov razvoj.


Od 1968. godine u natjecanjima Podsaveza

Krčko sportsko društvo je tijekom Drugog svjetskog rata privremeno obustavilo svoje aktivnosti, a prva nogometna utakmica u poslijeratno vrijeme odigrana je 1946. godine s Puntom. Godine 1947. Sportsko društvo Krk preimenovano je u SD Partizan s više od stotinu aktivnih sportaša uključenih u šest sportskih sekcija: nogomet, plivanje, laka atletika, boks, stolni tenis, odbojka, te fiskulturno društvo. Nogometaši su nastupali pod imenom NK Krk, što je potvrđeno statutarno na skupštini kluba 10. ožujka 1976. godine.


Zbog loših veza s kopnom nogometaši Krka su do 1968. godine igrali utakmice po otoku i s najbližim susjedima (Cres, Vinodol…). Dvije godine igralo se i prvenstvo Kvarnerskih otoka. Godine 1968. Krk se uključio u redovita natjecanja Podsaveza Rijeka, da bi najveće uspjehe postizao u proteklih desetak godina kada je krčki trećeligaš stigao nadomak Druge HNL te igrao u završnici Kupa Hrvatske s prvoligaškim momčadima Osijeka i Lokomotive.

I pritom su jamstvo da se bogata tradicija kluba neće zatrti!


– Upravo tako! Sigurno da uložen trud, uložen novac lokalnih samouprava i sponzora u rad škole nije bačen novac. Upravo suprotno, smatramo da je to dugoročno itekako isplativa investicija u zdravlje te djece.


Vlado Kirincic, predsjednik NK Krka


Ova sezona u rezultatskom smislu nije na tragu prijašnjih. Krk se s osjetnom pomlađenom momčadi, popunjenom uglavnom otočnim igračima, muči u Trećoj HNL – zapad.


Klupski ugled


– Išli smo svjesno u neke stvari – objašnjava Kirinčić. – Znali smo da je vrijeme korone, da je ovo prijelazno razdoblje što se tiče sustava natjecanja. Najavljena je reorganizacija natjecanja. Svjesno smo išli na pomlađivanje i na pokušaj da popunimo prvu momčad iz vlastitog podmlatka. Rekao bih da su rezultati lošiji od igre. Osim nekih izuzetaka, većinu utakmica smo izgubili zbog mladosti i neiskustva. Ovo je bio test, pilot-projekt u koji smo svjesno ušli da vidimo gdje smo i što smo. U zimskom prijelaznom roku se nadamo kroz određene zahvate toj mladosti dodati kvalitetu i iskustvo. Očito je da trebamo napraviti mali balans za drugi dio sezone. Moramo ipak razmišljati i o tome da stečeni ugled kluba u rezultatskom smislu održimo na što višoj razini. Vidjet ćemo kako će se to u praksi odvijati, odnosno kako će to odraditi postojeća ili neka nova ekipa ljudi koja će upravljati klubom. Ipak moramo voditi računa o tome da je Krk stekao velik ugled, ne samo na otoku i u Županiji, nego šire. Mislim da smo u ovih deset godina našim igrama više nego dostojno promovirali ne samo otočni nogomet i klub, već i otok Krk kao prepoznatljivo odredište za turiste ili domaće goste. Svih ovih godina išli smo korak po korak, rasli smo u organizacijskom i rezultatskom smislu jer nikada nismo razmišljali kratkoročno. I mi smo u jednom trenutku mogli preskočiti dvije stepenice, međutim, u Hrvatskoj imamo puno primjera kako su završavali takvi instant projekti. Naš put je drugačiji.


Krčki nogometni klub mogao bi uskoro dobiti novo vodstvo, Kirinčić namjerava otići u bogatu klupsku povijest i nakon deset godina prepustiti svoje mjesto nekome drugome.


– Iza mene je deset godina rada u klubu, puno je tu vikenda provedenih na utakmicama, puno energije je utrošeno da bi klub na dnevnoj bazi organizacijski ostao na visokoj razini. Moja je želja da predsjedničku funkciju prepustim nekome drugome. Nije baš tako jednostavno voditi klub kao što se čini. U tijeku su konzultacije, sjednica će vjerojatno biti održana elektroničkim putem – poručio je čelnik Krka.


 


Ivan Žic prvi predsjednik, mornarske majice prvi dresovi

NK Krk je osnovan 15. prosinca 1940. godine kao dio Sportskog društva Krk. Osnivačka skupština održana je u ondašnjem hotelu Krk, a danas hostelu Krk, u samom centru grada. Postoji još uvijek originalan zapisnik s osnivačke skupštine u kojem stoji da je sazivač Rikard Miler u svojem nastupnom govoru dao tumačenje osnivanja Sportskog društva te je zamolio prisutne za potporu.


U prvi upravni odbor kluba izabrani su predsjednik Ivan Žic, potpredsjednik Dragutin Žic, tajnik Andrija Gren, blagajnik Anton Orlić, za odbornika Vlado Benzia i za zamjenike Anton Brusić i Nikola Rončević. U nadzorni odbor izabrani su Juraj Matejčić, Vlado Jovanović i Viktor Mihovilić.


Već 17. prosinca uprava društva obratila se dopisom Ravnateljstvu realne gimnazije u Krku u kojem ih obavještava o osnivanju društva u kojem će biti njegovano nekoliko sportskih disciplina, a to su nogomet, laka atletika, veslanje i plivanje. Klub se 20. prosinca obraća dopisom Sreskom načelništvu u Krku s molbom za registraciju. Dana 29. siječnja 1941. godine iz unutarnjih poslova Banovine Hrvatske stiglo je odobrenje, a prvi nastupi SD-a Krk sekcije nogometa bile su utakmice s Puntom i u Baški. Prvi dresovi bili su mornarske majice s prišivenim bijelim amblemom i crvenim natpisom SKK.