Andrej Kramarić

Krama opet ruši rekorde: “Nikada nisam razmišljao da ću se naći ispred imena kao što su Olić ili Mandžukić”

Mateo Sučić

Andrej Kramarić/Foto REUTERS

Andrej Kramarić/Foto REUTERS

Nadam se samo da će biti zdravlja, a onda sam siguran da će se nastaviti i moja golgeterska forma pa ću još malo podebljati i ova 74 pogotka - kaže napadač Hoffenheima



RIJEKA Andrej Kramarić je čovjek za rekorde. I još od najmlađih dana je pokazao da je predodređen za rušiti ih. Jer, već i prije prve ozbiljne seniorske role s 452 pogotka postao je najbolji strijelac u povijesti Dinamove škole nogometa, na seniorskoj pozornici HNL-a, u dresu Rijeke, postao je najbolji strijelac lige iako je 21 pogodak postigao igrajući samo jesenski dio sezone, s osam pogodaka i dalje je rekorder po broju golova u jednoj utakmici Kupa Hrvatske. I moglo bi se još štošta nabrojati, uostalom rekordan je bio i Kramarićev transfer iz Rijeke u Leicester City (10 milijuna eura) koji se pokazao samo međukorakom prije nego je krenuo u osvajanje Njemačke.


U 1.832 dana, koliko ih broji u dresu Hoffenheima, postao je najbolji klupski strijelac svih vremena (87 golova), prvi igrač Die Kraichgauera koji je na jednoj utakmici Bundeslige postigao četiri pogotka, a uz to je srušio rekord po broju uzastopnih golova za svoju momčad (devet u četiri utakmice)… Otkad je došao u Bundesligu 23. siječnja 2016. godine, najprije kao posuđeni igrač, a onda kao trajna akvizicija, više golova od njega (74) postigli su samo Robert Lewandowski (151) i Timo Werner (81), a s dva jedanaesterca koja je realizirao u svom stilu (golman u jednu stranu, lopta lagano u drugu) protiv Kölna prestigao je Ivicu Olića i sa 74 pogotka postao najbolji hrvatski strijelac u Bundesligi i 17. najbolji strijelac u povijesti Bundeslige gledaju li se samo golovi postignuti za jedan klub.


Poseban osjećaj


– Moram reći da je osjećaj poseban, fenomenalan… Iskreno, nikada nisam razmišljao da ću biti u prilici to ostvariti, a naći se ispred imena poput Olića ili Mandžukića, koji su imali blistave karijere u velikim klubovima, to me ispunjava ponosom. Moram zahvaliti suigračima i klubu što su mi omogućili da to ostvarim u puno manje utakmica od mojih sunarodnjaka i možda ću tek poslije karijere biti svjestan što sam napravio… – javio se Kramarić nedugo nakon što se je još jednom upisao svoje ime na prvo mjesto neke rubrike koja uključuje golove.




– Je li se Olić javio? S njim sam i ranije bio u kontaktu, a nazvat ću ga, ako ništa drugo da mu se zahvalim na dodatnoj motivaciji koju mi je dao svojim golovima.


Olić je visoko postavio letvicu, ali Kramarić sigurno ne namjerava stati sada kada je postao najbolji hrvatski strijelac u Bundesligi, već namjerava tu granicu podići još malo za neke nadolazeće generacije hrvatskih napadača.


– Nadam se samo da će biti zdravlja, a onda sam siguran da će se nastaviti i moja golgeterska forma pa ću još malo podebljati i ova 74 pogotka.


Uvijek je gušt i ponos igrati za reprezentaciju

Kramarićeva golgeterska forma na početku 2021. godine sigurno je razlog za zadovoljstvo izbornika Zlatka Dalića budući da Hrvatsku očekuje Europsko prvenstvo kojem će uvod biti kvalifikacije za Mundijal u Kataru koje počinju za nešto manje od dva mjeseca utakmicama protiv Slovenije, Cipra i Malte.


– Jedva čekam te reprezentativne akcije. Uvijek je gušt i ponos igrati za reprezentaciju, okupit se, vidjeti suigrače i što je najvažnije dobro odigrati i zagrijati se za EURO. Krećemo odmah u prave stvari, neće biti vremena ni prostora za nekakve kikseve tako da ćemo odmah morati biti spremni – rekao je Kramarić.

Dva pogotka Kölnu potvrda su sjajne golgeterske forme koja traje još od kraja lipnja i završnice prošle sezone u kojoj su ga mučile ozljede.


– Prošla sezona je statistički i igrački bila jedna od najboljih u mojoj karijeri budući da sam odigrao malo utakmica i zabio puno golova. Na žalost, u nekim trenucima su me ozljede zaustavljale po dva, tri mjeseca no vraćao sam se relativno brzo u formu. I ova sezona je krenula na najbolji mogući način, želja mi je samo da noge i tijelo ostanu zdravi jer bez zdravlja ne bih mogao ostvariti ovakve rezultate.


Aktualna sezona na tragu je da nadmaši prošlu. Zbog malo nastupa već sada je izjednačio prošlosezonski broj prvenstvenih golova, a kada dodamo Europu i DFB pokal, Kramarić ima 17 golova u 19 nastupa, odnosno, zabija pogodak svake 92 minute provedene na travnjaku, što je na toj razini impresivno.


– Često mi pred oči dođu statistike najboljih napadača iz najboljih klubova. Ja sam još uvijek u manjem klubu u ligi u kojoj nismo konkurenti za naslov prvaka pa te brojke, po meni, imaju dodatnu vrijednost.


Bayern


Kramariću je ovo šesta sezona u Hoffenheimu što samo po sebi sugerira da je zadovoljan, ali…


– Možda sam već davno prije trebao ili mogao otići. Bilo je puno priča, a ja sam uvijek govorio da je meni prelijepo u Hoffenheimu, da sam zadovoljan klubom, ljudima i životom u ovoj regiji. I s financijske strane moram biti prezadovoljan jer me i na taj način cijene pa nisam nikada pokušao otići iz kluba. Znam da su mnogi to očekivali, ali zbog svega navedenog nisam to napravio iako sam, iskreno, sada prvi put nakon pet godina počeo o tome razmišljati. Zašto? Prvenstveno iz razloga što nisam zadovoljan kako igramo ove sezone, moje je mišljenje da moramo biti puno bolji i da ovo nije razina na kojoj ja želim da budemo. Pratilo nas je dosta ozljeda, momčad se promijenila pa je i rezultat patio, može se reći da je to nekakav alibi iako ja mrzim pričati u tom smjeru. Nismo najbolji, a ljestvica to najbolje ilustrira.


Iako se za njegovih riječkih dana nije često spominjala Njemačka u kontekstu lige u kojoj bi mogao nastaviti karijeru i napraviti transfer, već su u prvom planu bili Italija, Španjolska i Engleska, pokazalo se da mu Bundesliga savršeno odgovara.


– Bundesliga mi stvarno paše, volim ritam, dinamiku, kada se trči… Nije mi problem istrčati puno kilometara po utakmici, a nisam nikada bio pretjerani ljubitelj talijanske lige. Bilo je i ranije priče oko njemačkih klubova, a sada nema toliko opcija jer sam sretan u Hoffenheimu, zadovoljan financijskim dijelom priče i sljedeća stepenica bi morala biti jedan od najboljih klubova, a znamo da ih je u svijetu možda desetak takvih pa su tu mogućnosti dodatno sužene.


Kramarić će svoj golgeterski učinak pokušati popraviti u subotu kada na Allianz Areni s Hoffenheimom gostuje kod Bayerna. Bavarci su ga dobro zapamtili na početku sezone kada je s dva pogotka zapečati pobjedu 4:1 i prekinuo Bayernove nizove neporaženosti (32 utakmice) i uzastopnih pobjeda (23 utakmice) u svim natjecanjima.


– Ovo nije Hoffenheim na kojeg sam naviknuo i u kakvom sam igrao zadnjih pet godina, dosta se borimo s loptom pa sam automatski više nervozan na travnjaku i izvan njega, ali nadam se najboljem. Pokušat ću unaprijediti svoju igru, zabijati još više golova iako to nije lako ostvariti u ovakvoj momčadi pa me to još više čini ponosnim – zaključio je Andrej Kramarić.


Nadam se neizvjesnom HNL-u

Iako sa svojim Hoffenheimom ima dovoljno briga po pitanju igre i rezultata, Kramarić uspije popratiti što u HNL-u rade i njegovi bivši klubovi Dinamo i Rijeka.


– Pratim rezultate i pogledam golove, rijetko stignem više od toga. Rijeka je fenomenalno odigrala protiv Dinama pa prosula to protiv Varaždina. I oni, kao i Dinamo, igraju toplo-hladno, a sada je tu Osijek s nekom novom energijom. Prvenstvo je jako zanimljivo i sretan sam što je HNL vruća tema. Nadam se da će biti neizvjesno do zadnjeg kola, Dinamo je godinama najkvalitetniji, ali možda ove godine se Rijeka ili Osijek mogu uključiti u tu borbu – istaknuo je Kramarić.